10 lucruri interesante despre America de Sud

10 lucruri interesante despre America de Sud

Informații interesante

și

și |

Cât de multe știi despre istoria, geografia, cultura, societatea și influența Americii de Sud? Vei ști mai multe după ce vei citi aceste 10 lucruri 

Un continent plin ochi de destinații populare printre călătorii avizi, America de Sud este atractivă, în primul rând, pentru frumusețea naturii, diversitatea culturală, și petrecerile intense (la tine ne uităm, Brazilia). Cât de multe lucruri chiar știi despre acest loc? Care sunt extremele sale geografice sau create de om, de exemplu? Cu câte țări se învecinează cea mai mare țară de pe continent? Care dintre țări nu are restaurante McDonald’s? Citește aceste 10 lucruri amuzante și interesante despre America de Sud și află răspunsurile.

Soneriile nu sunt un lucru comun în Paraguay

Cele mai multe case din Paraguay nu au sonerii: în schimb, musafirii bat rapid din palme preț de câteva secunde pentru a anunța că au ajuns la ușă. Acest lucru este considerat mult mai politicos ca ciocănitul în ușă.

A doua cea mai mare piscină din lume este în Chile

Crystal Lagoon, world's second-largest man-made pool, in Chile — Getty ImagesCrystal Lagoon a fost cea mai mare piscină din lume între 2006 și 2015 — Getty Images

Având 80.000 de metri pătrați – echivalentul a 64 de bazine olimpice – Crystal Lagoon din Chile este a doua cea mai mare piscină din lume, și cea mai mare din America de Sud. Face parte din resortul San Alfonso del Mar, pe malul Oceanului Pacific. Piscina este umplută cu 250 de milioane de litri de apă de mare, iar adâncimea ei maximă e de 35 de metri.

Crystal Lagoon a fost finalizată în anul 2006, iar vreme de 9 ani a fost cea mai mare piscină din lume. A fost detronată de Citystars Sharm El Sheikh din Egipt, care este mai mare cu 16.000 de metri pătrați.

Anzii sunt cel mai lung lanț muntos continental din lume

Mountains in the Andes — ShutterstockAnzii curg, mai mult sau mai puțin, de-a lungul întregii coaste vestice a Americii de Sud — Shutterstock

Fiind, în principal, rezultatul coliziunilor tectonice dintre plăcile Nord-americană și Nazca, Anzii sunt cel mai lung lanț muntos continental din lume, întinzându-se de la nord la sud pe partea vestică a Americii de Sud. Munții se întind pe 8900 de kilometri și traversează șapte țări: Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile și Argentina.

În punctul cel mai lat, Anzii au 700 de kilometri, aproximativ, în lungul paralelei sudice 19. Vârful cel mai înalt, Aconcagua, are 6961 de metri, fiind al doilea cel mai înalt munte din lume. 

Oricât ar fi Anzii de mari, lungimea lanțului nu se compară însă cu cele mai lungi din lume, cele din mijlocul oceanelor. Acest sistem montan de pe temelia maritimă globală se întinde pe 65.000 de kilometri.

Cel mai mare ochi de sare din lume se află în Bolivia

Young tourist at Salar de Uyuni — Getty ImagesFă o plimbare pe cea mai mare oglindă naturală din lume — Getty Images

Dacă tot suntem la subiectul superlative, Bolivia este locul în care vei găsi cel mai mare ochi de sare din lume – Salar de Uyuni se întinde pe o suprafață de 10.500 de kilometri pătrați. În sezonul umed, se transformă în cea mai mare oglindă naturală din lume; în sezonul uscat, în schimb, este o coajă întinsă de sare de vreo 10 metri grosime.

În America de Sud sunt vorbite sute de limbi

Deși este compusă din numai 12 țări și 3 teritorii, America de Sud este una dintre cele mai diverse regiuni ale planetei din punct de vedere lingvistic. În jur de 450 de limbi sunt vorbite pe continent, majoritatea indigene.

Deloc surprinzător, cele două limbi coloniale principale – spaniola și portugheza – sunt în vârful listei, cu cei mai mulți vorbitori (ambele având peste 200 de milioane în America de Sud). Printre limbile de import majore sunt engleza (peste 6 milioane de vorbitori), germana și italiana (în jur de 1.3 milioane fiecare), japoneza și franceza.

Când vine vorba despre limbile indigene, Quechua este cea mai vorbită (de aproximativ 8 milioane de oameni), urmată de Guarani (peste 6 milioane), și Aymara (aproape 2 milioane).

Capitala aflată la cea mai mare altitudine se află în America de Sud

Bolivia’s La Paz lies at an elevation of 3,650 m (almost 12,000 ft)La Paz se află la 3650 de metri deasupra nivelului mării — Shutterstock

Deși lucrurile nu sunt bătute în cuie, oricum ar fi, capitala aflată la cea mai mare altitudine din lume se află în America de Sud.

La Paz, capitala Boliviei, se află la impresionanta înălțime de 2640 de metri. Cu toate acestea, La Paz este doar sediul guvernului, în vreme ce Sucre – aflată la altitudinea de 2810 metri – este capitala constituțională a țării. Dacă iei La Paz ca fiind capitala Boliviei, atunci este capitala aflată la cea mai mare altitudine. Dacă nu, titlul se acordă capitalei Ecuadorului, Quito, aflată la 2850 de metri.

Insulele Galápagos au inspirat teoria evoluției formulată de Darwin

Atunci când Charles Darwin, în vârstă de 26 de ani, a ajuns pe Insulele Galápagos în anul 1835, a observat anumite asemănări între speciile de floră și faună de pe insulă și cele de pe continent, dar și o serie de lucruri caracteristice speciilor de pe insulă. Cartea lui, care a schimbat cursul științei, Despre originea speciilor, a apărut abia în anul 1859.

Doar două țări din America de Sud nu au granițe cu Brazilia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Dintre cele 12 țări (și un teritoriu continental) din America de Sud, Brazilia, cea mai întinsă, are granițe cu toate celelalte, în afară de Chile și Ecuador.

Nu există restaurante McDonald’s în Bolivia

Atunci când s-a deschis primul McDonald’s în La Paz, în anul 1997, a fost primit cu mult entuziasm dar și cozi lungi formate de localnici. Doar câțiva ani mai târziu, în 2002, lanțul de restaurante fast-food a închis definitiv cele 8 locații din țară.

Eșecul McDonald’s din Bolivia e datorat, în parte, respingerii politice și culturale ale localnicilor, care au preferat bucătăria locală. Țara este, de asemenea, printre cele mai sărace din America de Sud, iar prețurile practicate de McDonald’s erau pur și simplu prea mari pentru majoritatea locuitorilor.

Brasília are forma unui avion

Aerial view of Brasília — Coordenação-Geral de Observação da Terra/INPE from Brasil, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia CommonsPoți vedea aripile și corpul Brasíliei? — Coordenação-Geral de Observação da Terra/INPE from Brasil, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Brasília, capitala Braziliei, este un oraș care a fost planificat de la zero. În anii ‘50, a fost construit de la zero în doar trei ani și jumătate cu planul de a aduce progresul și inovația în interiorul țării. Orașul nu a fost gândit pentru plimbări; mai degrabă pentru ture cu mașina pentru a te bucura de spațiile largi, deschise și de liniile simple ale orașului.

În cazul în care asta nu era suficient, designul orașului reflectă interesul în creștere al societății pentru zbor din acele vremuri; văzut de sus, orașul are forma unui avion. “Aripile” sunt clădirile proiectate inițial pentru a găzdui birocrații orașului, în vreme ce „corpul avionului” era dedicat clădirilor care găzduiau ministerele țării.

Ți-a plăcut articolul? Vezi mai multe pe Kiwi.com.

Articole asociate