Colorful boats in Marsexlokk harbour — Getty Images

10 lucruri pe care să le vezi și pe care să le faci în Malta

Destinații


|

Cauți ceva mai puțin obișnuit de făcut în călătoria ta în Malta? Aruncă o privire pe lista noastră de obiective turistice, atracții, baruri, plaje și alte curiozități

Ca suprafață, Malta este cea mai mică țară din UE, dar asta nu o împiedică să fie o destinație turistică populară. Însă, cum poți evita aglomerația într-o țară atât de mică, cum poți găsi cele mai bune plaje, cum te poți bucura de viața de noapte și cum poți învăța despre istoria și cultura locală? Uite aici topul Kiwi.com cu 10 lucruri pe care să le vezi și pe care să le faci în Malta.

Cele mai bune plaje

Woman in yoga pose on shore by Blue Lagoon in Malta — Getty ImagesCa să ajungi în Blue Lagoon va trebui să închiriezi o barcă, dar merită — Getty Images

Plajele din Malta sunt uimitoare, apa este curată și limpede, deci nu uita să-ți pui în bagaj crema de protecție solară și costumul baie. Cele mai populare plaje din zonă sunt Mellieħa Bay, Għajn Tuffieħa și Golden Bay; dar pentru opțiuni mai puțin aglomerate, mergi pe insula Gozo, în special pe Paradise Bay și Armier. Pe Gozo sunt și nisipurile roșiatice-oranj de pe plaja Ramla l-Ħamr. 

Există și Laguna Albastră de pe insula Comino. Bine, pentru a ajunge acolo va trebui să închiriezi o barcă, dar vei fi răsplătit cu un nisip alb perfect și o insulă al cărei statut de rezervă naturală o face absolut imaculată.

În oraș

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sky Club (@skyclubmalta)

Zona principală pentru viața de noapte în Malta este Paceville în St. Julian’s. Găsești acolo baruri, pub-uri, cluburi, shot-baruri, inclusiv cel mai mare club de noapte din Malta (Sky Club, cu o capacitate de 3.400 de persoane), Irish Pubs, animatul Saddles (un loc bun de unde să începi, având în vedere băuturile ieftine).

Bucură-te de o „Sunday Sesh”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salumeria (@salumeriagardens)

Salumeria Gardens este un bar situat într-o grădină ascunsă în spatele Palatului Spinola din St. Julian’s. Este un loc cu bere artizanală, mojito-uri reci și pizza de casă, iar evenimentul lor de duminică, numit „Sunday Garden Sesh„, este modalitatea perfectă de a te relaxa. 

Pentru a crea seturi ideale pentru soundtrack-ul unei duminici liniștite, DJ-ii folosesc înregistrări autentice pe vinil. Totul începe în jurul orei 18:00, așa că după un weekend lung, este locul perfect pentru a încetini ritmul și pentru a te bucura de o seară de vară. Așa cum spune site-ul lor: aici nu e un rave, e o petrecere la fel de faină ca pizza pe care o pregătesc ei.

Catacombe

Catacombs underneath St. Paul’s Church in Rabat — Getty ImagesAventurează-te printre camerele mortuare de sub Biserica Sf. Paul  — Getty Images

Dacă suferi de claustrofobie sau te simți puțin agitat în astfel de situații, locul de care urmează să-ți povestim s-ar putea să nu fie pentru tine. Sub (și dincolo de) Biserica St. Paul din Rabat se află peste 2.000 de metri pătrați de coridoare și camere mortuare care datează din secolul al III-lea d.Hr. Există 30 de camere care servesc drept locuri de odihnă pentru mai mulți creștini, romani și evrei, iar 20 dintre ele sunt deschise publicului. Locul este deschis zilnic și îl poți vizita cu doar 6 euro. 

Există și alte locuri subterane de vizitat în Malta: catacombele Ta’ Bistra care datează din secolul al IV-lea d.Hr.; catacombele St. Cataldus, la care poți ajunge după ce cobori o scară abruptă și unde vei putea vedea și agape (mese rotunde din piatră folosite pentru ritualuri funerare) sau chiar Tunelurile Valletta care au fost folosite ca fortăreață, depozit și ulterior adăpost antiaerian.

O zi de piață în Marsaxlokk

Cooked prawns and mussels presented at market — Getty ImagesGăsești în piața Marsaxlokk  în principiu pește și fructe de mare, dar au și suveniruri — Getty Images

Piața în aer liber din micul port de pescuit Marsaxlokk a fost inițial exact ceea ce pare – o piață de pește. Cu toate astea, de-a lungul anilor, s-a extins într-un târg de artă și meșteșuguri în care încă se mai vinde pește, dar se vând și miere, gemuri, vinuri, legume, îmbrăcăminte, suveniruri și multe altele. Are loc în fiecare duminică începând de la 6:30 dimineața, astfel că va trebui să mergi devreme pentru a evita mulțimea. Te poți răsplăti cu o masă cu fructe de mare în timp ce privești bărcile colorate din golful marin.

Întâlnire cu oamenii din epoca peșterilor

View of Binġemma cave structures on grassy mounds — Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), via Wikimedia CommonsO să dai de niște peșteri făcute de oameni foarte interesante — Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

În apropierea satului Binġemma, urmează cărările înguste până lângă capelă și vei da peste o serie de peșteri. Până acum nu s-a găsit un răspuns unanim în privința vechimii lor, dar multe surse indică faptul că ar fi o așezare trogloditică din epoca bronzului. Unele peșteri sunt doar mici cute în stâncă, dar altele pătrund mai adânc în pământ și conțin caverne și coridoare. În plus poate fi de văzut și doar pentru partea sălbatică, aspră și bătută de vânt a insulei, care oferă un contrast plăcut față de golfurile și plajele de pe coastă.

De la Valletta la Birgu cu barca

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

Cel mai probabil o să petreci destul de mult timp în Valletta. Ei bine, aflat vizavi, poți vedea și micul oraș Birgu. Nu este la fel de aglomerat ca Valletta. Ca să ajungi acolo poți opri o dgħajsa (un taxi acvatic maltez). O să dai de o piață principală aglomerată cu cafenele și cofetării animate, de Fortul St. Angelo din secolul al XVI-lea și de o serie de biserici, capele și alte muzee frumoase.

Încearcă vinul local 

Glass of white wine on stone wall in Valletta — Getty ImagesNimeni nu ar trebui să plece din Malta fără să încerce vinurile locale — Getty Images

În Malta se produce vin de peste 2000 de ani, așa poți să ai încredere că ceva e bine. Pe insulă există cinci mari crame. Ele folosesc în principal cele două soiuri autohtone de struguri cunoscute sub numele de Ġellewża (roșu) și Girgentina (alb). Varianta roșie este folosită mult mai puțin decât cea albă și, deși podgoriile locale produc și soiuri ubicuitare precum Chardonnay și Cabernet Sauvignon, de ce să vii până aici și să nu încerci ceva cu adevărat exclusiv? S-ar putea să îți placă și vinul alb spumant cunoscut sub numele de Cassar de Malte, care este produs folosind aceeași „metodă tradițională” ca șampania.

Vizitează satul lui Popeye

View over Sweethaven, Popeye's village — Getty ImagesMergi la studiul ăsta de film! — Getty Images

Filmul „Popeye” din 1980, regizat de Robert Altman, în care Robin Williams a jucat rolul marinarului care iubea spanacul, iar Shelley Duvall a interpretat-o pe Olive Oyl, a fost atât de rău încât Altman a devenit practic imposibil de angajat în Hollywood și a trebuit să se mute la Paris. Cu toate acestea, localnicii maltezi plini de inițiativă au decis că decorul construit pentru film ar trebui să rămână, și acum poți să te plimbi prin orașul Sweethaven, să faci o baie în mare și în general să te minunezi de absurditatea întregii situații. Sunt disponibile și excursii cu barca în timpul verii, iar satul are și alte atracții, un cinematograf, minigolf, o cramă de vinuri și un altar dedicat lui Robin Williams. 

Relaxează-te în mijlocul vegetației

Path covered by green trees in San Anton Gardens — Getty ImagesGrădinile San Anton Gardens găzduiesc multe specii de copaci — Getty Images

Grădinile San Anton au fost deschise publicului în 1882, fiind o atracție relativ nouă pe o insulă presărată cu unele dintre cele mai vechi situri din Europa. Grădinile elegante care înconjoară Palatul San Anton reprezintă o expoziție măreață de eleganță, cu alei, fântâni, iazuri cu rațe, o grădină de trandafiri și arbori care variază de la pinii robuști Norfolk, la specii mai exotice precum Jacaranda. Este locul perfect pentru a reflecta asupra călătoriei tale și pentru a face câteva fotografii uimitoare.

Vrei mai multe articole de călătorit? Mergi pe Kiwi.com

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether