48 de ore în Tirana

48 de ore în Tirana

Destinații


|

În călătoriile noastre, suntem adesea atrași de destinațiile celebre, dar uneori, adevărata magie se ascunde în orașele mai puțin cunoscute. Tirana, capitala Albaniei, este un astfel de loc care așteaptă să fie descoperit 

Această bijuterie ascunsă a Europei oferă o combinație fascinantă de artă, arhitectură și cultură locală. Dacă ai doar 48 de ore în Tirana, ți-am pregătit aici o listă cu cele mai bune lucruri de făcut în capitala balcanică, și îți vom da câteva idei cât se poate de accesibile pentru un city-break într-un oraș mai puțin convențional. 

Ce să vezi: 

48 de ore în TiranaTirana este plină de surprize artistice și arhitecturale – Shutterstock

Datorită istoriei și culturii sale, Tirana este plină de surprize artistice și arhitecturale. Albania este o țară majoritar musulmană, iar această moștenire culturală se împletește spectaculos cu arhitectura de for public lăsată moștenire atât de guvernele fasciste, cât și de cele comuniste sub care s-a aflat țara în secolul XX. O simplă plimbare brambura prin oraș o să-ți aducă laolaltă moschei, mozaicuri sovietice, palate de inspirație greco-romană, arhitectură brutalistă și grădini, deopotrivă.

Dacă vrei, însă, ceva mai structurat, începe-ți aventura cu o vizită la Galeria de Artă Națională, unde vei găsi o colecție impresionantă de artă albaneză despre care cu siguranță nu ai auzit multe – dar vei fi cu atât mai impresionat. Apoi, explorează Piramida, o structură arhitecturală neobișnuită care a fost recent restaurată și redată spațiului public, după ce a fost, pe rând, monument comemorativ, sediu de radio, club, adăpost (neoficial) pentru oamenii străzii și bază NATO. Pentru o experiență culturală autentică, nu rata muzeul dedicat artistului modern albanez Saimir Strati.

Ce să faci: 

48 de ore în TiranaPiața Skanderbeg din Tirana e un loc unde localnicii se adună pentru a socializa – Shutterstock

Multe, foarte multe plimbări. Pentru că e situat în mijlocul Albaniei, între munți, Tirana e un oraș pe care cel mai bine îl descoperi pe jos. Dar Tirana oferă numeroase activități pentru a-ți umple timpul liber: plimbă-te prin Parcul Rinia pentru a te bucura de natură și pentru a lua pulsul vieții locale.

Intră în spiritul orașului vizitând piața locală, unde vei găsi produse proaspete și suveniruri unice. Fii martor la viața de noapte vibrantă a Tiranei în Piața Skanderbeg, unde localnicii se adună pentru a socializa.

Unde să mănânci:

48 de ore în TiranaCând vine vorba de gastronomie, Tirana nu dezamăgește – Shutterstock

Când vine vorba de gastronomie, Tirana nu dezamăgește. Dacă ești în căutare în street food, nu ar trebui să-ți ia mult să găsești câteva opțiuni tradiționale, dar dacă vrei un twist modern la bucătăria albaneză tradițională, avem un pont. Cât de modern e twist-ul? Foarte. Dacă știi că ajungi în Tirana, fă-ți o rezervare la Mullixhiu, restaurantul fondat de Bledar Kola, bucătar cu un stagiu la Noma (da, acea Noma). Și nu te trimitem într-un loc scump: cel mai scump lucru din meniu e echivalentul a vreo 13 euro, și au și o selecție faină de vinuri albaneze (mai celebre decât ai crede).

Dacă preferi mai degrabă un local pentru brunch, încearcă Oda, un restaurant de familie ce se află într-o veche clădire otomană, iar interiorul celor două oda (=saloane, odăi), sunt decorate într-un mod tradițional, așa că vei simți pe bune cultura albaneză în timpul mesei. Chiar lângă este și cea mai mare piață din oraș, Avni Rustemi. 

Unde să bei o cafea:

O vizită în Tirana nu este completă fără a te bucura de o cafea albaneză într-unul dintre numeroasele cafenele de pe Bulevardul Deshmoret e Kombit. Dacă te aștepți la ceva între espresso și cafea la nisip, ești pe aproape, dar cel mai bine ar fi să încerci.

Iar dacă e un loc anume în care ar trebui să-ți bei cafeaua din Tirana acesta este Komiteti, al cărui al doilea nume este Kafe Muzeum. Însă nu vei găsi povești despre drumul cafelei de la plantă la ceașcă, ci o expoziție de obiecte de artizanat creat de meșteșugarii din Tirana, foarte activi mai ales în perioada comunistă. La Komiteti vei găsi și o selecție impresionantă de cocktailuri.

Și nu uita că Tirana e la doar 35 de kilometri de Marea Adriatică, iar Albania are o coastă de aproape 500 de kilometri, așa că sigur vei găsi un loc bun pentru o baie în mare sau leneveală pe plajă.

Lucruri de ținut minte:

  • Transport public convenabil: Folosește mijloacele de transport în comun pentru a te deplasa prin oraș. Este o opțiune accesibilă și eficientă.
  • Moneda locală: Lekele albaneze sunt moneda locală. Asigură-te că ai bani cash la tine pentru a face cumpărături la magazine mici sau la tarabele de pe stradă
  • Engleza este utilă: Deși limba oficială este albaneza, mulți localnici vorbesc engleza, în special în zonele turistice.
  • Explorează pe jos: Multe dintre atracțiile orașului pot fi văzute la pas. Ia-ți timp să te plimbi prin străzile înguste pentru a descoperi colțurile ascunse și autentice ale Tiranei.

În concluzie, Tirana oferă o experiență autentică și accesibilă pentru călătorii în căutarea unor destinații mai puțin tradiționale. Cu arta sa inovatoare, arhitectura neobișnuită și atmosfera primitoare, capitala Albaniei merită cu siguranță să fie explorată.

Mai multe articole despre călătorii? Mergi pe Kiwi.com.

Articole asociate

Miruna Ciura

Miruna e propriul ei ghid turistic, că a fost la Arte, și împrumută tuturor prietenilor packing cubes și accesorii de călătorie.