5 țări în care poți călători singură în siguranță

5 țări în care poți călători singură în siguranță

Idei de călătorie


|

Călătoritul pe cont propriu, singură, poate fi intimidant, mai ales ca femeie. Lasă-te inspirată de aceste țări care sunt recunoscute printre cele mai sigure destinații din lume pentru femei și notează-ți câteva sfaturi importante de călătorie

De ce să călătorești singură? Trendul individualist al secolului 21 a făcut ca mulți dintre noi să ne dorim să vedem lumea după nevoile personale – să mergem exact acolo unde vrem să mergem, fix atunci cînd ne dorim să facem asta, fără compromisuri de dragul preferințelor unui companion. De asemenea, călătoritul pe cont propriu încurajează independența, încrederea, introspecția, printre multe alte calități care contribuie la dezvoltarea personală.

Pentru femei, însă, la fel ca și pentru alți membri vulnerabili ai societății, explorarea de noi locuri pe cont propriu vine la pachet cu preocupări suplimentare legate de siguranța personală. Pentru asta, am creat această listă concisă dar variată, cu câteva dintre cele mai sigure destinații pentru femeile care călătoresc singure în 2023, dar și niște sfaturi mai generale despre cum să rămâi atentă și în siguranță în aventurile tale.

Nu uita, totuși, că, oriunde ai merge, nicio călătorie nu este 100% lipsită de riscuri, iar asta cu atât mai mult dacă ești o femeie pe cont propriu. Însă cu un pic de curaj și atenție, fă primul tău pas în lume, ia de coarne aceste noi experiențe, și vei căpăta mai multă încredere în tine. Hai că poți!

Singapore

Woman looking at Singaporean skyline at sunset — ShutterstockSingapore este cea mai sigură țară din Asia pentru femei — Shutterstock

Orașul-stat Singapore are cea mai bună poziție dintre țările asiatice în Women’s Danger Index (o platformă ce monitorizează cât de periculoase sunt țările lumii pentru femei). Printre alte categorii, Women’s Danger Index măsoară siguranța pe stradă, violența sexuală, și crimele intenționale în 50 de țări de pe tot globul. De asemenea, Singapore este și cea mai pașnică țară din Asia, conform Global Peace Index 2022.

Siguranța personală este, în Singapore, datorată măcar în parte, legilor foarte stricte și poliției necorupte, cu o politică de toleranță zero. Ar fi bine să fii în temă cu reglementările locale înainte de a merge acolo, însă, ca destinație de vacanță, această junglă urbană multiculturală are multe de oferit – inclusiv activități în aer liber, arhitectură colonială dar și ultra-modernă, și una dintre cele mai diverse gastronomii din lume.

Spania

Sunset over Gran Vía street — ShutterstockStrăzile orașelor din Spania sunt printre cele mai sigure din lume — Shutterstock

Pus în balanță, Europa este cel mai sigur continent pentru femeile care călătoresc pe cont propriu, iar aceasta este prima noastră recomandare de aici. Având niveluri foarte scăzute ale atitudinilor pozitive față de violență, discriminări legale și crime intenționale, această favorită însorită conduce Women’s Danger Index de pe o poziție de invidiat. Siguranța străzilor în orașele și stațiunile spaniole este recunoscută nu doar în general, dar și în ceea ce privește femeile singure. Pentru mai multă încurajare, poți citi și articolul nostru despre cum a fost Camino de Santiago în 2021 pentru o femeie singură.

Altfel, Spania este mereu o alegere grozavă prin prisma vremii, care este plăcută mai tot anul, a biletelor de avion accesibile (mai ales în extra-sezon), dar și datorită faptului că, de la nord la sud, această țară este foarte pricepută în ceea ce privește acomodarea turiștilor de orice naționalitate.

Canada

Canadian mountain scenery with car on road in the foreground — ShutterstockFie că plănuiești un road trip sau un city break, Canada e locul ideal — Shutterstock

Canada are o reputație de tradiție ca cea mai sigură țară de pe continentul nord-american. De altfel, în Women’s Danger Index, este cu 24 de poziții în fața celei de-a doua cele mai sigure țări de pe continent, Statele Unite ale Americii. Toronto, în special, este o destinație populară pentru turistele de culoare care călătoresc singure, mai ales datorită grupurilor formate în jurul comunităților din Caraibe. Și, în mod nesurprinzător, Canada este și cea mai pașnică țară de pe continent, fiind în această poziție de peste 10 ani.

Ceea ce poate face din Canada o destinație intimidantă, totuși, este mărimea – e o țară într-adevăr imensă. Însă, indiferent dacă ai de gând să te înhami la un road-trip, sau îți planifici un scurt și relaxant city-break – poate în Vancouver, Edmonton sau Montreal – te poți plimba liniștită prin această țară superbă.

Suedia

Malmö cityscape — ShutterstockMalmö, al treilea cel mai mare oraș al Suediei — Shutterstock

Suedia își menține în continuare poziția pe locul I a Indexului Egalității de Gen, realizat de și despre Uniunea Europeană, care măsoară domenii de oportunitate precum munca, averea, și puterea. Mai mult decât atât, conform unui studiu Pew din anul 2019, 96% din populația Suediei consideră egalitatea de gen ca fiind „foarte importantă” – cel mai mare procent dintre toate țările lumii incluse în cercetare.

Precum Canada, și Suedia este un loc potrivit pentru călătorii off-grid printre peisaje dominate de păduri dense și lacuri idilice. De altfel, este și o destinație bună pentru o primă călătorie pe cont propriu – mai ales dacă vei merge doar prin orașe. Toate sunt locuri foarte bine dezvoltate, abilitățile de comunicare în limba engleză ale populației sunt printre cele mai dezvoltate din Europa, iar eficiența scandinavă pare că face ca toate lucrurile să meargă ceas.

Islanda

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Încă o dată, Islanda a primit prima poziție în Global Peace Index, fiind considerată cea mai pașnică țară din lume. Având o rată a criminalității foarte scăzută, și o părere unanimă în rândul populației cu privire la importanța egalității de gen, împreună cu o industrie a turismului relativ nouă și în creștere, Islanda este destinația ideală pentru orice femeie care călătorește pe cont propriu.

Cei care iubesc natura sunt atrași de Islanda datorită activității sale tectonice intense, care creează unele dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale, convenabil plasate între Europa și America de Nord. De fapt, chiar acesta este motivul pentru care Islanda atrage foarte multe persoane care călătoresc singure, pasionate de plimbări pe jos sau cu bicicleta și care doresc să fie în comuniune cu elementele naturii. Dacă te hotărăști să vizitezi Islanda pe cont propriu, nu-ți fie teamă să intri în vorbă cu alți aventurieri. S-ar putea să aveți mai multe în comun decât ai crede.

Sfaturi generale

Pe lângă sfaturile general valabile: ia-ți bagaje ușoare, ține-ți documentele într-un loc sigur, fă-ți asigurare de călătorie etc., uite încă niște idei care sunt utile mai ales femeilor singure.

Cazare

Indiferent de cât de spontană ești sau ai vrea să fii, fă-ți temele și un plan cu locurile în care vrei să te odihnești – un loc în care să te simți în siguranță. Evită să le spui oamenilor pe care abia i-ai cunoscut unde stai; dacă te întreabă, oferă-le răspunsuri vagi. În plus, spune-le prietenilor sau familiei cam care este itinerariul tău, astfel încât cineva în care ai încredere să știe pe unde ești (sau pe unde ar trebui să fii) în orice moment, în cazul în care vei avea nevoie de ajutor de urgență. 

Aplicații

Descarcă-ți aceste aplicații utile atunci când te pregătești de vacanță. Unele dintre ele sunt utile și dacă nu îți planifici o vacanță:

  • Tourlina – o aplicație cu interfață similară celor de dating, prin care te poți conecta cu alte femei ce călătoresc în zona în care ești
  • Mayday – te ajută să-i anunți pe cei dragi dacă ești în pericol, și le trimite adresa ta exactă, în doar 3 pași
  • TripWhistle – disponibilă doar pentru iOS, îți pune la dispoziție numerele de telefon ale serviciilor de urgență din aproape toate țările lumii
  • GeoSure – evaluează siguranța relativă a orașelor și cartierelor de pe glob, luând în considerare și siguranța femeilor
  • Meetup – poți găsi comunități și evenimente în zona în care te afli, pentru diferite categorii de interes
  • Haven – disponibil doar pe Android, măsoară mișcarea, lumina, sunetele și vibrațiile din jurul tău și te poate alerta dacă măsoară activități neobișnuite

Oameni

Călătoritul pe cont propriu, în ciuda beneficiilor pe care ți le aduce în dezvoltarea personală, te poate face să te simți singur pe bune. Să nu-ți fie rușine – zâmbește, îmbrățișează-ți entuziasmul când simți că apare, comportă-te cu încredere atunci când simți că mai degrabă nu, și vorbește cu oamenii din jurul tău, mai ales (și ideal) cu alte femei singure. Dacă ieși în baruri și cluburi, însă, să ai grijă, fiindcă, din păcate, drink spiking (atunci când o persoană necunoscută îți introduce în băutură o substanță, de obicei, droguri, cu scopul de a profita de tine) rămâne o practică comună. Să ai grijă să nu-ți lași niciodată băutura nesupravegheată, iar dacă cineva se oferă să-ți ia ceva de băut, stai cu ochii pe ei atunci când o iau de la bar și până ajung cu ea la tine.

Vizitează Kiwi.com pentru mai multă inspirație. 

Articole asociate