Boston skyline with US flag in foreground — Getty Images

50 de lucruri interesante despre cele 50 de state din SUA

Informații interesante


|

Uite aici 50 de lucruri pe care sigur nu le știi despre fiecare stat din SUA. Știi unde se află centrul autodeclarat al universului? Care este statul invadat de găini? Unde poți sărbători un tip din Norvegia înghețat? Și, ah, de ce ai pune 21 de elefanți să treacă peste un pod?

SUA e un loc mare și foaaarte diferit, fiecare stat având propria lui identitate. Legile sunt diferite, peisajele diferite, iar felul de trăi cu atât mai diferit. Asta înseamnă că orice punct din SUA o să-ți arate o imagine total diferită a țării.

Nu am vrut să facem o listă cu legi bizare și vechi, așa că le-am evitat pe cât posibil. Am vrut să-ți aducem ceva autentic despre fiecare stat. Sperăm că o să te bucuri de călătorie!

London Bridge in Lake Havasu City — Getty ImagesLondon Bridge în Lake Havasu City — Getty Images

În orașul Magnolia Springs din Alabama, locuitorii își primesc corespondența livrată cu barca.

Alaska consideră drept infracțiune – pe bună dreptate – împingerea unui elan viu dintr-o aeronavă în mișcare.

Un pod construit în 1831 peste Tamisa, în Londra, a fost demontat și vândut în 1967. Acum trece de pe un mal pe celălalt undeva pe râul Colorado, în Lake Havasu City, Arizona.

Deși Arkansas este unul dintre cele mai sărace state din SUA, este, totuși, unul dintre cele mai generoase state, locuitorii donând, în medie, 736 de dolari în 2020.

Comitatul Los Angeles, California, are o populație mai mare decât 40 alte state din SUA.

Colorado găzduiește festivalul Frozen Dead Guy Days. Evenimentul îl onorează pe Grandpa Bredo, un norvegian al cărui trup neînsuflețit este păstrat într-o facilitate homemade de criogenie, adică într-un șopron.

Pe 21 februarie 1878, a fost publicată prima carte telefonică din istorie; o singură foaie ce conținea 50 de numere de telefon ale afacerilor, birourilor și persoanelor din New Haven, Connecticut.

În Delaware, numărul găinilor depășește cu aproximativ 200 de ori numărul de locuitori.

Ochopee, Florida, este sediul Skunk Ape Research, instituția care investighează observațiile a „între aproximativ șapte și nouă” creaturi asemănătoare cu Bigfoot, care se presupune că trăiesc în mlaștinile Everglades.

Există 71 de străzi doar în Atlanta, Georgia, care au „Peachtree” în nume.

Peștele statului Hawaii este humuhumunukunukuāpuaʻa (sau, dacă preferi așa, peștele-țintă de recif).

Wallace, Idaho, este considerat centrul universului. Primarul orașului a declarat asta în 2004, argumentând că dacă oamenii nu sunt de acord, trebuie doar să „demonstreze că nu este așa”.

Snowy landscape in Wallace, Idaho — ShutterstockWallace este auto-proclamat centrul universului — Shutterstock

Illinois are peste 9.500 de restaurante fast food și a fost locul unde a fost deschis primul Dairy Queen (Joliet, 1940) și prima franciză McDonald’s (Des Plaines, 1955).

Creatorul Jim Davis spune că vrea ca oamenii să „creadă că el locuiește undeva prin vecini”, dar de fapt, Garfield, pisica, este din Muncie, Indiana.

Pentru a crește conștientizarea prin rândul șoferilor cu privire la pericolul apariției cerbilor pe drumurile carosabile din Iowa, autoritățile au instalat o serie de semne care indicau „CERBI SUICIDALI – ÎN URMĂTOARELE 2 MILE”.

Kansas este adesea descris ca fiind „plat ca o clătită”, așa că în 2003, geografii au testat teoria asta folosind un model digital al unei clătite de la IHOP. Se pare că Kansas este chiar mai plat decât se credea!

Poți să mulțumești statului Kentucky pentru cele 20 de secunde pe an în care trebuie să zâmbești crispat; inițial cunoscut sub numele de „Good Morning to All”, cântecul „Happy Birthday” a fost scris în Louisville de surorile Mildred și Patty Hill în 1893.

Louisiana este singurul stat ale cărui sistem juridic se bazează pe Codul Napoleonic. Toate celelalte urmează dreptul comun englez.

Maine este cel mai apropiat stat de Africa din SUA.

 

View this guide on Instagram

 

A guide shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Maryland este gazda mai multor orașe cu nume neobișnuite, inclusiv Accident, Hurry, Fair Play, Secretary, Mattawoman, Boring și Crapo.

Începând cu 17 mai 2004, Massachusetts a fost primul stat din SUA care a legalizat căsătoria între persoane de același sex.

Arcadia, Michigan, a fost locul de naștere al lui Harriet Quimby, prima femeie care a zburat peste Canalul Mânecii. Presa aproape a trecut cu vederea asta. De ce? Titanicul se scufundase cu o zi înainte. 

Cunoscut sub numele de „Teritoriul celor 10.000 de Lacuri”, Minnesota are, de fapt, 11.842 de lacuri cu o suprafață de cel puțin 4 hectare, și există o barcă de agrement la fiecare șase persoane. 

Centrul pentru Cercetarea Canabisului al Universității din Mississippi este singurul proiect finanțat de guvern dedicat cultivării canabisului în scopuri de cercetare medicală.

Kansas City, Missouri, pretinde că are mai multe fântâni decât oricare alt oraș din lume, cu excepția Romei

Dacă vrei să comanzi o băutură în Montana și spui să fie ditch, înseamnă că vrei să fie diluată cu apă (de exemplu, dacă ceri whiskey ditch, o să primești whiskey îndoit cu apă).

Memorial Stadium, gazda echipei de fotbal Nebraska Cornhuskers, are o capacitate de aproximativ 85.500 de locuri. În zilele în care se joacă meciuri, devine al treilea loc ca număr de locuitori din stat, asta după Omaha (434.000) și Lincoln (268.000).

Las Vegas, Nevada, are atât de multe camere de hotel, încât dacă ai dormi într-una diferită în fiecare noapte, ți-ar lua aproximativ 288 de ani să stai în toate.

New Hampshire are un candidat la președinție peren pe nume Vermin Supreme. El este cunoscut pentru că poartă un bocanc pe cap, pentru campaniile lui prin care vrea să crească conștientizarea asupra apocalipsei provocate de zombi, pentru că vrea să ofere un ponei gratuit fiecărui american și pentru că vrea să impună o lege care să facă spălatul pe dinți obligatoriu.

Joseph Bonaparte – Regele al Neapolelui și Regele Spaniei – s-a mutat la Bordentown, New Jersey, după ce fratele lui mai mic, Napoleon, a fost detronat.

Deming, New Mexico, este gazda Marelui Marș al Rațelor Americane. Nu mai menționăm și Parada Rațelor și Concursul de Frumusețe al Rațelor.

Pentru a demonstra locuitorilor din New York (oraș și stat) că Podul Brooklyn este sigur, în 1884, showmanul și fondatorul circului PT Barnum a condus 21 de elefanți și 17 cămile de la un capăt la celălalt.

Brooklyn Bridge at sunset — Getty ImagesBrooklyn Bridge la apus — Getty Images

Pepsi a fost inventat în Carolina de Nord de angajatul unei farmacii, Caleb Bradham. Inițial, i-a dat un nume mai puțin inspirat de „Băutura lui Brad” („Brad’s Drink”).

Nici măcar o secundă din filmul Fargo nu a fost filmată în Fargo, Dakota de Nord; nici în celălalt oraș, Brainerd, care joacă un rol important în poveste.

Colegiul Oberlin din Ohio a devenit primul din SUA care a admis femei (1833) și afro-americani (1835).

Oklahoma găzduiește Muzeul American al Porumbeilor. Muzeul invită atât iubitorii de porumbei, cât și pe cei care nu sunt neapărat pasionați de ei, să afle despre „cel mai vechi prieten înaripat al omului”.

Oregon are mai multe orașe-fantomă decât oricare alt stat.

Pittsburgh, Pennsylvania, a fost numit așa după William Pitt cel Bătrân. Încă se dezbate cine dintre el sau Lord Palmerston au fost cei mai mari prim-miniștri ai Angliei.

În 2012, Rhode Island a devenit primul stat care a adoptat o Carte a Drepturilor pentru Persoanele Fără Adăpost (Homeless Bill of Rights), asigurând în mod legal persoanelor fără adăpost acces egal la locuri de muncă, locuințe și servicii.

Lake Murray din South Carolina este pretinsa locuință unei creaturi asemănătoare cu Monstrul din Loch Ness. Predictibil, poartă numele de Messie. 

Wessington Springs, South Dakota, este locul unde se află o replică a Casei Anne Hathaway, locuința soției lui Shakespeare când era copil. Este singura clădire cu acoperiș de paie din Midwest.

Lynchburg, Tennessee, este locul unde se produce whiskey-ul Jack Daniel’s. Cu toate astea, nu-l poți cumpăra de acolo. Comitatul Moore, unde se află Lynchburg, este un comitat uscat.

King Ranch din Texas se întinde pe o suprafață de kilometri pătrați. Ranch-ul este mai mare decât statul Rhode Island.

Utah este singurul stat din SUA în care fiecare comitat are câte o porțiune dintr-o pădure națională.

Ben & Jerry’s oferă resturi de înghețată unui fermier local din Vermont pentru a-și hrăni porcii. Se pare că porcilor nu le plac aromele de mentă și Oreo.

Virginia procesează aproximativ 70% din traficul mondial de internet prin centrele de date din ceea ce se numește Coridorul Tehnologic Dulles.

Statue of Lenin in Seattle — Getty ImagesStatuia lui Lenin din Seattle — Getty Images

În Seattle, Washington, există o statuie a lui Lenin înaltă de 5 metri. Inițial era destinată orașului Poprad din ceea ce este acum Slovacia, dar a fost instalată în 1995, în districtul Fremont. 

În 1949, locuitorii din Mole Hill, West Virginia, au schimbat numele orașului lor în Mountain.

Statul laptelui (The Dairy State) își ia producția de lapte foarte în serios. Între 1895 și 1967 producția și vânzarea margarinei a fost interzisă. Însă, chiar și acum, în Wisconsin, este ilegal să servești margarină în loc de unt. Poți face asta doar dacă clientul solicită în mod special. 

Pentru că au fost multe fosile găsite acolo, în 1994, Wyoming a declarat că vrea să aibă un dinozaur oficial al statului. Copiii de la școlile primare au fost rugați să aleagă, iar ei au optat pentru Triceratops.

Vrei mai multe informații interesante? Mergi pe Kiwi.com

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether