Cele mai bune locuri de înot în aer liber din Europa

Idei de călătorie


|

Înot în aer liber înseamnă înot în râuri, lacuri, lagune, rezervoare – oriunde în natură, practic. Iată câteva dintre cele mai bune locuri de explorat din Europa 

Dar care este cel mai bun loc de înot din lume? Bineînțeles, răspunsul vine în funcție de ce cauți. Ape cristaline? Ape pline de minerale? Ape reci cât să pună sângele în mișcare? Ei bine, avem o listă potrivită pentru toate gusturile, în munți, în orașe, în parcuri naționale. Hai cu noi, apa e perfectă pentru scăldat! 

Lago di Fiastra, Italia

Hilly view of Lago di Fiastra — ShutterstockVedere de pe deal către Lago di Fiastra — Shutterstock

Lacul di Fiastra este situat la est de orașul antic Perugia, în Parcul Național Monti Sibillini. Se zvonește că pe fundul lui este un sat scufundat, așa că nu uita să-ți împachetezi echipamentul de snorkeling înainte de a pleca! Chiar dacă nu găsești satul, vei găsi o mulțime de alte lucruri care să te țină ocupat: plaja San Lorenzo al Lago, un bar cu șezlonguri, Parcul de Aventură (cu poligon de tir cu arcul), excursii cu barca pe lac și hidrobiciclete, canoe și biciclete montane pe care le poți închiria. 

Poate vrei să vizitezi și Perugia, dacă tot te afli în apropiere. Capitala Umbriei datează din perioada etruscă, deci anterioară Imperiului Roman. Este construit pe creste de dealuri și oferă priveliști asupra a kilometri întregi de peisaje rurale din jur. Tot Perugia găzduiește situri precum uriașul Arc Etrusc, zeci de clădiri romane și medievale, străzi subterane asemănătoare labirintului din Rocca Paolina și o fortăreață abandonată.

Vangsvatnet, Norvegia 

Small houses on lush green meadow backed by pine trees reflected by Vangsvatnet — ShutterstockZona Voss este punctul central al Norvegiei pentru activități în aer liber — Shutterstock

Un pic mai rece, Vangsvatnet, un lac de 7,69 kilometri pătrați, este înconjurat de peisaje superbe. Fiind printre munți și păduri de pini, chiar și în cele mai însorite zile poate fi destul de frig. Orașul Voss este cunoscut drept capitala sporturilor în aer liber a Norvegiei – parașutism, ciclism montan, drumeții. Bineînțeles, sporturile nautice sunt incluse. Pe lângă înot, poți face caiac, canoe, kiteboard sau paddleboard. Poți traversa apa în toate modurile la care te-ai putea gândi. 

Lacul este situat în partea de vest a țării, nu departe de Bergen, iar zona are și o istorie care poate fi explorată. O să dai acolo de clădiri precum Vangskyrkja – o biserică care datează din 1277 și Finnesloftet – o încăpere din perioada medievală în care se țineau banchete. Ca să-ți recapeți forțele după atâta înot, poți să încerci delicatesa lor tradițională, smalahove. Este un cap de oaie. Cu plăcere.

Pamukkale și Hierapolis, Turcia 

The Sacred Pool of Hierapolis — ShutterstockBazinul Cleopatrei în Hierapolis — Shutterstock

Bine, alegerea asta nu este chiar în Europa, dar nu putem să nu punem Pamukkale pe listă. Când ajungi în Pamukkale dai de o priveliște ca nicăieri altundeva: terase uimitoare de stâncă albă, cu ochiuri de apă de un albastru impresionant, iar apele sunt bogate în minerale.  Oamenii au fost fascinați de zonă încă din cele mai vechi timpuri, ruinele orașului roman Hierapolis fiind în apropiere.

Pentru a putea vizita Pamukkale trebuie să plătești o mică taxă, în jur de 35 ₺/1,90 €, iar pentru ca locul să fie conservat cât mai mult timp, va fi nevoie să mergi desculț prin ochiurile de apă. Noi credem, însă, că și Hierapolis merită timpul tău. În perioada sa de glorie a fost casa a 500.000 de oameni. Ruinele sale includ porți, morminte, temple, o necropolă mare și un amfiteatru impunător. Puteți vizita și Bazinul Cleopatrei unde, conform legendei, Cleopatra s-a logodit cu Marcus Antonius. Hierapolis poate fi vizitat cu aproximativ 33 ₺/1,80 EUR.

Hampstead Ponds, Marea Britanie 

Distanced shot of couple relaxing on Hampstead Heath by a pond — ShutterstockHampstead este un loc bun pentru relaxare, nu prea departe de centrul Londrei — Shutterstock

Londra este un loc cu acces la apă, se știe. Tamisa taie orașul în două și sunt și multe alte râuri, canale și lacuri care își fac drum prin, sub și în jurul orașului. Cu toate acestea, ar trebui să fii nebun ca să înoți în Tamisa (și riști să fii și arestat). Deci unde să mergi?

Spre Hampstead Heath, în nord-vestul orașului. Acolo este o întindere de câmpuri, păduri și poteci și este și locul în care o să găsești spații să înoți în aer liber. Există trei iazuri: iazul mixt din partea de vest a dealului Parlamentului, iazul Highgate pentru bărbați și Kenwood pentru femei, la est. Highgate și Kenwood sunt deschise pe tot parcursul anului, în timp ce iazul mixt este accesibil doar din mai până în septembrie. Au  un cost de intrare de 2 lire sterline, indiferent de opțiunea pe care o alegi, dar un bonus pe care iazul mixt îl are este un mic gazon pe care te poți bucura de soare. Bineînțeles, dacă vremea britanică îți permite.

Lacul Bohinj, Slovenia

Phone-camera shot of Lake Bohinj — ShutterstockLacul Bohinj este un loc foarte bun pentru înot — Shutterstock

În timp ce majoritatea oamenilor s-ar îndrepta către Lacul Bled (de departe cel mai cunoscut lac din Slovenia), Lacul Bohinj se află la doar o jumătate de oră cu mașina de Bled și suferă de mult mai puține capcane turistice. Ca în tot Parcul Național Triglav, dezvoltarea modernă este sever limitată, lăsând loc doar doar munți, păduri și ape dulci și limpezi.

Pentru locul perfect de înot, mergi pe poteca forestieră lungă de 12 kilometri care înconjoară lacul. O să găsești acolo tot ce cauți, fie că e vorba de o priveliște specială, un colț liniștit, ape de mici sau mari adâncimi sau un loc de făcut plajă. Pe timpul verii apa se încălzește până la 24°C.  Pentru a adăuga varietate deja pitorescului peisaj, o să dai acolo și de Biserica Sf. Ioan Botezătorul sau Biserica Sfântului Duh.

Plaja Loriga River, Portugalia 

În mijlocul Portugaliei se află Serra da Estrela, cel mai înalt lanț muntos al țării și locul primului parc național al țării. Printre toate pantele sale accidentate o să dai și de râuri sau pâraie care coboară. Unele dintre ele au format și cascade ce se prăbușesc în lacuri. Sigur vei găsi un loc pentru înot. 

Recomandăm să bifezi, totuși, și Loriga River Beach. Este alcătuită din ape care au tăiat-o într-o vale glaciară, ceea ce înseamnă că este rece, dar oferă și vederi uimitoare ale peisajului rural din jur. Nu este tocmai cel mai retras loc de pe planetă (există, totuși, un snack bar acolo), dar dacă ești în căutare de peisaje frumoase la care să ajungi fără efortul de a urca dealuri și munți, acesta este locul potrivit.

Vrei să afli mai multe informații interesante despre călătorit? Mergi pe kiwi.com