Cele mai bune lucruri pe care le poți face în Grecia primăvara și vara asta

Cele mai bune lucruri pe care le poți face în Grecia primăvara și vara asta

Destinații

și

și |

Înconjurată de istorie și povești, uite aici un ghid despre cum poți găsi atracții de top, lucruri unice de văzut și cele mai bune locuri în care poți merge. Sunt și opțiuni de noapte, non-turistice

Articol publicat împreună cu Aegean Airlines.

Mergi cu Aegean Airlines în Atena, unul dintre cele mai importante orașe ale Europei, dacă nu chiar ale lumii. Acest oraș e ca o bijuterie antică plină de lucruri pe care le poți face. Astfel, uite aici ghidul nostru pentru Atena: când să mergi, ce să bei, ce să mănânci și cum să te bucuri de timpul tău acolo. 

Sfaturi practice

Când e cel mai bun moment pentru a vizita Atena? 

Iunie și septembrie sunt cele mai aglomerate perioade pentru a vizita Atena; iulie și august sunt cele mai calde luni, temperaturile ajungând constant la temperaturi de peste 30 grade. Atunci o să vezi că viața e mai lentă, oamenii luându-și timp să stea la umbră în timpul zilei. Temperaturile sunt constante și plăcute în mai și octombrie, cu considerabil mai puține furtuni decât în lunie de iarnă.

Cum te poți deplasa prin Atena? 

Când zbori cu Aegean Airlines, o să ajungi pe Aeroportul Internațional din Atena, un nod aerian important, cu zboruri care aterizează din toate colțurile lumii. De acolo, poți să iei un autobuz expres sau metroul de pe linia 3 ce ajunge direct în centrul orașului. Centrul orașului, la rândul lui, este bine conectat cu ajutorul unui sistem de transport integrat de autobuze, tramvaie, troleibuze și metrou. Pentru mai multe detalii despre cum poți folosi transportul în comun, poți accesa site-ul oficial al OASA.

Ce face Atena atât de unică

Monastiraki Square in Athens — ShutterstockAr fi absurd să numim Atena un oraș estic sau vestic — Shutterstock

Când te plimbi pe străzile sale, nu poți rata diversitatea personalităților Atenei. Ar fi greșit să numim orașul doar o amintire a Imperiului Bizantin sau Otoman, așa cum ar fi greșit să-l numim vestic sau estic. Atena este un pur simbolul grecesc.

Temple of Zeus with the Acropolis in the background — ShutterstockAcropolele au fost construite acum mai bine de 2.000 de ani, o mare parte din construcție existând și acum — Shutterstock

Dionysiou Areopagitou este o stradă lungă, pietonală, mărginită de copaci și arbuști, ce oferă acces ușor către principalele atracții istorice ale Atenei. Mergi într-un tur în jurul cetății Acropole și a Agorei antice (numind doar câteva) și vei călca chiar pe urmele lui Pericle, Socrate și Platon.

La fel ca și alte coline din Grecia Antică, Acropola – adică „Orașul Înalt” – a fost construită în secolul al V-lea î.Hr. și a devenit atât un loc de cult, cât și de refugiu atunci când orașul era atacat. Încoronată de templul Partenon, Acropola, un punct istoric cultural important, privește către Atena actuală. Este o capodoperă important de văzut – nu în fiecare oraș poți vedea structuri de această magnitudine, cu peste 2.000 de ani vechime.

View of the Acropolis and the Ancient Agora — ShutterstockImagine de ansamblu cu Agora Antică — Shutterstock

La poalele Acropolei, stă Agora Antică – un spațiu public versatil -, ce se întinde din Templul lui Hephaestus. Atenienii se adunau aici pentru a face schimb de mărfuri, dar și de știri și bârfe, făcându-l centrul plin de viață al vieții de zi cu zi în Grecia Antică. Credeți sau nu, acest petic ierbos de ruine este exact locul de unde au început să crească rădăcinile filozofiei, politicii, culturii și științei occidentale.

Lucruri gratis de făcut în Atena 

Flower-adorned street in Plaka — ShutterstockDacă te-ai trezi brusc într-o dimineață în Plaka, nu ți-ar veni să crezi că ești în inima unei metropole — Shutterstock

Plaka arată o latură mai calmă și mai intimă a Atenei, cu străzi pline de culoare, restaurante drăguțe și magazine modeste de suveniruri. Vei observa că ritmul relaxat din Plaka se datorează în principal lipsei de trafic din zonă chiar dacă este la o aruncătură de băț de centrul orașului. Amplasat sub zidurile Acropolei, Anafiotika este unul dintre cele mai liniștite cartiere din Plaka, populat inițial în secolul al XIX-lea de muncitori din insula Anafi – de unde și numele. Această colecție pitorească de case mici din piatră albă face ca agitația orașului să pară la mulți kilometri distanță.

E fain că poți vedea istoria orașului în niște locuri moderne. Metroul din Atena este un muzeu în sine. Fiecare stație are fie artefacte antice, fie săpături arheologice, fie sculpturi moderne de artă.

Theater of Dionysus — Getty ImagesÎn unele zile siturile arheologice din Grecia pot fi vizitate gratuit — Getty Images

Pentru a atrage turiștii în afara sezonului de călătorii, guvernul grec a hotărât că între 1 noiembrie și 31 martie, în fiecare primă duminică a fiecărei luni, poți vizita gratuit toate siturile arheologice din Atena. Următoarele zile sunt de asemenea gratuite:

  • 6 martie (în memoria Melinei Mercouri)
  • 18 aprilie (Ziua Internațională a Monumentelor) 
  • 18 mai (Ziua Internațională a Muzeelor) 
  • Ultimul weekend din septembrie (European Heritage Days)
  • 28 octombrie (Ohi Day)

Ce să faci noaptea în Atena 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by #romantso (@romantsoathens)

Odată ce apune soarele, mergi spre Pnyx. La începutul democrației ateniene aici este locul unde se adunau cetățenii să admire printre copaci Panteonul.

Pentru petreceri încearcă Romantso. O să găsești DJ sets și muzică live. Poți încerca și Technopolis, un hub cultural ce oferă în weekend-uri ateliere de artă, festivaluri și tot felul de magazine. 

Bine, acum depinde și ce cauți. The Athenian Riviera este casa unora dintre cele mai faine baruri , restaurante sau cluburi din oraș. Kerameikos este un loc bun din oraș pentru muzică alternativă pe fundal în timp ce doar te bucuri de un pahar de vin. 

Mâncare, băutură și sănătatea ta! 

The Panathenaic Stadium — ShutterstockKallimarmaro a deschis primele Jocuri Olimpice moderne — Shutterstock

Wellnes-ul este un concept important acum, însă atenienii l-au avut în vedere cu secole în urmă: kalokagathos, echilibrul atent între o minte sănătoasă și un corp sănătos. Doar nu te așteptai la nimic mai puțin de la locul de naștere al Jocurilor Olimpice. Stadionul Olimpic din 2004 este acum o zonă deschisă pentru plimbări, alergat sau pedalat. 

Din nou, de la vechi la nou, poți merge pe urmele sportivilor pe Kallimarmaro sau pe Stadionul Panathenaic, fondat în 330 î.Hr. A fost resuscitat pentru primele Olimpiade moderne în 1896. 

Woman eating dolmades — ShutterstockDolmade-urile, foi de viță-de-vie umplute, sunt un fel de mâncare grecescc — Shutterstock

Desigur, o vizită la Atena nu ar fi completă fără degustarea mâncărurilor naționale atât de colorate. Bucătăria greacă este renumit de gustoasă și sănătoasă, speranța mare de viață a grecilor fiind o dovadă a acestui lucru. Bucătăria lor este plină de ingrediente proaspete, tipic mediteraneene, cum ar fi legumele, măslinele, brânza și peștele. Bucură-te de mese care îți lasă gura apă, cum ar fi souvlaki, moussaka sau dolmade-uri, aproape oriunde în oraș. Nu uita să adaugi lângă și salata proaspătă făcută din cele mai proaspete legume stropite de ulei de măsline grecesc. E suficient să guști din deliciile lor și o să vrei să te întorci în Atena.

Vrei să citești mai multe despre călătorii? Citește pe Kiwi.com.

Articole asociate

Hana Leakey

Hana este editorul conținutului Kiwi.com, pasionată de geografie și de Eurovision.

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether