Cele mai bune, mai gustoase și mai interesante feluri paste din jurul lumii

Cele mai bune, mai gustoase și mai interesante feluri paste din jurul lumii

Informații interesante


|

Toată lumea iubește pastele, nu? În toate formele lor, sunt o masă simplă și delicioasă, așa că pentru #WorldPastaDay ne uităm la câteva dintre cele mai bune feluri de paste din toate colțurile lumii

Este unul dintre cele mai consumate alimente de pe planetă, baza unor întregi lumi culinare și comfort food pentru milioane de oameni. Este și unul dintre cele mai versatile alimente pe care le poți mânca, disponibil în atât de mult forme. Hai să ne uităm împreună la cele mai bune feluri de paste din lume și poate te inspiră la gătit.

Argentina: sorrentinos

Close-up of sorrentinos — iStockSorrentinos este un comfort dish argentinian — iStock

Istoric, Argentina a avut mulți imigranți italieni, iar moștenirea lor a rămas puternică până în prezent. Printre altele, impactul lor se vede în varietatea de preparate din paste pe care le poți găsi acolo.

Piețele din aproape orice oraș important din Argentina sunt pline de vânzători de paste. Specialitatea lor este street food-ul rapid, ușor și delicios. Felul pe care probabil îl vei vedea cel mai des este sorrentinos, un fel de ravioli uriașe umplute cu aproape orice – carne, legume, brânză – și servite într-un sos bogat de smântână.

Germania, Austria și Europa Centrală: Spätzle

Spätzle with chicken — iStockSpätzle cu pui — iStock

O garnitură obișnuită pentru mesele cu carne și adesea servită în sos, Spätzle (adică „vrăbiuță mică”) sunt tăiței subțiri de ou. S-ar putea să dai și de Knöpfle („nasturi mici”) – aceeași rețetă, dar într-o formă rotunjită.

Este la fel de probabil să le găsești într-un restaurant pretențios, dar și într-o tarabă de la un târg de Crăciun. Acest fel de mâncare se găsesc peste tot în Europa Centrală, dar sub mai multe denumiri: nokedli, csipetke sau galuska în Ungaria, halušky în Slovacia sau vaseršpacli în Slovenia.

Italia: lasagnette ai tre sughi 

Doar nu credeai că uităm de Italia? Casa de origine a pastelor are sute, dacă nu mii, de variații regionale de încercat, fiecare cu propriul său twist de deliciu.

În Verona, lasagneta nu este lasagna așa cum o știi. Diferența stă în nume: este „lasagna mică”; fâșii, la fel ca fettuccine. Modul de servire e fabulos. Primești pastele proaspete și trei boluri mici de sos lângă (de obicei un sos cu carne, unul de de roșii și un sos de mazăre). Tu le adaugi și combini cum vrei, după cum îți place.

Egipt: kushari

Close-up of a bowl of kushari — iStockKushari este un bol rupt din Rai pentru entuziaștii de legume și carbohidrați  — iStock

Fiind practic mâncarea națională a Egiptului, vei găsi kushari oriunde mergi. Este o combinație de paste, orez și linte cu puțin piper, sos de roșii picant, ceapă prăjită, oțet de usturoi și, uneori, năut.

Dacă vrei să te răsfeți cu acest festival al carbohidraților, mergi la una dintre tarabele kushari din aproape orice colț de stradă. Vânzătorul va avea 5 recipiente uriașe de metal cu ingredientele principale și în cinci secunde, cu o dibăcie fantastică, vei avea pe platou un kushari incredibil.

Spain: fideuà

Pan of fideuà — iStockEste un fel de paella,  dar cu paste în loc de orez — iStock

Această specialitate din Valencia este iubită în toată Spania. E un fel de paella (tigaie mare, puțin adâncă, fructe de mare, știi ce zicem), dar diferența stă în tipul de paste pe care-l găsești în fideuà.

Pastele sunt sub formă de tăiței și sunt prăjite pentru puțin timp. Sunt adăugate apoi în tigaie cu o selecție de fructe de mare (de obicei sepie, monkfish, creveți și altele). Toate se gătesc într-un bulion aromat cu șofran și se lasă la fiert, fără să fie nevoie să fie amestecate. Crusta care se formează pe fundul vasului de gătit nu face decât să sporească aroma pe care acest deliciu îl are.

Emiratele Arabe Unite și Golful Persic: balaleet

Balaleet-ul, un aliment popular pentru micul dejun, dulce și sărat, se găsește în statele arabe din Golful Persic. Este consumat în special în timpul sărbătorilor islamice Eid al-Fitr, cele care marchează sfârșitul Ramadanului. 

Balaleet este o combinație de tăiței vermicelli prăjiți și acoperiți cu o omletă. Tăițeii sunt presărați cu zahăr, cardamom, apă de trandafiri și șofran, oferindu-i o combinație incredibilă de arome și texturi. Trebuie neapărat să le încerci! Este mâncat cald sau rece și uneori acoperit cu nuci sau fructe uscate pentru a amplifica și mai mult aromele. Până la urmă, e popular pentru un motiv.

India de Sud și Sri Lanka: idiyappam

Idiyappam (noodles and curry) — iStock Idiyappam, noodles și curry — iStock

Idiyappam este, de fapt, o fidea subțire de orez, un fel de mâncare servit fie la micul dejun, fie la cină. Popularitatea lui s-a extins și în Asia de Sud-Est, în tot felul de varietăți. În Singapore, Malaezia, este cunoscut sub numele de putu mayam, iar în Indonezia sub numele de putu mayang.

Aluatul este în general făcut cu ghee (unt clarificat), lapte de cocos și zahăr, rulat într-o bilă și tras printr-o presă tradițională din lemn idiyappam înainte de a fi aburit. Ca mic dejun, tăițeii sunt serviți cu o tocană de legume sau ceva mai dulce, sau un curry de pește, de exemplu. La cină o să fie servit tot cu curry din pește, cartofi sau carne și va fi servit cu chutney de cocos.

Turcia: manti

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Nu doar că poți încerca deliciul bucătăriei tradiționale turcești printr-o îmbucătură de manti, dar se zice că așa poți afla ce cred gazdele despre tine: cu cât manti este mai mic, cu atât ești văzut mai bine. Găluștele mici sunt mai greu de făcut, mai migăloase. 

Fiecare gălușcă este umplută cu un amestec de carne de miel, ceapă, pătrunjel, sare și atent închisă pentru a sigila amestecul din interior. Găluștele sunt coapte, iar apoi fierte. Se servesc acoperite cu trei sosuri diferite, unt brun, roșii caramelizate și iaurt cu usturoi și condimentate cu piper, sumac și mentă. Uimitor!

Mergi pe Kiwi.com pentru mai multă inspirație în călătoriile tale!

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether