Runner tying shoelace on Great Wall of China — Getty Images

Cele mai grele 10 maratoane din lume

Idei de călătorie


|

Cele 10 maratoane de pe listă sunt printre cele mai grele din lume, abrupte, în locuri cu o climă greu de tolerat, care te lasă fără aer, plus alte condiții care contribuie la complexitatea lor. În total sunt 42,195 de kilometri care arată că nu toate maratoanele sunt egale

Oamenii adoră să alerge la maratoane, cele urbane fiind printre cele preferate: Londra, New York, Berlin, Boston, Tokyo și altele. E ceva care te inspiră atunci când alergi pe lângă cele mai faimoase locuri din cele mai faimoase orașe din lume. Dar ce faci când vrei mai mult? În caz de, ai ajuns unde trebuie.

Maratonul Marelui Zid Chinezesc, China

Section of Great Wall of China — Getty ImagesUn maraton care cu siguranță are urcâșuri și coborâșuri — Getty Images

Că tot ziceam de cele mai faimoase locuri din lume, uite unul chiar aici. Maratonul Marelui Zid Chinezesc înseamnă 42,2 kilometri din secțiunea Huangyaguan a zidului, distanță escaladată, nu doar alergată. Participanții aleargă constant în sus sau în jos, cu un traseu cu 5.164 de trepte, stânci alunecoase, turnuri care apar ca niște obstacole sau temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Este, pe bune, o provocare.

Maratonul Pikes Peak, SUA

Road to Pikes Peak — Getty ImagesPeisajele de pe lângă Pikes Peak sunt cu siguranță recompense bine meritate pentru „cea mai cunoscută provocare a Americii”  — Getty Images

Maratonul Pikes Peak poartă numele de „cea mai mare provocare a Americii”, iar asta pe bună dreptate: participare limitată la 800 de concurenți, cu un eveniment de calificare în prealabil, și escaladare la o înălțime de 2.377 de metri, adică până la altitudinea de 4.302 de metri peste nivelul mării. Participanții trebuie să fie pregătiți pentru căldura deșertului de la început și cu temperaturile care scad atât de jos, încât vârful muntelui este acoperit de zăpadă. Ah, apoi trebuie să te și întorci.

Maratonul Tenzing Hillary Everest, Nepal

Maraton + Everest = o provocare complet nebună, nu? Perfect. Nu numai că trebuie să parcurgi un maraton la 5 kilometri și ceva deasupra nivelului mării, dar trebuie să faci și o drumeție de 11 zile doar pentru a ajunge la linia de start. Majoritatea alergătorilor au nevoie de 10-15 ore pentru a termina cursa, care începe la Baza de la Everest și se încheie în orașul montan nepalez Namche Bazaar.

Maratonul Sahara, Maroc

Legs of person running in Sahara Desert — Getty ImagesTerenul pe care alergi este cel mai dificil lucru din maratonul ăsta — Getty Images

Pe lista cu locații cu temperaturi extreme e și Maratonul Sahara, care nu este cel mai provocator din punct de vedere al altitudinii, cât al suprafeței pe care alergi: nisip moale pe de-o parte și stânci abrupte pe de altă parte. Temperaturile pot ajunge până la 50°C, motiv pentru care există și puncte medicale în mai multe zone și stații de apă la fiecare trei kilometri de-a lungul traseului. De menționat este că ai posibilitatea de a parcurge și distanțe de semimaraton, 10 km sau 5 km, asta dacă vrei sa nu te arunci din prima la tot traseul. 

Maratonul Big Five, Africa de Sud

Maratonul Big Five ce are loc în Conservația Safari Entabeni din regiunea Limpopo a Africii de Sud, poate nu este un maraton la fel de extrem ca altele de pe listă, dar cu siguranță reprezintă o provocare. Pe lângă terenul abrupt și suprafața stâncoasă, alergătorii nu au nimic care să-i separe de animalele din rezervația de vânătoare, deci dacă ai nevoie de o doză de adrenalină, posibilitatea că s-ar putea să vezi un leu poate fi o opțiune.

Maratonul Jungfrau, Elveția

Maratonul Jungfrau este unul dintre cele mai populare maratoane de pe listă. Anual sunt înscriși aproximativ 3.500 de concurenți. În plus, este un traseu extrem de pitoresc, cu priveliști peste munții Monch, Eiger și Jungfrau din Alpii Elvețieni. Înainte de a se confrunta cu aproximativ 1.829 de metri altitudine de parcurs de-a lungul cursei, participanții încep în stațiunea montană Interlaken. Maratonul se termină la Eigergletscher, un ghețar situat în partea de nord-vest a muntelui Eiger.

San Francisco Marathon

Dintre toate maratoanele urbane din lume, cel din San Francisco este „cursa de care chiar și maratoniștii se tem”, cel puțin conform Wall Street Journal. Motivul are, evident, legătură cu dealurile. San Francisco este cunoscut pentru pantele lui abrupte. Ce e clar e că nu te vei plictisi, nici de teren, nici de peisaje, mai ales pe la al 10-lea kilometru, când alergi pe Golden Gate, dar cu încă 32 de km în față de parcurs.

Maratonul Antarcticii, Antarctica

Destul de evident, Maratonul Antarcticii este cel mai sudic pe listă. Pentru a-l parcurge nu trebuie să fii, însă, doar rezistent, dar trebuie să ai destul de mulți bani puși deoparte. Trebuie să reziști la temperaturi de sub -20 grade Celsius, la o altitudine de 700 de metri și la o zăpadă care se simte ca nisipul fin, dar, înainte de toate, trebuie să și ajungi acolo. Singura modalitate de a merge în Antarctica este cu avionul privat din Punta Arenas, Chile, iar costul total pentru a te înscrie este puțin sub 18.000 de dolari. Nu e de mirare că pe lista de înscrieri se află doar vreo 50 de persoane anual.

Maratonul Traseului Inca, Peru

View over Machu Picchu ruins — Getty ImagesDacă ajungi să alergi aici ești, pe bune, norocos — Getty Images

Un alt eveniment cu o capacitate foarte limitată este Maratonul Traseului Inca. Bine, are sens,  poteca veche de cinci secole, pavată, care urcă vreo 3.350 de metri prin Parcul Național Machu Picchu, are în unele locuri doar un metru și puțin lățime. Mai mult, organizatorul, Erik’s Adventures, știe că menținerea acestui sit istoric este de o importanță primordială. Așa că, dacă ești unul dintre cei 50 de participanți care iau parte în fiecare an, vei ști că ai făcut ceva cu adevărat special.

Maratonul Internațional Big Sur, SUA

De-a lungul coastei accidentate a Californiei și prin pădurile de sequoia, Maratonul Big Sur îi duce pe alergători prin unele dintre cele mai uimitoare peisaje pe care Statele Unite ale Americii le are de oferit. Este o cursă dificilă din cauza dealurilor abrupte și a vânturilor puternice, dar există tot felul de activări pe parcurs pentru a-i ajuta pe alergători să rămână motivați. Dacă nu e suficient pentru tine, unii aleg să alerge și la Maratonul Boston – două curse în șase zile, pe două coaste opuse.

Pentru mai multă inspirație mergi pe Kiwi.com

 

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether