Cum să călătorești (aproape) pe gratis

Recomandări de călătorie


|

Fiecare student, călător cu un buget strict sau hacker de călătorii s-a întrebat măcar o dată: este posibil să călătorești pe gratis? Cu siguranță este sau, cel puțin, este posibil cu foarte puțini bani. Citește mai departe pentru a descoperi cele mai bune sfaturi despre cum să obții lucruri gratuite în călătoriile tale: cazare, vizitarea obiectivelor turistice, excursii, zboruri, mâncare, băutură și multe altele!

Ne plac trucurile pentru călătorii, care ne ajută la economisirea banilor, așa că am făcut o listă întreagă cu ele! Fie că ești un student care încearcă să economisească bani sau cineva care își dorește să experimenteze puțin lux fără costuri suplimentare, iată sfaturile și trucurile noastre preferate despre cum să călătorești (aproape) gratuit, dar fără a-ți compromite experiența.

Hack-uri pentru călătorie

Călătoria cu avionul

Person preparing bag of mini toiletries for airplane travel — ShutterstockAsigură-te că ai la tine punga de mostre cosmetice. Te va ajuta să te reîmprospătezi în timpul zborului.  — Shutterstock

În loc să plătești pentru cafea, adu-ți propriul pliculeț de cafea și cere-i echipajului de cabină niște apă caldă (apa caldă trebuie să fie disponibilă gratuit oricum pentru că e necesară în amestecarea formulei pentru bebeluși). Ai putea, de asemenea, să ai la tine o pungă mică de cosmetice cu toate mostrele cu care n-ai știut niciodată ce să faci. Pasagerii care călătoresc la clasa I primesc adesea o pungă cu produse cosmetice gratuite. Acest lucru nu este doar pentru a te reîmprospăta: aerul uscat dintr-un avion poate duce, de exemplu, la mâncărimi ale pielii, uscăciune a gurii (care provoacă respirație urât mirositoare) și oboseală în general. E bine să ai la tine cremă hidratantă, șervețele pentru ochi, cremă de mâini, o periuță de dinți și pastă de dinți, cât să te simți fresh la sosire.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Dacă zbori împreună cu o altă persoană, e normal să rezervi locuri unul lângă celălalt, nu? Dar poate că nu! Dacă există un rând liber, fă o rezervare pentru locul de la fereastră și pentru cel de la culoar, iar pe cel din mijloc lasă-l liber. Oricine rezervă, oricât de târziu, e puțin probabil să-l aleagă pe acela, așa că ați putea să obțineți un rând pentru voi. Dacă, totuși, locul din mijloc se rezervă, cere-i persoanei să facă schimb de locuri – nimeni nu vrea scaunul din mijloc, așa că veți fi în continuare unul lângă celălalt, iar generozitatea voastră va fi apreciată.

Călătoria cu trenul

Empty train dining car — ShutterstockPentru o călătorie mai plăcută cu trenul, stai în vagonul restaurant — Shutterstock

Călătoriile cu trenul, în special în Europa, pot fi o modalitate excelentă de a economisi bani. Pentru vara anului 2022, Germania oferă bilete pentru toate tipurile de transport în comun –  locale și regionale, pentru un tarif fix de 9 euro, pentru orice tren care nu este expres și pentru autobuze. 

Chiar dacă plănuiești să treci granițele cu trenurile rapide, merită să arunci o privire și la beneficiile clasei I. Woah, ai puțină răbdare. Știm că acesta este un articol despre călătoriile cu buget redus, dar o călătorie cu trenul între, să zicem, Hamburg și Praga — o călătorie de aproape șapte ore — este mai plăcută și mai relaxantă cu un scaun mai mare, cu mai mult spațiu pentru picioare, cu băuturi gratuite și cu mai puține persoane în vagon. Cât de mult costă? 10 euro. Nu e prea rău, nu? 

Chiar dacă decizi să nu dai cei 10 euro în plus, oamenii au un obicei ciudat de a se gândi că dacă și-au rezervat un loc, ar trebui să stea așezat pe el mult și bine. Să nu înțelegem greșit: nu ne place când oamenii se așază pe locuri rezervate de altcineva, dar nu e vorba despre asta. Ce vrem să spunem este că poți avea un pic mai mult spațiu pentru picioare și o priveliște mai frumoasă la vagonul restaurant. Ferestre mari, mese, șansa de a lua o masa, de a bea o cafea sau o bere – mai bine decât paharul de hârtie din vagonul normal.

Cum să obții cazare gratuită

Există multe site-uri disponibile de ani de zile care oferă locuri de cazare contra unei sume modice (Couchsurfing-ul este unul dintre cele mai faimoase), dar dacă nu vrei să ocupi spațiul altcuiva, poți lua în considerare următoarele.

Voluntariatul

Worldpackers oferă cazare gratuită în schimbul unor servicii. Poți sta la unul dintre miile de proiecte sociale, ONG-uri, ecosate, pensiuni, campinguri și comunități din peste 140 de țări. Ei caută mereu oameni cu abilități variate precum limbile străine, fotografie, administrație, gătit, grădinărit, managementul rețelelor sociale, îngrijirea copiilor și multe altele.

House sitting

Woman on mobile video call with a small dog — ShutterstockMulte dintre oportunitățile de house sitting vin la pachet și cu animale de companie — Shutterstock

Workaway

Dacă vrei să înveți  ceva nou în timp ce călătorești, ia în considerare experiențele de tip workaway. În schimbul a cinci ore de muncă pe zi, vei primi cazare, mâncare și uneori și o mică sumă de bani. Ai putea fie să ajuți la o fermă, să înveți abilități de yoga, să oferi sprijin unei școli sau o grămadă de alte lucruri. Tot ce trebuie să aduci cu tine este entuziasm și dorința de a învăța. Experiențele de tip workaway îți permit să te înscrii și cu un partener, un prieten de călătorie sau cu tot grupul, astfel încât să puteți merge cu toții într-o aventură!

Sfaturi pentru vizitarea obiectivelor turistice cu puțini bani

Se întâmplă atât de multe aproape peste tot, trebuie doar să știi unde să cauți. Caută și vei descoperi că majoritatea orașelor au o serie de lucruri gratuit de văzut și de făcut, doar că cel mai des acestea nu sunt promovate foarte mult.

Vezi ce e gratis

Tourist taking photograph of Ancient Egyptian artifact at the British Museum — ShutterstockMulte muzee din Europa pot fi vizitate gratuit — Shutterstock

Chiar și cele mai mari muzee și galerii din Marea Britanie, de exemplu, sunt adesea gratuite. Același lucru este valabil și pentru alte locuri din lume, la care nu te-ai fi gândit. Chiar dacă MET din New York și-a abandonat politica Plătiți cât doriți, există încă multe site-uri – cum ar fi acesta – care îți vor arăta în ce zile, ce locuri sunt gratuite (sau care aplică politica Plătiți cât doriți), dar și cât poți economisi dacă mergi în anumite zile. În alte orașe mari, precum Paris, aproape fiecare muzeu sau galerie de artă este gratuită pentru studenți sau rezidenți din UE sub 26 de ani (nu uita să iei cu tine cardul de student sau actul de identitate). Mai mult, prima duminică a fiecărei luni este gratuită pentru toată lumea! Sunt multe de descoperit dacă petreci puțin timp căutându-le.

Tururi ale orașelor… pe jos

Friends on a walking tour of New York City — ShutterstockUn tur al orașului pe jos te ajută să salvezi bani, dar și o metodă bună de a cunoaște un oraș nou  — Shutterstock

Cum menționam mai sus, fiecare oraș important oferă tururi gratuite, pe jos. Acestea sunt, în general, conduse de localnici care cunosc orașul și care pot oferi o perspectivă valoroasă a locurilor importante, sfaturi legate de unde să mergi și ce lucruri poți face, ca alternativă la cele deja evidente. Tururile de acest gen sunt și o modalitate bună de a întâlni colegi de călătorie într-o atmosferă relaxată și, în calitate de fost ghid turistic, vă pot garanta că, după prețul unei beri, ghidul va fi mai mult decât bucuros să vă ofere un pic mai mult din timpul și cunoștințele sale!

Public transport

Tram 28 in Lisbon — ShutterstockHai cu tramvaiul 28 pentru un tur al Lisabonei prietenos cu bugetul tău — Shutterstock

Unele sisteme de transport public pot părea intimidante, mai ales în perioadele aglomerate. Nu subestimați, însă, importanța statului într-un autobuz sau un tramvai pentru a simți un oraș. Adesea, pentru o sumă modică, poți obține un bilet pentru a  vedea orașul trecând prin cartiere interesante pe care altfel nu le-ai fi văzut. Unele orașe chiar îl recomandă: Fundația de Arhitectură din Amsterdam, de exemplu, are hărți ale rutelor de tramvai cu clădiri notabile marcate pe ele, astfel încât să știi exact la ce te uiți; în timp ce faimosul tramvai 28 din Lisabona (Martim Moniz — Campo Ourique) trece prin aproape toate zonele importante ale orașului și este aproape o atracție turistică în sine.

Alte trucuri pentru bugete mici

Banii contează

Couple laughing outside of an airportRevolut este obligatoriu pentru călătorii de pretutindeni — Shutterstock

Pentru a evita taxele ascunse, descarcă Revolut pentru rate de schimb excelente și pentru transferuri internaționale de bani. Îl poți folosi pentru a configura un buget zilnic sau săptămânal, iar aplicația îți va trimite o notificare când te apropii de limită. De asemenea, este perfect pentru a evita neînțelegerile atunci când călătorești cu prietenii: Revolut va ține evidența a cine și ce a cheltuit, și va face socoteala în locul tău. 

Zboruri ieftine

Kiwi.com, desigur! După cum am menționat anterior, oamenii par să iubească funcția noastră unică de căutare: Oriunde. Așa găsești cele mai mici prețuri către destinații pe care poate nu le-ai fi luat niciodată în calcul. Pentru călătorii cu mai multe escale, încearcă Nomad, instrumentul nostru de căutare revoluționar care rulează cu ajutorul tehnologiei noastre Kiwi-Code. Introdu doar locurile pe care vrei să le vizitezi și cât timp vrei să petreci în fiecare destinație, iar Nomad vă va găsi cea mai ieftină rută posibilă între ele. Apoi, poți vedea toate călătoriile care compun itinerarul tău și așa poți rezerva toate zborurile la un preț mic, cu un singur click. Încearcă acum și vezi cât de ieftină ar putea fi următoarea ta aventură!

Vrei să citeși mai multe articole despre călătorit? Citește pe Kiwi.com