Happy couple on boat ride — Getty Images

Cum te face călătoritul fericit?

Noutăți Kiwi.com


|

Pentru a marca a 10-a aniversare a Zilei Internaționale a Fericirii din luna martie, am pus chiar întrebarea asta iar acum avem suficiente date pentru a răspunde. Așadar, să lăsăm știința să vorbească 

Unde ai fi tu fericit? Pe plajă, la soare, cu un cocktail în mână și o carte? Iarna lângă șemineu, într-o cabană? În aerul curat pe munte, înconjurat de păduri, ascultând sunetele naturii? Sau poate ești cineva care are nevoie de aventuri pentru a fi fericit? Sărind cu parașuta, pe o placă de surf sau chiar poate la călărit? 

Totuși, cel mai important este de ce se întâmplă asta? Am întrebat oamenii care ne urmăresc pe social media, am demarat un survey printre călătorii Kiwi.com și am întrebat psihologi.

Planifică!

Unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri este faptul că mulți respondenți au spus că simpla planificare a unei călătorii le-a dat un boost, nu doar pe termen scurt, dar și pe o perioadă mai lungă în care așteptau călătoria. Gândul la viitoarele experiențe face oamenii fericiți. 

Cercetarea, realizată de agenția STEM/MARK pentru Kiwi.com, a confirmat că mai mult de jumătate dintre respondenți (54%) își planifică călătoriile din timp, lucru care îi face să aibă ceva de care să se bucure în viitor.

@kiwi.com Working or vacation? It’s an eternal dilema!😩🛫 #adayinthelife #travelersday #vlod #dailylifetraveler #wehacktravel #wehackthesystem #kiwicomtravel #cheapflights #freetravel #budgettravel #cheaptravel #wehacktravel #wehackthesystem #kiwicomtravel ♬ Love Of My Life – Metrow Ar

„Nu este o surpriză faptul că planificarea, rezervarea călătoriilor, dar și poveștile și pozele de după ne fac fericiți. Până la urmă, anticiparea și entuziasmul dinaintea unei vacanțe durează mai mult decât vacanța în sine”, a explicat Veronika Luňová, psiholog la Prague Integration, o organizație care vrea să crească conștientizarea asupra importanței sănătății mintale.

Potrivit Veronikăi, procesul de a planifica în sine le poate oferi oamenilor un sentiment de control asupra vieții lor și o pauză atât de necesară de la rutina lor zilnică. „Planificarea vacanței se simte ca și cum suntem deja în locul respectiv, chiar și pentru o clipă”, a adăugat ea.

Soare, mare și nisip? Nu chiar un clișeu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Rezultatele studiului spun că 70% dintre respondenți au ales o plajă însorită drept locul care îi face fericiți. Alții au ales orașe mici tradiționale și relaxate (42%), munți înzăpeziți (32%) sau dealuri și câmpii (38%). 24,4% au ales orașe mari drept locuri care îi fac fericiți.

„Timpul petrecut în natură contribuie la starea de bine. Este dovedit că reduce nivelul de stres. Și statul la plajă este un alt factor care ajută la sănătatea mintală. Majoritatea oamenilor văd plaja drept un loc relaxant. Apa, aerul sărat, nisipul, sunetul valurilor creează un sentiment de calm”, spune Kata Mráz, Head of Clinic la CGP Europa, o organizație care oferă programe de asistență pentru angajați. 

Respondenții care au spus că orașele sunt locurile care îi fac fericiți au menționat Singapore, Boston, Las Vegas și Veneția.

Vacanțe cu adrenalină

Couple paying for something at Asian street market stall — Getty ImagesSă te aventurezi în afara zone de confort înseamnă să te afli în situații și locuri noi — Getty Images

Când vine vorba de adrenalină, respondenții înclină spre părăsirea zonei de confort sau creșterea încrederii în sine pe măsură ce bifează provocările și situațiile dificile în care se regăsesc. Asta nu înseamnă să faci bungee jumping sau să te lupți cu crocodili, doar experiența de a fi undeva unde nu vorbești limba nativă, nu cunoști mâncarea sau te vezi în situația în care trebuie să negociezi într-o piață aglomerată într-o limbă pe care n-o înțelegi este ceva ce îți dă adrenalină. 

„Chiar și actul în sine de a planifica o călătorie ne pune în fața unor noi situații și provocări, pe care, dacă reușim să le depășim, ne pot crește încrederea în noi. În plus, ne face să fim mai deschiși la noi experiențe. Așa putem cunoaște alte locuri și culturi și putem observa cum se confruntă alții cu diferite situații. Iar fotografiile și videoclipurile de după ne aduc aminte de ce-am trăit, lucru care ne poate lua mintea de la rutina zilnică”, explică Kata Mráz.

„Oamenii sunt la fel de diverși ca destinațiile pe care le rezervă”

Se pare – poate deloc surprinzător – că întregul proces de a călători îi face pe oameni fericiți în moduri diferite. Chiar dacă pot exista momente stresante, sentimentul general este unul pozitiv. Indiferent ce înseamnă sentiment pozitiv pentru tine, călătoritul este unul dintre cele mai bune modalități de a simți asta. 

Încheiem cu perspectiva lui  Andrew Parker-Blagg, Vice President of Brand and Global Communications la Kiwi.com: „Aceste constatări confirmă faptul că motivele pentru care oamenii călătoresc sunt la fel diverse ca destinațiile pe care le rezervă cu noi. Fie că este vorba de a experimenta noi culturi, de a întâlni oameni noi sau pur și simplu de a te relaxa cu oamenii dragi fără distragerile vieții de zi cu zi, știm că fiecare își caută propria versiune a ceea ce înseamnă fericirea pentru ei. De aceea facem ce facem la Kiwi.com, pentru a ne asigura că vacanțele low-cost sunt accesibile tuturor.”

Mergi pe Kiwi.com pentru mai multe povești despre călătorii. 

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether