Vedere asupra dealurilor viticole din orașul Alba, Italia, în mijlocul cărora se află o casă

Destinația inedită a lunii aprilie

Idei de călătorie


|

Călătoriile ne oferă momente magice, iar printre cele mai memorabile se numără descoperirile spontane de locuri, care ne depășesc cu mult așteptările. De aceea, împreună cu Kiwi, ne-am gândit să-ți oferim în fiecare lună o recomandare ieftină de vacanță, dar o destinație inedită care sigur va deschide o fereastră către experiențe uimitoare.

Destinația inedită a acestei luni este…Alba! Și nu, nu este vorba despre județul nostru, ci despre o bijuterie ascunsă a Italiei, perfectă pentru o vacanță cu buget limitat.

De ce este Alba destinația inedită?

Vedere asupra dealurilor viticole din orașul Alba, Italia, în mijlocul cărora se află o casăAlba poate fi destinația inedită de care aveai nevoie în următoare călătorie – Getty Images

Alba, un oraș pitoresc situat în regiunea Piemont din Italia, te așteaptă să descoperi farmecul său autentic și ospitalitatea localnicilor. Departe de agitația marilor orașe turistice, Alba oferă o experiență unică și accesibilă, perfectă pentru cei care caută o escapadă relaxantă și plină de farmecul italian. 

Înconjurat de dealuri verzi și podgorii întinse, Alba oferă priveliști spectaculoase și o atmosferă liniștită. Nu e de mirare că este unul dintre principalele orașe din patrimoniul mondial UNESCO al peisajului viticol din Piemont.

Lucruri de neratat:  

O stradă îngustă din Alba, cu case specificeImaginează-ți plimbările spontane pe străduțele fermecătoare ale orașului – Getty Images

O vacanță parcă nu e vacanță, dacă nu îți depășești recordul de pași în fiecare zi. Alba este un oraș mic și ușor de explorat pe jos. Așadar, folosește-te și de bicicletă pentru a te deplasa mai rapid și admiră clădirile desprinse din filme și podgoriile întinse. Plimbă-te prin centrul istoric. Admiră arhitectura medievală a orașului, cu clădiri antice precum Catedrala San Lorenzo și Palazzo Pretorio. Și mai ales, nu rata Piazza Savona, inima vibrantă a Albei, unde poți savura o cafea la terasă și observa viața locală.

Dacă ești curios și vrei să afli istoria locurilor vizitează Muzeul Civico. Descoperă evoluția fascinantă a Albei, de la vestigiile romane la opere de artă din Evul Mediu și Renaștere. Urcă apoi în Torre Sineo. Cel mai înalt dintre turnurile medievale rămase în picioare care se apropie de 40 de metri înălțime și oferă o panoramă spectaculoasă a orașului și a împrejurimilor. Transportul public este eficient și accesibil, oferind o opțiune convenabilă pentru a ajunge la obiectivele turistice din afara centrului.

Lasă-te cucerit de natură și vin:

Un bărbat ține în mână un ciorchine de struguri, în mijlocul unei podgoriiCând vine vorba de viticultură, Alba nu dezamăgește – Getty Images

Așa cum spuneam, Alba este renumit pentru podgoriile vaste. Explorează numeroasele trasee de drumeție din jurul orașului, bucurându-te de priveliști uimitoare ale dealurilor verzi. Alege un traseu ușor pentru o plimbare relaxantă sau o provocare mai dificilă pentru o aventură mai energică. Nu poți pleca din Alba fără să descoperi secretele producției de vin piemontez. Vizitează o cramă locală, participă la o degustare de vinuri și alege sticlele preferate pentru a le lua acasă ca suvenir.

Unde și ce să mănânci:

Alba este cunoscut ca fiind capitala gastronomică a Piemontului, cu o bucătărie delicioasă, bazată pe ingrediente locale proaspete. Bucură-te de renumitele trufe albe, vinuri fine, brânzeturi delicioase și preparate tradiționale. Partea cea mai bună? Spre deosebire de alte destinații populare din Italia, Alba oferă o varietate de opțiuni la prețuri accesibile.

Savurează o masă delicioasă și autentică la o trattorie tradițională din Alba. Pentru a continua lista lucrurilor inedite, îți sugerez să explorezi specialitățile locale recomandate de localnici. În plus, poți participa la un curs de gătit și învăța cum să prepari paste delicioase, întocmai ca un localnic. O experiență distractivă și memorabilă, perfectă pentru a crea legături spontane.

Când să vizitezi:

o trufă albă așezată pe o pânză albăÎn Alba și trufele sunt albe, evident – Getty Images

În perioada verii, vremea în Alba este caldă și însorită, perfectă pentru a explora orașul și a vizita atracțiile turistice în aer liber. Însă, poate fi foarte aglomerat și știm că prețurile la cazare cresc mai ceva ca mercurul din termometre în lunile călduroase. 

Eu, personal, îți recomand să-ți planifici vacanța în toamnă, când temperatura medie este în jur de 20°C. În plus, între 12 octombrie – 8 decembrie are loc renumitul și ineditul Festival Internațional al Trufelor Albe. E musai să participi la acest eveniment! Vei putea degusta trufe albe proaspete, în timp ce te bucuri de spectacole culinare și muzicale impresionante. Highlight-ul este, cu siguranță, vânătoarea de trufe. Potrivit informațiilor oferite de organizatori, un vânător însoțit de câinele său te va conduce prin pădure, alături de alți turiști, în căutarea prețioasei ciuperci. O aventură memorabilă, pe bune!

Nice de reținut:

Cum ajungi în Alba: Fiind un orășel pitoresc, un aeroport ar fi nelalocul lui. Îți recomand un zbor către Milano Malpensa, care durează aproximativ 2 ore și 30 de minute. Din Milano poți lua trenul și peste aproximativ 3 ore ai ajuns în Alba. Te încurajez să profiți de călătorie pentru a admira frumusețea Piemontului.
Nu te limita: Poți folosi Alba ca punct de plecare, iar mai apoi să vizitezi alte orășele apropiate. Barolo, Bra sau Cherasco sunt alte destinații inedite în care poți ajunge cu ușurință cu transportul public.
Învață câteva fraze de bază în limba italiană: Italienii apreciază efortul de a vorbi limba lor, așa că îți vor crește șansele să primești acele recomandări de vin excelente!

Mai multe articole despre călătorii? Mergi pe Kiwi.com.

Articole asociate

Mihaela

E în natura Mihaelei să se aventureze într-o călătorie de fiecare dată când se ivește ocazia. În loc de magneți, preferă să colecționeze travel hacks.