Fă o excursie prin Turcia. De la dinamism urban la minunății ale naturii

Fă o excursie prin Turcia. De la dinamism urban la minunății ale naturii

Destinații


|

Turcia este o țară care merită explorată, pentru orașele sale vibrante, peisajele uluitoare și istoria ei incredibil de bogată. Lasă-ne să te ducem într-o excursie printre locurile ei de neratat

Turcia este mult mai mult decât stațiuni de pe litoral – este o țară uriașă, diversă, cu o importanță marcantă în istoria civilizației europene. Dacă te gândești să faci o călătorie mai lungă în acest an, trebuie să iei în considerare itinerariul de mai jos. Începe în Istanbul, în vest, și continuă în centrul țării, într-un tur al celor mai importante locuri de văzut în Turcia.

Istanbul

View over Bosphorus Bridge at night with Süleymaniye Mosque prominent on the skyline — ShutterstockIstanbul este un oraș mare și luminos — Shutterstock

Ce oraș mai bun în care să-ți începi călătoria decât în Istanbul? La urma urmei, este a patra cea mai rezervată destinație de pe Kiwi.com, așa că trebuie să fie ceva interesant acolo! Istanbulul este un nod de transport aerian, așa că șansele să ajungi pe unul dintre cele două aeroporturi mari și pline de viață din oraș, sunt mari; Aeroportul Istanbul, pe partea europeană, sau Aeroportul Sabiha Gökçen, pe partea asiatică.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Odată ce ajungi, nu-ți va lua mult să îți dai seama cât de mare este Istanbulul. Cu adevărat uriaș. Populația lui de aproape 16 milioane îl face considerabil mai mare decât orice oraș din Europa. Dar nu lăsa acest lucru să te intimideze – cu cât orașul este mai mare, cu atât mai există mai multe experiențe de încercat.

View over Istanbul's Hagia Sophia — ShutterstockHagia Sophia — Shutterstock

Cu o istoria turbulentă care începe în urmă cu secole, în Istanbul vei găsi multe relicve ale trecutului. Una pe care nu o puteți rata este Hagia Sophia, o biserică transformată în moschee, transformată în muzeu, iar apoi, din nou în moschee. A fost construită în 537 d.Hr. și este acum piesa de rezistență a orașului. Un alt obiectiv turistic plin de istorie este Palatul Topkapı, o reședință opulentă a sultanilor otomani. Mai sunt și Palatul Dolmabahçe, un punct important al stăpânirii otomane, Coloana lui Constantin, Moscheea Albastră, Cisterna Bazilica, Zidurile Constantinopolului, Marele Bazar – iar lista poate continua. Dacă vrei să vezi totul într-un ritm nu neapărat alert, trebuie să stai o săptămână aici.

Colorful street on an incline in Balat — ShutterstockPentru o experiență vizuală inedita, mergi în Balat — Shutterstock

Dacă ești în căutare de ceva inedit, mergi în cartierul Balat. O să știi că ești acolo când începi să vezi o mulțime de pisici și când te trezești, deodată, rătăcind pe străzi înguste, cu case înalte și colorate – un răsfăț policromatic chiar îndrăzneț. Atunci când vrei să iei o pauză de la obiectivele turistice, scufundă-te în micile magazine de antichități, dar și în cafenele. Mai târziu te poți relaxa și la un hamam, o baie turcească tradițională.

İzmir

View of İzmir coastline — Shutterstockİzmir mai este știu și ca Perla Mării Egee — Shutterstock

Aceasta a fost oprirea în Turcia europeană – care reprezintă doar 3,4% din suprafața țării, deși 15% din populație trăiește acolo. Acum ne îndreptăm spre sud, spre prima noastră oprire în întregime pe pământ asiatic: Orașul İzmir. Este al treilea oraș ca mărime al Turciei, considerat Perla Mării Egee. Cu siguranță merită vizitat! 

În comparație cu Istanbul, İzmir are o atmosferă mai relaxată. Sunt acolo o mulțime de plaje cu nisip unde localnicii și turiștii se bucură de soare și se descarcă de stresul cotidian. Poți chiar să faci o excursie cu barca – stai pe loc, relaxează-te și admiră frumusețea golfurilor și a peșterilor din jur.

Asigură-te că găsești Asansör, unul dintre principalele obiective turistice ale orașului. Asansör înseamnă „lift” în turcă, și chiar asta e:un lift construit la începutul secolului al XX-lea. Scopul său inițial a fost cel de-a facilita circulația oamenilor și a mărfurilor între coastă și stânci. Mergi acolo și vei avea o priveliște incredibilă asupra orașului!

View inside the Agora of Smyrna ruins — ShutterstockAgora din Smyrna — Shutterstock

Alsancak este una dintre cele mai vibrante și cosmopolite zone ale orașului, fantastică pentru cumpărături și plină de hoteluri, restaurante, baruri și cluburi. Plimbă-te de-a lungul falezei pitorești și asigură-te că vei mânca midii proaspete umplute cu orez (o delicatesă locală populară). 

În cele din urmă, în caz că ți se face dor de locuri istorice, İzmir nu duce lipsă. Agora din Smirna este un sit de ruine romane antice, chiar în mijlocul orașului. Mai este și Kızlarağası Hani – un han grandios construit de otomani, reînviat în anii 1990 ca bazar. Nu uita de Efes, rămășițele protejate de Unesco ale unei așezări grecești antice. Se află la aproximativ 80 de kilometri la sud de oraș, așa că ai putea să te oprești acolo în drum spre următoarea destinație.

Pamukkale

Woman walking through travertine terrace pools in Pamukkale — Shutterstock

În Pamukkale ești (aproape) încă în vestul țării; poți ajunge acolo din İzmir sau din Efes, cu autobuzul, trenul sau mașina. Deși nu este un drum de o zi, este totuși un drum destul de lung. Însă, minunea naturală care te așteaptă acolo merită! 

Orașul Pamukkale – „Castelul de bumbac” – își ia numele de la terasele de travertin albe, formate de curgerea apei geotermale bogată în minerale. Terasele fac parte dintr-un alt sit al Patrimoniului Mondial Unesco și, cel mai probabil, e ceva ce nu ai mai văzut înainte (doar dacă ai fost la Egerszalók în Ungaria).

E bine să știi că, uneori, există anumite zone considerate prea delicate pentru a fi călcate și, prin urmare, izolate de vizitatori. Un alt lucru de știut este că apa de izvor de acolo nu este prea adâncă pentru o baie. Noroc cu Bazinul Sacru.

The Sacred Pool of Hierapolis — ShutterstockRuinele romane stau pe fundul Bazinului Sacru — Shutterstock

Bazinul Sacru se află în orașul balnear Hierapolis (puțin mai sus de Pamukkale). Bazinul este cunoscut și sub numele de Bazinul Antic, sau Bazinul Cleopatrei, asta pentru că este înconjurat de ruine antice. Indiferent de cum alegi să-i spui, mergi acolo pentru a înota printre coloanele romane.

Cappadocia

Moon-like landscape view of Cappadocia — ShutterstockCappadocia s-ar putea să fie al doilea cel mai bun lucru după lună — Shutterstock

Regiunea istorică Cappadocia este chiar în centrul Turciei. Cel mai simplu mod de a ajunge acolo de la Pamukkale este cu un autobuz de noapte. 

Cappadocia este cunoscută pentru peisajele sale uimitoare, ieșite din această lumea. Regiunea cu rocă vulcanică moale a fost, de-a lungul mileniilor, sculptată în elemente cu vârfuri neobișnuite, cunoscute sub numele de coșuri de zâne. „Zână” este o metaforă, din păcate, însă fără îndoială, nu există niciun alt loc în țară care să pară atât de mistic.

Civilizațiile care au locuit aici au profitat multă vreme de versatilitatea geologică a stâncii, transformând vârfurile asemănătoare celor de pe lună, în case și biserici. Unii oameni trăiesc și astăzi în ele, deși multe au fost transformate în hoteluri. Apropo, aici trebuie să îți iei cazare. 

Ce trebuie să faci în Cappadocia este o plimbare cu un balon cu aer cald. Priveliștile de la sol sunt frumoase, dar să vezi toată zona  de sus este absolut fenomenal. Rezervă-ți locul dimineața devreme pentru a surprinde răsăritul scăldând peisajul în nuanțe orbitoare de roz și portocaliu.

Derinkuyu underground city — Shutterstock Te-ai întrebat vreodată cum arată interiorul unui burete? — Shutterstock

Aceasta nu este singura experiență care poate fi testată. Regiunea are mult mai multe de oferit, inclusiv drumeții, călărit, muzee în aer liber și degustări de vinuri. Dacă vrei să faci totul, ar trebui să stai cel puțin patru nopți. Oricât ai sta, touși, în Cappadocia, un alt lucru pe care nu ar trebui să-l ratezi este șansa de a vedea orașul subteran.

Ai înțeles deja că Turcia este o țară plină de istorie. Cappadocia găzduiește mai multe așezări subterane construite cu mii de ani în urmă – din nou, un proces ajutat de moliciunea rocilor. Două dintre cele mai vizitate sunt Derinkuyu și Kaymaklı. Există acolo tururi ghidate  care te poartă printre zecile de tuneluri care duc la diverse camere folosite pentru locuit, școală, creșterea animalelor, rugăciune. O să pară că ești în interiorul unui burete.

Ankara

Rooftops of Ankara's Citadel with Ankara Castle centered — ShutterstockAcoperișurile cetății ce înconjoară Castelul Ankara— Shutterstock

La aproximativ 280 de kilometri de Cappadocia (destul de aproape… pentru Turcia), se află Ankara. Deși este trecută des cu vederea de turiști, capitala cosmopolită merită cu siguranță o vizită, chiar și dacă doar pentru o zi înainte de a zbura spre casă. Este cunoscută pentru siturile sale istorice, centrele comerciale moderne, precum și pentru că este mai verde, mai relaxată și mai liniștită în comparație cu Istanbul.

Probabil că cea mai atractivă zonă a orașului este Cetatea. Acolo, străzile pietruite mărginite de cafenele pitorești și buticuri ale artiștilor te conduc în mod inevitabil către Castelul Ankara și zidurile sale. Este un loc preferat de muzicieni care vin acolo să interpreteze cântece populare tradiționale turcești.

Anıtkabir, the mausoleum of Atatürk at night— ShutterstockAnıtkabir, mormântul lui Atatürk — Shutterstock

Dacă ai timp, fă o vizită la Anıtkabir — mausoleul lui Atatürk, fondatorul Republicii Turce și președinte până la moartea sa în 1938. Vizitează și Muzeul Civilizațiilor Anatoliei — una dintre cele mai importante și cuprinzătoare atracții din țară. Sunt prezentate artefacte din epoca de piatră, până în zilele noastre. Chiar înainte de a te îndrepta spre aeroport, fă o plimbare prin gigantul Parc Gençlik, oprește-te pentru o bere, uită-te cum trece lumea și admiră ce țară incredibilă este Turcia.

Mențiuni de onoare: Trabzon și Dalaman

Wide shot of Sumela Monastery against hills — ShutterstockMânăstirea Sumela a fost construită acum aproape 2.000 de ani — Shutterstock

Trabzon de pe coasta Mării Negre s-ar putea să fie prea departe pentru acest itinerariu. Însă, dacă te interesează, zborurile regulate din Istanbul sau İzmir te vor duce destul de repede acolo. Amplasat printre munți, acest oraș de aproximativ 300.000 de locuitori își are influențele multiculturale de pe vechiul Drum al Mătăsii. Trabzon este un loc fermecător, cu o atmosferă relaxată și cu localnici foarte prietenoși. Dacă îți place să mănânci pește, Trabzon este pentru tine. Principala sa atracție, însă, este Mănăstirea Sumela din apropiere – o construcție greco-ortodoxă cu un aspect inedit, construită pe partea unei stânci abrupte, la o înălțime de aproximativ 1.200 de metri. Fiind construită în jurul anului 386 d.Hr., Mănăstirea este întreținută în mod regulat, tocmai pentru a putea găzdui vizitatori. 

În cele din urmă, dacă ești pur și simplu în căutarea soarelui, a mării și a nisipului, dintre toate stațiunile de coastă ale Turciei, îți recomandăm cu căldură zona Dalaman. Click aici pentru a afla mai multe despre ce face Dalaman un loc atât de minunat.

Pentru mai multă inspirație în călătoriile tale, mergi pe Kiwi.com.

Hana Leakey

Hana este editorul conținutului Kiwi.com, pasionată de geografie și de Eurovision.