View over Gothenburg on sunny day — Getty Images

Ghid călătorie în Gothenburg: află mai multe despre al doilea cel mai cunoscut oraș din Suedia

Destinații


|

Descoperă cele mai importante atracții, dar și locuri mai puțin cunoscute din Gothenburg; vorbim și despre cum să ai grijă de buget, unde se află spațiile verzi, istoria, cultura, ce să mănânci, ce să bei, când să mergi și câteva sfaturi despre cum să folosești sistemul lor de transport public

Gothenburg este un oraș smart. Și când zic asta mă refer la toate sensurile pe care cuvântul smart le are. Este un oraș frumos, cu parcuri mari și bulevarde largi, este sediul unora dintre cele mai inovative companii tech tinere din Suedia și e un oraș pionier când vine vorba de sustenabilitate urbană. Citește mai jos ghidul nostru despre Gothenburg. 

Când să vizitezi Gothenburg

Evident, vara este cel mai bun moment pentru a merge în Gothenburg. Atunci nu e nici prea cald, cum este în alte orașe, de exemplu Copenhaga, nici prea plin de turiști. Poți să ai noroc și în septembrie sau aprilie, dar din iunie și până în august ai cele mai mari șanse de vreme frumoasă.  

Hana Leakey din echipa Kiwi.com a vizitat Gothenburg odată la sfârșitul lui ianuarie și odată la începutul lui iulie. Ea ne-a povestit că în ianuarie era întuneric, geros și „bloody freezing”, iar în iulie era bine, cu niște vânt, dar cu soarele care apunea în jur de ora 23. Alege-ți momentul potrivit.

Centrul orașului Gothenburg: Nordstaden, Lorensberg și Järntorget

Zona principală a orașului se află la sud de stația de tren și a șantierelor navale de-a lungul râului Göta älv, râul fiind și cel mai bun de a-ți crea reperele în oraș. Centrul vechi se află între râu și canalul în zigzag care marchează și vechile ziduri ale orașului – de aici o să-ți începi vizita.

Nordstaden/Inom Vallgraven: centrul istoric

Dacă ajungi în Gothenburg cu autobuzul sau trenul vei fi imediat aruncat în aglomerația navetiștilor, în intersecția dintre Norra și Östra Hamngatan, unde toată lumea se luptă să se urce într-unul din celebrele tramvaie de un albastru deschis. Salută statuia lui Gustav Adolf, fondatorul orașului (și unul dintre pescărușii care stau pe capul lui) și apoi mergi spre sud, peste canal, în centrul vechi al orașului. 

Orașul a fost distrus de mai multe ori de incendii în secolul al XVIII-lea; clădirile pe care le vezi acum sunt construcții din secolul al XIX-lea. Asta conferă orașului un stil distinctiv – clădiri solide, din piatră și cărămidă, dispuse în linii simple – iar străzile pietruite care se intersectează ca într-o rețea sunt acum locul unde găsești buticuri, baruri, librării și tot felul de alte afaceri locale. Plimbându-te o să mai dai de câte o piațetă unde o să te surprindă câte ceva, ba o catedrală, ba o bibiliotecă. 

De aici poți să ieși din centrul vechi prin zidurile de apărare și poți traversa șanțul spre Kungsparken, fâșia lungă de verdeață care se întinde între centrul vechi și partea mai nouă a orașului.

Lorensberg și Vasastaden: cumpărături și mâncare

Lorensberg și Vasastaden au fost construite cam între 1870 și 1920 și sunt separate de Universitatea din Gothenburg și Vasaparken. Cele două zone găzduiesc lanțuri de magazine, mai generice, în special în zona mai extinsă a Kungsportsavenyen.

Tot aici vei găsi și multe dintre instituțiile culturale ale orașului sau galerii de artă, precum Galleri Thomassen. E un peisaj destul de tipic pentru un spațiu scandinav, fix genul ăla de loc în care te aștepți să vezi bărbați înalți cu bluze turtleneck și ochelari cu rama transparentă și femei în rochii negre și pălării în tot felul de forme care se uită cu mare atenție la lucrările de artă. 

Este zona în care să încerci și scena culinară a orașului, cu baruri precum 3 Små Rum și Flying Barrel care au bere artizanală și mâncare de gastropub. În apropiere, la Totale, eu am mâncat cea mai bună pizza din viața mea. Pentru un vibe mai local poți să mergi la Tvåkanten. Ei oferă o abordare mai modernă a bucătăriei tradiționale nordice. Alt local, Familjen, își dorește să fie chiar – „o extensie a camerei de zi” – și servește comfort food suedeză cu inspirație locală, pregătită ca la mama acasă.

Plimbă-te și prin parcul universitar sau mergi la statuia lui Poseidon din piața mare din fața complexului imens al galeriei de artă și sala de concerte care apare dominant în capătul sudic al Kungsportsavenyen.

Järntorget și Haga: magazine retro și viață de noapte

Continuând spre vest, vei ajunge în Haga, un cartier mai boem. Este o zonă potrivită pentru viața de noapte, petreceri în pub-uri și, interesant (cel puțin pentru mine), magazine cu viniluri second-hand.

Lively street in Haga area of Gothenburg — Hana LeakeyHaga unul dintre cele mai cool locuri din Europa — Hana Leakey

Eu am ajuns în partea asta a orașului complet întâmplător, coborând din imensul parc Slottsskogen (despre care voi vorbi mai târziu) și trezindu-mă pe o șosea principală aglomerată de-a lungul malului râului. Pentru a-mi face plimbarea și mai plăcută, am mers la dreapta și apoi la stânga și am ajuns pe Andra Långgatan, o stradă lungă și îngustă într-o zonă care a fost numită una dintre cele mai cool din Europa de către The Guardian. Se vede că am un al șaselea simț pentru locuri faine, chiar dacă a fost întâmplător.

Aici o să găsești o selecție de magazine de discuri excelente, inclusiv Linné skivbörs (rock clasic, muzică soul și jazz), Andra Långgatans Skivhandel (unul dintre cele mai mari, care au viniluri, CD-uri, DVD-uri și fac și reparații de platane), și Dirty Records, care este și o cafenea vegetariană.

Pe lângă magazinele de discuri și baruri, zona este recunoscută și pentru bucătăriile internațională la prețuri accesibile (conform standardelor suedeze), dar și cărți second-hand, haine și tot felul de obiecte vechi.

View over rooftops of Gothenburg from Skansen Kronan — Hana Leakey Priveliște din Kronan Fortress — Hana Leakey

Haga găzduiește și câteva restaurante și cafenele, dar și o fostă (nu foarte mare) fortăreață numită Kronan care, – asta dacă vrei să urci dealul (nici el foarte mare)-, îți oferă o super priveliște asupra acoperișurilor roșii din jur și până la râu.

Împrejurimile Gothenburg-ului: Majorna, Slottsskogen și Muzeul Volvo

Ia unul dintre tramvaiele albastre și zgomotoase și îndepărtează-te de centrul orașului pentru a descoperi mai mult din suburbiile Gothenburg-ului, pentru a te bucura de puțină verdeață, pentru a vedea animale și pentru a afla despre istoria uneia dintre cele mai mari și mai mândre companii suedeze.

Majorna

Front of café named Materia — David SzmidtMajorna este un cartier relaxat cu multe afaceri locale mici — David Szmidt

Prietena mea Johanna, care a fost studentă la universitatea din Gothenburg pentru o perioadă, mi-a recomandat să vizitez zona asta. Mie mi-a rămas în minte pentru că sună puțin ca „maioneză”. Dacă funcționează, e bine, nu? 

Am luat tramvaiul până la Kaptensgatan și am coborât fără să am vreun plan. Mergând în pantă, m-am plimbat pe marginea cimitirului Marieberg, apoi m-am rătăcit vag pe o serie de poteci pe un deal împădurit, cu case liniștite și parcuri goale, înainte de a coborî pe o rotondă mare la capătul nordic al Mariagatan.

People queuing outside Swedish hot dog stand — David SzmidtÎncearcă de aici „halv special” — David Szmidt

Aici am găsit ceva pe placul meu. Gothenburg suburban, confortabil, dar chiar și aici cu o combinație interesantă de afaceri locale. Oamenii serveau brunch în aer liber la Materia, câțiva tineri care păreau a fi studenți la arte se plimbau prin bazarul de antichități de alături, iar câțiva localnici stăteau la coadă la ceea ce mi s-a spus ulterior că era un chioșc celebru de hot-dogs. Se pare că una dintre cele mai bune opțiuni este „halv special”, acoperit cu piure de cartofi și salată de creveți. Fiecare cu gusturile lui. Oricum, înainte de a merge prin parc, am continuat să mă plimb, făcând fotografii unor clădiri excelente din anii 1950.

Slottsskogen

Când Gothenburg era în proces de dezvoltare, zona era pur și împădurită. Însă, prin anii 1880, când orașul ajunsese deja la pădure, un negustor local a decis că orașul avea nevoie de un parc similar cu unul dintre marile parcuri din Londra (The Regent’s Park) – încă sălbatic, dar cu alei și câteva elemente de peisagistică ici și colo. Poate chiar un lac artificial ocazional.

Stream, footbridge and trees in Slottsskogen — David SzmidtSlottsskogen este aproape de centrul orașului și are multe de oferit… — David Szmidt

Swimming penguins in Slottsskogen — David Szmidt…inclusiv pinguini! — David Szmidt

Și asta e și azi: o întindere uriașă de copaci, iarbă și apă. Din nou, era un loc despre care nu știam nimic – părea pur și simplu un mare parc, așa că m-am dus să explorez. Prima mea surpriză a fost să văd pinguini. Da, pinguini petrecându-și timpul într-un adăpost în fața a ceea ce părea a fi o cafenea foarte drăguță. Mai târziu, am descoperit un parc zoologic gratuit cu ponei, foci, elani și alte animale scandinave, Muzeul de Istorie Naturală, zone de joacă, cascade, minigolf și „traseul desculț” – un traseu senzorial lung de 300 de metri.

Child's makeshift face-painting stall on footpath — David SzmidtPicturi pe față la 5 kr? Cea mai bună ofertă din Suedia — David Szmidt

Ca un plus, dacă cobori dealul și ajungi pe Hålekärrsgatan, o să dai de o masă mică, niște mobilier de grădină și un afiș care anunța că poți fi pictat pe față pentru cinci coroane suedeze. Asta a fost ideea unui copil de a face câțiva bani de buzunar. Eu am ales să nu, dar am schimbat câteva cuvinte amabile și mi-am continuat drumul.

Volvo Museum

Amazon car model at Volvo Museum — David SzmidtUna dintre mașinile preferate ale lui David — David Szmidt

Trebuie să recunosc, poate nu principalul, dar cel puțin unul dintre motivele pentru care am venit la Gothenburg, a fost Muzeul Volvo. Am crescut cu mașini Volvo în familie și le ador (o să am un Amazon într-o zi, cu siguranță), așa că ăsta a fost un fel de pelerinaj.

Și pare că a fost un pelerinaj pe bune, în sensul că a fost destul de dificil de ajuns acolo. La început, totul părea simplu – tramvaiul 5, 6 sau 10 până la Eketrägatan, apoi autobuzul 32 până la Volvo Torslanda. Fără probleme. Cu toate acestea, era sâmbătă și lucrul de care nu mi-am dat seama este că, dacă vrei să iei autobuzul sâmbăta, trebuie să suni la Västtrafik (autoritatea municipală de transport din Gothenburg) și să rezervi un autobuz cu cel puțin o oră în avans. Aș fi rămas în impas dacă nu ar fi fost doi tipi care vizitau și eu, veniți de la o uzină Volvo din India, al căror șef organizase transportul, și erau bucuroși să mă ia cu ei. Mulțumiri, băieți!

Cars in Volvo Museum — David SzmidtDacă-ți plac mașinile, nu poți să ratezi Muzeul Volvo — David Szmidt

Oricum, muzeul este minunat. Cu câteva luni înainte, fusesem la echivalentul BMW din München, loc fain, dar puțin steril. Aici nu a fost așa. Cred că, fiind atât de omniprezenți, au devenit producătorul preferat nu numai pentru mașinile de familie, dar și pentru mașinile de poliție, mașinile de poștă, camioanele de înghețată, autospecialele de pompieri. Ei au orice îți poți imagina și sunt foarte mândri de ciudățeniile lor. Există secțiuni stufoase despre camioane mari, autobuze, divizia lor de mașini de performanță de pe Polestar și mașinile lor de curse. Aici am avut ocazia să întâlnesc o icoană a copilăriei mele, unul dintre break-urile 850 care au concurat în British Touring Car Championship în 1994.

Cum să navighezi cu sistemul de transport public din Gothenburg

Cu excepția cazului în care stai foarte aproape de centrul orașului, cu siguranță va trebui să iei tramvaiul sau autobuzul la un moment dat. Descarcă aplicația Västtrafik To Go. Ea îți oferă tot ce ai nevoie: rute, conexiuni, modificări de program, totul; și poți cumpăra și bilete pentru o singură călătorie, bilete de zi sau abonamente pe perioade mai lungi. O călătorie simplă costă 35 de coroane suedeze (puțin sub 3 euro), iar biletul este valabil o oră, indiferent dacă călătoria ta durează atât sau nu, deci poți folosi același bilet din nou dacă mai ai timp rămas pe el.

Gothenburg: un buget 

Moneda locală: coroane suedeze; 1 euro = 12 coroane

O cafea: 4 euro

O bere locală la 0,5 : 8 – 10 euro

Un prânz: 12 euro

O cină într-un restaurant mediu: 30 – 45 euro de persoană

Un pat într-un hostel pentru o noapte: 30 – 60 euro

O cameră într-un hotel de 3 stele pentru o noapte: 80 – 130 euro cu mic dejun

BUGET ZILNIC (fără cazare): 90 – 120 euro

Vizitează Gothenburg cu Kiwi.com

Iubesc ceea ce s-ar putea numi drept orașe secundare, mai puțin cunoscute: Catania în Sicilia, Hamburg în Germania, Brno în Republica Cehă, Montreal în Canada, și Gothenburg. Precum Catania și Hamburg, și Gothenburg este un oraș port, lucru ce-l ajută să-și mențină spiritul boem, dar și fermecător, frumos și prietenos, în același timp. Dacă ești în căutarea unei escapade urbane cu adevărat cool, pune Gothenburg pe lista ta și explorează ofertele de zbor de pe Kiwi.com!

Mergi pe Kiwi.com pentru mai multă inspirație pentru călătoriile tale! 

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether