Ghid de călătorie: Africa de Sud

Ghid de călătorie: Africa de Sud

Destinații


|

Planifici o călătorie în Africa de Sud? Citește mai departe să afli informații practice — costuri, cel mai bun moment pentru a merge acolo, cum să te deplasezi și cum să rămâi în siguranță — dar și cele mai bune lucruri de văzut și de făcut

Într-un an obișnuit, Africa de Sud primește 15 milioane de vizitatori. Bine, este ușor de înțeles de ce: o țară cu orașe pline de viață, peisaje naturale incredibil de variate, o biodiversitate magnifică și o istorie fascinantă. Dacă ai Africa de Sud pe lista ta (și dacă nu o ai, s-ar putea să o adaugi după ce citești asta), suntem aici cu informații bine de știut înainte să pleci. Acesta este ghidul de călătorie al Kiwi.com în Africa de Sud.

Africa de Sud: costuri medii de bază

Moneda locală: rand sud-african; 1 euro = 19 R

O cafea: 1,90 €

O bere locală la 0.5l: 1,80 €

Un prânz: 8 €

O cină într-un restaurant cu prețuri medii: 16 €

Un bilet de transport public local pentru o călătorie: 1,40 EUR

Un pat într-un hostel pentru o noapte: 20 €

O cameră într-un hotel de 3 stele pentru o noapte: 52 €

Cel mai bun moment pentru a vizita Africa de Sud

Whale tail fins off the South African coast — Getty ImagesIarna e cel mai bun moment pentru a vedea balene — Getty Images

În general, Africa de Sud este o destinație bună pe tot parcursul anului, însă cea mai bună perioadă pentru călătoria ta depinde de ce vrei tu să faci acolo. Vara, adică din decembrie până în februarie, este momentul în care merg cei mai mulți turiști — vremea este caldă (temperaturile ajung la peste 30°C) și nivelul precipitațiilor este scăzut. Este de la sine înțeles că oamenii se duc cel mai des pentru plajă, motiv pentru care prețurile de zbor și de cazare sunt mai mari.

Primăvara (din septembrie până în noiembrie) și toamna (din martie până în mai) sunt perioade foarte bune de luat în calcul. Vremea este mai caldă decât te-ai aștepta de la aceleași anotimpuri în Europa, de exemplu. În schimb, dacă vrei să vizitezi Africa de Sud dincolo de orașe pentru fauna sălbatică – așa cum o fac mulți vizitatori – cel mai bun moment de mers este iarna, din iunie până în august. Atunci este momentul în care animalele se adună în jurul surselor de apă din parcurile naționale și momentul când balenele sunt cele mai active pe coastă.

Deplasarea prin Africa de Sud

Există mai multe moduri de a te deplasa în Africa de Sud. Ca întotdeauna, alege mijloacele de transport care ți se potrivesc cel mai bine ție și planurilor tale. 

Cu avionul

Zborurile interne sunt cea mai bună modalitate de a te deplasa între orașe, în special dacă ești interesat de partea urbană a Africii de Sud. Ca reper, țara este de două ori mai mare decât Texasul (adică mare, haha), așa că zborurile o să te ajute să economisești mai mult timp. Zborurile între orașe precum Cape Town, Johannesburg, Durban și Bloemfontein sunt dese și la prețuri accesibile.

Cu trenul

Călătoriile cu trenul în Africa de Sud nu sunt a thing, însă Shosholoza Meyl încă operează călătorii feroviare pe distanțe lungi între orașe la prețuri accesibile. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, e un mod frumos și relaxant de a vedea peisajele țării. 

Cu mașina

Dacă plănuiești să te aventurezi în sălbăticie, dacă poți, merită să închiriezi o mașină. Este cea mai bună opțiune (și cea mai sigură), mai ales dacă călătorești cu partenerul/partenera sau cu grupul de prieteni. Așa vă puteți împărți orele de condus pe drumurile lungi. În plus, drumurile din cele mai populare parcuri naționale precum Kruger și Addo Elephant sunt bine întreținute, așa că nu ai avea neapărat nevoie de un 4×4. Nu uita să citești despre condusul acolo.

Cu autobuzul

Bazbus este o companie renumită de autobuze de turism, care operează între Cape Town și Port Elizabeth, făcând 14 opriri de-a lungul coastei de sud. Organizează excursii din Cape Town la Peninsula Cape, Parcul Național Kruger și o cabană locală pentru o experiență de safari inedită. 

Dacă vrei să te îndrepți în altă parte a țării la prețuri ieftine, cele mai populare companii de autobuze interurbane sunt Intercape și Greyhound.

Cu taxiul 

Un mic avertisment: cuvântul „taxi” în Africa de Sud se referă în general la microbuzele locale private care nu merg conform unui anumit program. Deseori iau mai mulți pasageri decât ar trebui, nu au mult spațiu pentru bagaje și nu sunt conduse în cel mai sigur mod. Dacă trebuie să folosești un taxi într-un oraș din Africa de Sud, cel mai bine este să rămâi la Uber.

Rămâi în siguranță

În timp ce majoritatea oamenilor care vizitează Africa de Sud nu întâmpină probleme, merită să fii conștient de faptul că rata criminalității în țară este semnificativ mai mare decât în Europa. Iată câteva indicații pentru a te asigura că rămâi în siguranță în călătoria ta. 

  • Să știi unde să nu mergi. Discută cu personalul hostelului sau al hotelului, cu ghidul turistic sau cu alți localnici despre zonele în care este bine să mergi și cele de evitat.
  • Evită să ieși după ce apune soarele. Dacă trebuie să ieși noaptea, apelează la un Uber.
  • Încearcă să nu arăți prea mult ca un turist; nu-ți afișa bunurile de valoare.
  • Fii vigilent în zonele aglomerate. Nu pune nimic valoros în buzunar și fii conștient de cum te poți îndepărta rapid din mulțime dacă este necesar.
  • Dacă un străin se apropie de tine pentru a-ți oferi ceva, refuză politicos și pleacă.
  • Dacă conduci, țineți ușile mașinii încuiate și geamurile închise. (Acest lucru este valabil și atunci când conduci printr-un parc safari.) Nu lua persoane care fac autostop sau pe cineva care pare să se fi avariat și nu lăsa în mașină nimic care ar putea fi considerat valoros.
  • Folosește numai bancomatele care se află în interiorul băncilor sau întreprinderilor.
  • Nu bea apă de la robinet în afara orașelor mari.

E bine să nu călătorești singur în Africa de Sud, dar ajută să arunci, totuși, un ochi și pe articolul nostru despre cei care călătoresc pe cont propriu. Oriunde te-ai afla în lume, este important să rămâi informat și precaut.

Cele mai bune lucruri de văzut și de făcut în Africa de Sud

Citește mai departe pentru a afla ce merită văzut și făcut în Africa de Sud. Opțiunile astea îți vor extinde itinerariul și te vor lăsa cu niște amintiri incredibile.

Cape Town

Cape Town, una dintre cele trei capitale ale Africii de Sud, este probabil primul loc în care vei ajunge. Orașul merită cu siguranță explorat pentru frumusețea sa naturală, cultura diversă și istoria bogată.

Cable car ascending in Table Mountain National park with Lion's Head mountainin background — Getty ImagesCând ești în Cape Town, Table Mountain e musai de văzut — Getty Images

Dacă ai putea alege doar un singur lucru de făcut în Cape Town, mergi pe Table Mountain pentru a obține cea mai bună vedere panoramică a orașului, a oceanului și a vârfurilor din jur. Majoritatea vizitatorilor ajung acolo cu telecabina, dar dacă ai timp (și putere), merită. În plus, ai vederi uimitoare spre ocean la Capul Bunei Speranțe, un promontoriu stâncos și o rezervație naturală puțin mai la sud de oraș, unde este puțin mai liniștit.

De pe coasta de nord a Cape Town, ia un feribot către Insula Robben. Fortificată și folosită ca închisoare până în 1996, este cunoscută ca fiind locul în care Nelson Mandela a fost încarcerat cel mai mult timp. În zilele noastre, insula găzduiește un muzeu al istoriei Africii de Sud; în special, lupta sa pentru egalitatea rasială. Întoarce-te pe continent și vei acosta la Victoria & Alfred Waterfront, un loc popular de cumpărături și de luat masa, și locația a două muzee cunoscute: Muzeul Diamantului din Cape Town și Muzeul Zeitz de Artă Contemporană Africa

Street of colorful houses in the Bo-Kaap — Getty ImagesBo-Kaap este o explozie de culori și culturi — Getty Images

Dacă ai chef de mai multe muzee, nu trebuie să te aventurezi departe de centrul orașului. Există Muzeul District Six, care comemorează oamenii care au fost strămutați în timpul apartheidului, Galeria Națională Iziko din Africa de Sud și Muzeul Hip Hop din Africa de Sud. Și, deși se află de cealaltă parte a orașului, în comuna Khayelitsha, merită să faci o călătorie pentru Muzeul 18 Gangster, unic, cu exponate despre cauzele și ramificațiile gang life. 

Asigură-te că vezi și Bo-Kaap, cel mai vechi cartier rezidențial care a supraviețuit din Cape Town, cu casele lui colorate și străzile pietruite. Este un loc fantastic, multicultural al centrului orașului, ce găzduiește minoritatea etnică din Cape Malay care practică islamul. Ca atare, acolo o să dai peste unele dintre primele moschei ridicate în întreaga țară, Muzeul Iziko Bo-Kaap al culturii islamice locale și bucătăria Cape Malay – o fuziune delicioasă cu arome olandezo-orientale.

Cape Winelands

Close-up of wine glass being swirled against vineyard backdrop — Getty ImagesUnele dintre cele mai bune vinuri din lume sunt făcute în Cape Winelands — Getty Images

Ieși din Cape Town la nord-est și o să dai de Cape Winelands. Clima mediteraneană a zonei crează condiții ideale pentru struguri. Aici se produce majoritatea vinurilor din Africa de Sud – unele dintre cele mai bune din lume. În plus, orașul universitar Stellenbosch este ușor de accesat și, înconjurat de podgorii luxuriante, deci un loc perfect pentru un sejur de degustat vinuri.

Parcuri naționale

Mulți oameni care vizitează Africa de Sud o fac pentru natură; flora și fauna, munții, savanele întinse și linia de coastă superbă. Există aproximativ 20 de parcuri naționale din care poți alege. Noi îți spunem despre câteva dintre cele mai bune.

Two leopards, adult and cub, in the wild — Getty ImagesParcul Național Kruger este cea mai populară destinație safari din Africa de Sud — Getty Images

Trebuie să începem cu Parcul Național Kruger – cel mai vechi, cel mai mare și cel mai vizitat din Africa de Sud. Este în colțul de nord-est de-a lungul graniței cu Mozambic, departe de Cape Town. Însă călătoria este un preț mic pe care-l plătești pentru sutele de specii diferite de plante și animale care sunt de văzut acolo. Kruger este locul în care ai cea mai mare șansă de a prinde cele cinci animale mari: leu, elefant, leopard, rinocer și bivol (Big Five), așa că aici e locul ideal pentru experiența de safari.

Ai o șansă să vezi Big Five și în Parcul Național Addo Elephant, în mijlocul coastei de sud. Temperaturile tind să fie mai mici aici, peisajul mai verde și cu mai multă iarbă. În plus, ai posibilitatea să vezi pinguini, balene și chiar marele rechin alb.

Featherbed Nature Reserve by the beach in Knysna — Getty ImagesParcul Național Garden Route este cunoscut pentru peisajele superbe — Getty Images

Parcul Național Garden Route se află în aceeași zonă din Africa de Sud cu Addo Elephant. Este considerată una dintre cele mai frumoase părți ale țării. Majoritatea oamenilor conduc pe lățimea sa de peste 300 de kilometri în decurs de câteva zile tocmai pentru a se opri în orașele pitorești de pe litoral.

Drakensberg și Durban

Hiker climbing up metal ladder along steep mountain trail in Drakensberg — Getty ImagesDacă sportul pe munte te pasionează, mergi pe Drakensberg — Getty Images

Dacă ești pregătit pentru o aventură cu adrenalină, munții Drakensberg sunt cel mai bun loc din Africa de Sud pentru drumeții hardcore, alpinism, rapel și parapantă. Lanțul de munți este în estul țării, de-a lungul graniței cu Lesotho, ceea ce înseamnă că cel mai bine ar fi să combini călătoria aici cu un sejur în Durban, care se află pe coasta de est.

Durban Rickshaw puller in traditional dress — Getty Images Durban este cunoscut pentru deplasarea cu ricșa — Getty Images

Durban este al treilea oraș ca mărime al Africii de Sud. Este un loc vibrant, subtropical, cunoscut pentru influența sa culturală indiană. O să vezi că există o mulțime de lucruri distractive de făcut dacă vii pentru câteva zile. uShaka Marine World, de exemplu, are cel mai mare acvariu din Africa, dar și un parc tematic, un centru comercial în aer liber și multe restaurante. Mini Town este un oraș model construit la o scară de 1:24 cu câteva copii ale arhitecturii chiar din Durban. Uriașul Suncoast Casino nu este doar pentru jucători, ci este și un complex extins de divertisment, cu cinematografe, săli de concerte și restaurante. Fă o plimbare tradițională cu ricșă. Mergi apoi în Grădina Botanică sau la o simplă plimbare de-a lungul plajei.

Johannesburg

Nu în ultimul rând, nu putem să nu menționăm cel mai mare oraș din Africa de Sud, Johannesburg. La fel ca și Cape Town, este un oraș plin de istorie, recentă și emoționantă. 

Sign at Constitution Hill in Johannesburg — Getty ImagesConstitution Hill, locul unde acum este Curtea Constituțională a Africii de Sud, are un trecut sumbru — Getty Images

Muzeul Apartheidului este probabil cel mai important lucru de văzut în Johannesburg. O să te ajute să înțelegi ascensiunea și căderea unuia dintre cele mai opresive sisteme care au existat vreodată într-o societate modernă. Orașul găzduiește și sediul Fundației Nelson Mandela, care organizează expoziții cu teme legate de probleme sociale contemporane, dar și despre viața personalității revoluționare. Constitution Hill este o altă alegere încărcată cu un trecut dificil – o incintă construită inițial ca un fort pentru protecție împotriva invaziei britanice, a fost transformată într-o închisoare la începutul secolului al XX-lea, în principal pentru a găzdui dizidenții politici. Astăzi este un muzeu iar acolo se află și Curtea Constituțională a Africii de Sud.

Cooling towers/street art in Soweto — Getty ImagesDouă turnuri proeminente în peisajul din Soweto  — Getty Images

Soweto – în esență un oraș în interiorul orașului – este cea mai populată localitate din Africa de Sud, epicentrul național al luptei împotriva apartheidului. Este o adevărată metaforă atât asupra modului în care funcționa societatea sud-africană atunci, cât și asupra modului în care efectele sistemului sunt încă foarte proeminente astăzi. Soweto poate fi un loc puțin dificil și descurajant în care să mergi în calitate de vizitator, așa că îți recomandăm cu căldură să mergi într-un tur ghidat.

Woman stood in street in Maboneng — Getty ImagesÎntr-un oraș care rămâne divizat, cartierul Maboneng are în centru solidaritatea — Getty Images

În cele din urmă mergi în cartierul Maboneng, unul dintre cele mai renumite cartiere creative din lume. Maboneng este format din piețe, afaceri mici, baruri, artă stradală și centre artistice și, în centrul tuturor, principii solide comunitare, în ceea ce este încă un Johannesburg destul de segregat rasial. Uite un sfat special: găsește barul de la piscină ascuns în clădirea Muzeului de Design African (MOAD) de pe strada Albrecht. Este ultimul loc în care te-ai aștepta să găsești o mică oază – în inima orașului – o bijuterie ciudată, dar ideală pentru a te răcori cu un burger și un cocktail.

Ți-a plăcut articolul? Vezi mai multe pe Kiwi.com

Articole asociate