Ghid de călătorie: Atena

Destinații


|

Atena merită, fără îndoială, să fie vizitată; orașul antic este o amintire nemuritoarea a ceea ce umanitatea poate realiza și întreține. Fie că ești aici pentru o zi, cinci, sau mai multe, citește ghidul nostru pentru a afla ce poți face în capitala Greciei

Fie că ajungi prin aeroport sau prin Portul Pireu, Atena este cunoscută de către cei ce caută soarele ca poarta către insulele grecești. Însă, capitala nu ar trebui trecută cu vederea – orașul este o minune antică și merită să fie luat în calcul pentru o vacanță. Iată aici un ghid de călătorie în Atena, unde vei găsi: istoria sa, cele mai bune locuri în care să mergi și cele mai uimitoare locuri de văzut.

Sfaturi practice: cel mai bun moment în care să mergi și cum să ajungi acolo

Cea mai aglomerată perioadă pentru a vizita Atena este între lunile iunie și septembrie,  prețurile cazărilor fiind cele mai ridicate vara. Iulie și august sunt lunile cele mai călduroase, temperaturile ajungând cu ușurință la peste 30 grade Celsius. Iarna,  pe de altă parte, din cauza volumului mare de precipitații, unele obiective turistice se pot închide mai devreme, iar călătoriile pe apă pot suferi modificări. Temperaturile sunt constante și plăcute, însă, în mai și octombrie, cu volumul precipitații notabil mai scăzut decât în lunile de iarnă.

 Aeroportul Internațional din Atena este un nod aerian important, cu zboruri care aterizează din toate colțurile lumii. De acolo, poți să iei un autobuz expres sau metroul de pe linia 3 ce ajunge direct în centrul orașului. Centrul orașului, la rândul lui, este bine conectat cu ajutorul unui sistem de transport integrat de autobuze, tramvaie, troleibuze și metrou. Pentru mai multe detalii despre cum poți folosi transportul în comun, poți accesa site-ul oficial al OASA.

Ce face Atena atât de unică

Monastiraki Square in Athens — ShutterstockAr fi absurd să numim Atena un oraș estic sau vestic — Shutterstock

Când te plimbi pe străzile sale, nu poți rata diversitatea personalităților Atenei. Ar fi greșit să numim orașul doar o amintire a Imperiului Bizantin sau Otoman, așa cum ar fi greșit să-l numim vestic sau estic . Atena este un pur simbolul grecesc.

În ciuda faptului că dezvoltarea lor a fost întreruptă de câteva ori în istorie, oamenii din Atena au reușit întotdeauna să înceapă acolo de unde au fost forțați să se oprească, să-și reconstruiască moștenirea și să o așeze pe un podium pentru ca lumea să o poată vedea. La mijlocul secolului al XIX-lea, Atena însemna câteva sate împrăștiate în jurul ruinelor templelor antice. Acum, capitala Greciei găzduiește peste 3,7 milioane de oameni, numărând și zona metropolitană, aproape o treime din populația țării.

Metropola servește acum ca centru politic, economic, educațional și cultural al țării și atrage un număr mare de vizitatori și imigranți.

Istoria antică

Temple of Zeus with the Acropolis in the background — ShutterstockAcropolele au fost construite acum mai bine de 2.000 de ani, o mare parte din construcție existând și acum — Shutterstock

Cu o multitudine de temple, situri arheologice și muzee în întreg orașul, Atena este un paradis pentru adevărații pasionați de istorie.

Dionysiou Areopagitou este o stradă lungă, pietonală, mărginită de copaci și arbuști, ce oferă acces ușor către principalele atracții istorice ale Atenei. Mergeți într-un tur în jurul cetății Acropole și a Agorei antice (numind doar câteva) și veți călca chiar pe urmele lui Pericle, Socrate și Platon.

La fel ca și alte coline din Grecia Antică, Acropola – adică „Orașul Înalt” – a fost construită în secolul al V-lea î.Hr. și a devenit atât un loc de cult, cât și de refugiu atunci când orașul era atacat. Încoronată de templul Partenon, Acropola, un punct istoric cultural important, privește către Atena actuală. Odinioară dedicat Atenei, zeița fecioară a înțelepciunii și a războiului, Partenonul ar fi putut fi cu ușurință cel mai maiestuos templu din lumea antică. Acum, chiar dacă depinde de sprijinul macaralelor, este o capodoperă important de văzut – nu în fiecare oraș puteți vedea structuri de această magnitudine, cu peste 2.000 de ani vechime.

View of the Acropolis and the Ancient Agora — ShutterstockImagine de ansamblu cu Agora Antică — Shutterstock

La poalele Acropolei, stă Agora Antică – un spațiu public versatil -, ce se întinde din Templul lui Hephaestus. Atenienii se adunau aici pentru a face schimb de mărfuri, dar și de știri și bârfe, făcându-l centrul plin de viață al vieții de zi cu zi în Grecia Antică. Credeți sau nu, acest petic ierbos de ruine este exact locul de unde au început să crească rădăcinile filozofiei, politicii, culturii și științei occidentale.

Plaka

Flower-adorned street in Plaka — ShutterstockDacă te-ai trezi brusc într-o dimineață în Plaka, nu ți-ar veni să crezi că ești în inima unei metropole — Shutterstock

La fel ca multe civilizații, Grecia Antică a atins apogeul și apoi a dispărut încet sub stăpânirea uzurpatorilor săi. Pentru a recăpăta o fațadă maiestuoasă, Atena a avut nevoie de un proces de dezvoltare uriaș în anii 1800. Ar trebui să vă îndreptați spre Plaka pentru a călători prin arhitectura neoclasică a acestei perioade.

Plaka arată o latură mai calmă și mai intimă a Atenei, cu străzi pline de culoare, restaurante drăguțe și magazine modeste de suveniruri. Veți observa că ritmul relaxat din Plaka se datorează în principal lipsei de trafic din zonă chiar dacă este la o aruncătură de băț de centrul orașului. Amplasat sub zidurile Acropolei, Anafiotika este unul dintre cele mai liniștite cartiere din Plaka, populat inițial în secolul al XIX-lea de muncitori din insula Anafi – de unde și numele. Această colecție pitorească de case mici din piatră albă face ca agitația orașului să pară la mulți kilometri distanță.

Mândria națională

Changing of the guard at Athens's Old Royal Palace — ShutterstockMergeți în Piața Syntagma și veți întâlni gardienii și ținutele lor interesante — Shutterstock

Pentru imaginea unei Grecii moderne, mergeți în Piața Syntagma („Constituție”), un loc de importanță națională. Chiar aici a fost stabilită prima constituție greacă după independența față de Imperiul Otoman în secolul al XIX-lea. Păzit de soldați strălucitori în uniforme unice, Vechiul Palat Regal a devenit Casa Parlamentului grec.

Astăzi, Piața Syntagma este cel mai aglomerat loc din Atena. Are cea mai mare stație de metrou din oraș și este acoperită de restaurante și cafenele pline de viață și are bănci umbrite de copaci, ce oferă peisaje cu viața care pur și simplu se desfășoară în fața ta.

The Panathenaic Stadium — ShutterstockKallimarmaro a deschis primele Jocuri Olimpice moderne — Shutterstock

Wellnes-ul este un concept important acum, însă atenienii l-au avut în vedere cu secole în urmă: kalokagathos, echilibrul atent între o minte sănătoasă și un corp sănătos. Doar nu te așteptai la nimic mai puțin de la locul de naștere al Jocurilor Olimpice. Orașul se mândrește cu un centru sportiv polivalent realizat în întregime din marmură, singura construcție de acest fel din lume. După ce a fost renovat, Stadionul Panathenaic (sau Kallimarmaro) a găzduit ceremoniile de deschidere și de închidere a primelor Olimpiade moderne din 1896, aici având loc chiar și patru dintre cele nouă evenimente. Stadionul a fost folosit și la Jocurile Olimpice din 2004.

Woman eating dolmades — ShutterstockDolmade-urile, foi de viță-de-vie umplute, sunt un fel de mâncare grecescc — Shutterstock

Desigur, o vizită la Atena nu ar fi completă fără degustarea mâncărurilor naționale atât de colorate. Bucătăria greacă este renumit de gustoasă și sănătoasă, speranța mare de viață a grecilor fiind o dovadă a acestui lucru. Bucătăria lor este plină de ingrediente proaspete, tipic mediteraneene, cum ar fi legumele, măslinele, brânza și peștele. Bucură-te de mese care îți lasă gura apă, cum ar fi souvlaki, moussaka sau dolmade-uri, aproape oriunde în oraș. Nu uita să adaugi lângă și salata proaspătă făcută din cele mai proaspete legume stropite de ulei de măsline grecesc. E suficient să guști din deliciile lor și o să vrei să te întorci.

Vrei să citești mai multe despre călătorii? Citește pe Kiwi.com.