Hack the city: Roma cu buget mic

Hack the city: Roma cu buget mic

Idei de călătorie


|

Descoperă lucruri unice de făcut, locuri neobișnuite de vizitat și cum poți să te bucuri de Roma ca un localnic

Aici, în cel mai recent ghid al nostru pentru călătorii low-cost, aruncăm o privire către  Roma. Știm că este un oraș foarte popular, dar noi vrem să lăsăm câteva idei despre cum îți poți petrece timpul acolo cu un buget redus. Alătură-te localnicilor și hai să hack the city

Buget: o introducere 

Moneda locală: euro

O cafea: 1,45 €

O bere locală la 0,5l : 5,00 €

Un prânz: 7 euro

O cină într-un restaurant cu preț mediu: 15 – 20 €

Bilete valabile 24 de ore pentru transportul public: 7 EUR

Un pat într-un hostel/ per noapte: 50 €

O cameră într-un hotel de 3 stele / per noapte: 70 – 80 € cu mic dejun inclus 

BUGET ZILNIC (excluzând cazarea): 60€ – 80€

Zone mai puțin cunoscute

Poți recunoaște turiștii de departe, dar te-ai întrebat vreodată unde petrec localnicii din Roma timpul? Mai jos lista locurilor în care o să vrei să fii și tu. 

Quartiere Coppedè

Rome's Quartiere Coppedè — ShutterstockAsta poate fi cea mai interesantă zonă din Roma din punct de vedere arhitectural— Shutterstock

Începem în Quartiere Coppedè, cartier aflat la nord-est de centrul orașului, în districtul Trieste. E genul de loc în care vrei doar să mergi și să te uiți în jur. Nu există cafenele, restaurante sau alte lucruri care ar putea să te distragă. Zona a fost construită de Gino Coppedè între 1913 și 1927 și este un amestec de 40 de stiluri arhitecturale, de la Grecia antică, la baroc, de la medieval, la art nouveau. O să dai acolo de Fântâna Broaștelor, Palatul Păianjenilor, Casele Zânelor și alte structuri bizare. Numele lor ar trebui să-ți dea deja un indiciu pentru ce vei găsi acolo.

Piccola Londra

Ground view down a street in Piccola Londra — ShutterstockRoma sau Londra? — Shutterstock

O altă zonă interesantă este Piccola Londra, o stradă din cartierul Flaminio, o zonă al cărui design se presupune că seamănă cu străzile rezidențiale ale Londrei. Strada este pietruită, gardurile sunt din fier forjat, luminile stradale sunt victoriene și pe stâlpii caselor sunt chiar și cutii poștale din Marea Britanie. Nu este o replică exactă, dar asemănarea este cu siguranță izbitoare, iar nuanțele pastelate ale clădirilor sunt într-adevăr foarte frumoase.

Trastevere

Vintage motorbike parked outside of a trattoria — ShutterstockPentru un mix între imaginea perfectă a Italiei și un iz hipsteresc, mergi în Trastevere — Shutterstock

Pentru a vedea orașul de sus, mergi spre partea de vest a râului Tibru și spre Trastevere. Fostă zonă muncitoare, Trastevere este acum amestecul perfect dintre tradiționalul roman, un boho plin de viață, dar și nelipsitele influențe hipster-ești ale secolului XXI: pub-uri, cafenele minuscule, galerii cu lucruri artizanale, buticuri și magazine de dulciuri. Este locul perfect pentru a mânca sau a bea ceva (după cum o să vezi puțin mai jos), iar cazarea nu este la fel de scumpă ca în centru; iar când orașul doarme, Trestevere încă e în picioare. Pentru a vedea Vaticanul, urcă-te pe Dealul Gianicolo (Janiculum).

Largo di Torre Argentina

Sleeping cat at v=Largo di Torre Argentina — ShutterstockPisicile sunt peste tot acolo — Shutterstock

Ultimul loc interesant de pe lista noastră este Largo di Torre Argentina, o piață mare, la doar câteva străzi de Panteon. Acolo se pot observa ruinele a patru temple și ale unui teatru (pe treptele cărora Iulius Cezar a fost ucis în 44 î.Hr.). Situl a fost excavat în 1929, iar de atunci acolo s-au mutat pisici. Da, nu glumim. O grămadă de pisici ce locuiau pe stradă au decis că, dacă locul era suficient de bun pentru Cezar, o să fie suficient de bun și pentru ele. Pisicile locuiesc și acum printre ruine, iar pentru că vizitatorii nu sunt permiși, ele stau acolo în pace și liniște. 

Ce să mănânci și să bei

Când ești la Roma, mănâncă ce mănâncă și locuitorii Romei. Asta înseamnă să eviți zonele plin de turiști (mâncarea e bună oricum, dar prețurile sunt mai mari). Alege zone precum Trastevere sau Testaccio care, deși pot fi și ele aglomerate, sunt mai mult frecventate de localnici. 

Am ales trei tipuri de street food, trei feluri de mâncare tradițională și trei deserturi pe care să le încerci.

Street food

Supplì — ShutterstockSupplì — Shutterstock

Este Italia, deci clar Pizza. Însă, ne referim la un tip anumit fel de pizza: coaptă în tăvi mari, dreptunghiulare, cu feliile pătrate. Este cunoscută sub numele de pizza al taglio și a fost inventată la Roma. Cele mai cunoscute feluri – și cele mai delicioase ar spune mulți – sunt clasica Margherita, Pizza Bianca (ulei de măsline, rozmarin și usturoi) și Pizza Rossa, doar cu sos de roșii. 

În continuare, avem supplì. Acestea sunt bile de orez cu roșii umplute cu mozzarella, rulate în pesmet și prăjite. Aceste mici bile delicioase se găsesc la vânzători din tot orașul. 

La final ce zici de un sandviș cu porchetta? Carne de porc prăjită lent, fragedă, asezonată cu sare și o varietate de ierburi; toate într-o chiflă mare și crocantă. Delicios!

Alegeri tradiționale

Carciofi alla giudia — ShutterstockCarciofi alla giudia — Shutterstock

Vom începe această secțiune cu ceva despre care s-ar putea să crezi că nu sună atât de apetisant: tripa. N-ai o problemă cu a mânca stomacul unei vaci? Bun, pentru că este surprinzător de gustos! Când carnea este înăbușită într-un sos bogat de roșii, asezonată cu mentă pentru a-i da un plus de aromă și presărată cu cantități generoase de brânză pecorino, aroma devine foarte delicată. 

Dacă nu vrei să încerci tripa, încearcă cacio e pepe. Tot cu pecorino, amestecat cu paste tonnarelli și condimentat cu piper. Simplu, roman, clasic. Terminăm lista mâncărurilor tradiționale cu un alt clasic: anghinare. Poate fi servită în mai multe feluri, dar noi ne-am oprit la două. Carciofi alla Romana: desfăcute, umplute cu usturoi, mentă și pătrunjel și gătite la abur în ulei de măsline, vin alb și apă; mâncate cu mâna, neapărat. Al doilea fel în care se poate prepara anghinare o să-l găsiți în cartierul evreiesc istoric al Romei: carciofi alla giudia. Aici, anghinarea este turtită, prăjită în ulei încins, crocantă și moale în același timp. Asigură-te că le încerci pe ambele.

Deserturi

Maritozzo and iced coffee — ShutterstockMaritozzo — Shutterstock

Dacă mai ai loc și pentru desert, ia-ți un maritozzo, o chiflă dulce umplută cu frișcă. Crema poate fi cu nuci de pin, stafide sau coajă confiată. Fie că alegi un alt tip de cremă sau mergi pe varianta clasică, sunt la fel de gustoase toate. Crostata ricotta e visciole este un alt fel ce vine din tradiții evreiești din Roma. Este un fel de cheesecake cu cireșe și cu o notă de lămâie. Însă, în final, nu poți vizita Italia fără gelato. Nu e neapărat originară din Roma, dar gelato este absolut fantastică oriunde ai fi în Italia.

Capodopere învăluite în mister

Există atât de multe opere de artă de văzut în Roma – Capela Sixtină, Pietà, Fântâna Trevi și alte câteva mii – dar s-ar putea să fie lucruri pe care le ratezi. Avem o listă de locuri mai jos. 

Prin gaura cheii la… Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta

Urcă pe Dealul Aventin, o zonă frumoasă de conace și grădini, și mergi către Giardino degli Aranci (Grădina de Portocale). Poți intra gratuit. Acolo o să găsești o ușă mare, verde. Dacă arunci o privire prin gaura cheii o să poți vedea Bazilica Sf. Petru, ca într-un coridor, plin de copaci pe margini. Aceasta este cunoscută sub numele de ecluza Cavalerilor Maltei și este una dintre cele mai neașteptate priveliști din oraș. Chiar dacă nu ajungi să vezi priveliștea ascunsă, frumoșii portocali de acolo sunt de admirat.

Perspectiva lui Borromini

The Borromini Perspective — ShutterstockAceastă iluzie optică a fost creată de arhitectul Giovanni Borromini — Shutterstock

Un alt loc de văzut este Perspectiva lui Borromini. Un alt loc înconjurat de portocali, de data aceasta în curtea Palazzo Spada, este o galerie lungă de opt metri dedicată zeului Marte. Curios este că pare mult mai lung. Arhitectul, Giovanni Borromini, l-a proiectat cu un tavan descendent, podea ascendentă și coloane care devin mai mici pe măsură ce se apropie de statuia lui Marte de la capătul galeriei, dând iluzia că este mult mai departe decât este în realitate. Ciudat, nu?

Centrale Montemartini

Există un loc care îmbină vechiul cu industrialul într-un mod uimitor. Cartierul, nu prea vizitat, Ostiense, găzduiește muzeul Centrale Montemartini. Locul este chiar o centrală veche, care încă are mașinile industriale masive – deja destul de interesant -. Însă, cireașa de pe tort este că acolo o să poți admira statui, mozaicuri și sculpturi romane antice! Plimbarea într-un complex industrial și mixul cu opere de artă vechi de 2.000 de ani este o experiență unică.

Excursii de o zi din Roma

Dacă vrei să ieși din oraș, există legături rapide și ieftine. Am făcut o listă cu locurile pe care să le vezi în afara Romei.

Ostia Antica

Ruins of Ostia Antica — ShutterstockDacă îți plac ruinele antice, Osia Antica e un must — Shutterstock

Tren, 1,50 € (gratuit cu permis de călătorie); 20 minute de la gara Piramide

Deși acum se află la aproximativ aproximativ trei kilometri de mare din cauza scăderii nivelului apei, orașul Ostia a fost portul maritim al Romei. Ruinele bine conservate din apropiere au fost odată adăpostul pentru aproximativ 100.000 de oameni, iar structura orașului poate fi încă observată. Pe artera principală vei observa clădiri cu arcade de-a lungul ambelor părți, care odinioară erau magazine, taverne și case. Vei da și de rămășițele unui teatru, de băi publice, de o bazilică, de o sinagogă și chiar de 18 temple diferite.

Pentru a ajunge acolo, ia trenul de la Piramide spre Cristoforo Colombo. Coboară la Ostia Antica. Orașul este bine semnalizat și ai de-acolo 10 minute de mers pe jos. 

Orvieto

Orvieto Underground — ShutterstockDescoperă orașul ascuns din Orvieto  — Shutterstock

Tren, 7 – 15 € (în funcție de conexiune); 1 oră și 20 minute de la stația Tiburtina

Pentru o excursie de o zi inedită, ia în considerare fermecătorul oraș de pe deal din Umbria Orvieto. Situat la înălțime, pe o stâncă, vei avea parte de un peisaj superb, dar vei găsi și străzi asemenea unor adevărate labirinte

Duomo di Orvieto e atât de spectaculos că pare că ar trebui să fie mai degrabă într-un oraș, decât într-o așezare mică. Dar, până la urmă, așa este frumusețea orașului Orvieto: neașteptată. Mergi și la Orvieto Underground, o rețea de peșteri și tuneluri săpate în stânca de sub oraș. Secole de săpături constante vechi de trei milenii au creat un întreg oraș sub pământ, cu peste 1.200 de peșteri și pasaje. Turul ghidat (7 EUR) îți prezintă istoria locului și îți arată unde au trăit oamenii, unde au lucrat morile, unde au făcut comerț și cum au supraviețuit în această lume subterană.

Civita di Bagnoregio 

 

Autobuz, 1€ din Orvieto Scalo; 40 de minute cu autobuzul + 30 de minute de mers pe jos

Dacă mergi la Orvieto, ia în considerare să incluzi Civita di Bagnoregio pe drum. Nu este fantastic de accesibil – o plimbare cu autobuzul până la Via Garibaldi din Bagnoregio și o plimbare pe jos -, dar doar și pentru peisajul de pe drum, merită. Când ajungi la Bagnoregio, urcă pe deal și traversează o lungă pietonală spre Civita.

Orașul în sine este destul ciudat. Dealul pe care este construit se erodează încet, încet, lăsând orașul blocat. Podul este singurul mijloc de acces și odată ajuns acolo, trebuie să cumperi un bilet pentru a vizita orașul (2 – 5 euro, prețul variază dacă vrei să vezi și muzeul sau dacă vrei să ai sau nu ghid audio). Orașul găzduiește (la momentul scrierii acestui articol) 12 locuitori și o grămadă de pisici. Datorită împrejurimilor sale riscante, este cunoscut drept „orașul pe moarte”. Există o mână de cafenele pentru turiști, dar, în ansamblu, este doar un loc vechi, frumos, dar care se estompează încet, încet.

Așa se vede Roma!

 

Se pare că Roma are niște diamante ascunse, până la urmă. Fie că vorbim de artă, arhitectură, istorie, mâncare sau doar explorarea orașului, Kiwi.com te ajută să Hack the City. 

Mai multe articole pentru călătoriile tale? Mergi pe Kiwi.com

Articole asociate