Insule mai puțin cunoscute din Grecia

Insule mai puțin cunoscute din Grecia

Destinații


|

Vrei să mergi în Grecia, dar nu vrei să te întâlnești cu mulțimi de turiști? Aici ai cinci dintre cele mai faine insule grecești pe care să le vizitezi – cele mai puțin vizitate, neatinse de om și deseori subestimate

Grecia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță, insulele Santorini, Creta și Zakynthos fiind cele mai cunoscute locuri pentru vizitatorii din întreaga lume. Dacă ești, însă, în căutarea unui loc mai puțin turistic (și chiar și mai ieftin), ai alte aproximativ 200 de insule din care să alegi. Noi am făcut un top 5 cu cele mai liniștite, puțin vizitate, dar la fel de frumoase. Aici ai cele mai subestimate insule grecești. Fiecare poate să fie locul ideal pentru o vacanță de genul tu cu tine.

Kefalonia

Melissani Cave — Getty ImagesPeștera Melissani — Getty Images

Kefalonia este una dintre cele mai mari insule grecești, dar și una dintre cele mai puțin vizitate. Asta nu înseamnă decât că poți explora munții insulei, pădurile de conifere și peșterile parcă venite din altă lume în liniște, departe de mulțimile de turiști. Dacă vrei să explorezi insula într-un ritm lejer, ia-ți o săptămână. Nu uita să te oprești și la un pahar de vin local Robola. În plus, fiind un loc mai liniștit decât Creta, Lesbos și Rhodos, prețurile sunt mai mici, iar localnicii mai prietenoși.

Una dintre atracțiile principale ale Kefaloniei este Peștera Melissani. Apa din lagună e atât de limpede încât o să ai impresia că plutești în aer. În ceea ce privește plajele, există Myrtos Beach, considerată cea mai frumoasă, cu o întindere de 700 de metri. Însă, pentru ceva mai special, mergi pe plaja Fteri. Aici nu există acces rutier, așa că fie mergi pe jos, fie poți lua un taxi pe apă Fteri din satul Zola. Pur și simplu paradis. 

Ikaria

Sunset view over hills on Ikaria — Getty ImagesIkaria este tot despre mâncare sănătoasă, activități în aer liber și wellness — Getty Images

La aproximativ 30 de kilometri distanță de centrul turistic Mykonos, insula Ikaria poate fi descrisă ca o colecție de sate parcă presărate în  jurul munților verzi din jur. Dacă îți plac drumețiile, să observi păsările sau să te răcorești prin pârâiașe și cascade izolate, trebuie să vii aici. 

O caracteristică interesantă a insulei sunt casele de piatră de care dai dacă te aventurezi mai spre interiorul Ikariei. Ele datează dintr-o perioadă cunoscută sub numele de piratiki epochi („era piraților”), când pirații atacau în mod regulat insula. Pentru a se proteja, localnicii își construiau case care să semene cu grămezi mari de pietre. Din fericire, oamenii trăiesc acum în case mai fastuoase decât acestea, dar structurile rudimentare din piatră rămân o relicvă interesantă, dar mai puțin cunoscută a istoriei dramatice a Greciei.

Ikaria face parte din așa numitele Blue Zones, ușor de înțeles de ce. Dieta localnicilor este una dintre cele mai sănătoase din Grecia, dacă nu din lume. În plus, insula este cunoscută în special pentru producția de vin roșu, măsline și miere – toate la cea mai înaltă calitate. Asta, plus împrejurimile naturale care te fac să pierzi noțiunea timpului și o cultură a stării de bine, sunt lucrurile ideale pentru o vacanță ideală.

Samos

Dacă vrei să bifezi mai multe insule, Samos este chiar lângă Ikaria. Cu sătucele ei pitorești și plajele, este la fel de frumoasă. Din punct de vedere geografic, Samos este foarte aproape de Asia, teritoriul Turciei fiind la doi kilometri distanță. Samos are mai mulți turiști decât Ikaria, dar încă relativ puțini, comparativ cu insulele mai mari. Aici te poți relaxa cu adevărat. 

Cu situri arheologice presărate peste tot, Samos este alegerea perfectă pentru oricine este interesat de istoria antică. De exemplu, micul oraș Pythagoreio a fost numit așa în onoarea matematicianului și filosofului pionier care s-a născut pe insulă. Acolo există mai multe ruine, multe cu statutul de Patrimoniu Mondial Unesco, printre care și primul port mediteranean construit de oameni, care datează din secolul al VI-lea î.Hr. Revino în timpurile prezente cu o plimbare pe strada Albastră, o alee demnă de pus pe Instagram, unde clădirile sunt pictate doar în alb și albastru.

Anafi

View out to sea from cliffs on Anafi — Getty ImagesAnafi este cea mai liniștită insulă de pe lista noastră — Getty Images

Zboară până la Santorini, dar nu te opri acolo. Pentru pace și liniște mergi mai departe cu feribotul până la Anafi. Cu o populație de mai puțin de 300 de locuitori, Anafi este cea mai mică insulă grecească din lista noastră. În ciuda apropierii sale de Santorini, rămâne nealterată de turismul de masă.

Fiind destul de izolată, oamenii tind să o viziteze pentru o vacanță off-grid. Aici poți face plimbări lungi pe dealuri, poți înota în apele limpezi sau poți sta la soare. Campingul pe una dintre plajele de pe Anafi este, de asemenea, un lucru incredibil pe care să-l experimentezi. Imaginează-ți că ești în cortul tău și adormi doar cu sunetul valurilor care se lovesc de nisip pe fundal. Ăla o să fie momentul în care problemele de zi cu zi o să dispară.

Kasos

Mergi pe Kasos dacă zbori în Creta sau Rodos și o să ai o experiență pur grecească. O să vezi că peisajele din Kasos nu sunt la fel de verzi și luxuriante ca cele de pe alte insule pe care le-am recomandat aici. Însă, nu lăsa aspectul monoton, de la început, să te dezamăgească. Insula are o mulțime de locuri de văzut. 

Aici vei găsi unele dintre cele mai izolate plaje din Marea Egee. Emporio este una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă datoritănisipurilor ei aurii și pentru taverna cu același nume unde găsești niște fructe de mare delicioase. Arta și cultura joacă și ele un rol semnificativ în viața de zi cu zi în Kasos, unde localnicii din sat sunt adesea pregătiți pentru cântece și dansuri tradiționale, iar în fiecare zi de vineri au loc expoziții de artă locală,. Ce mai aștepți?

Mai multe articole pentru călătoriile tale? Mergi pe Kiwi.com

Articole asociate