Jargon de zbor: află ce înseamnă 10 termeni din aviație

Jargon de zbor: află ce înseamnă 10 termeni din aviație

Informații interesante

și

și |

Modul în care funcționează avioanele e complicat, iar limbajul de zbor cu atât mai mult. Explicăm aici semnificația a 10 termeni din aviație folosiți de piloți, controlul traficului aerian și personalul companiilor aeriene 

Ai fost vreodată într-un avion și ai rămas confuz auzind expresiile pe care le folosește pilotul? Sau te-ai întrebat vreodată care or fi termenii folosiți în aviație? Trecem aici prin definițiile a 10 termeni din jargonul de zbor pe care, cel mai probabil, o să-i întâlnești și tu.

„Doors to arrival and crosscheck”

Focus on exit sign on an airplane — Getty ImagesDacă echipajul de zbor nu ar seta ușile aeronavei  „to arrival”, ai avea o surpriză când ai încerca să cobori din avion — Getty Images

„Crosscheck” este un termen general folosit de piloți și echipajul de cabină care arată că o persoană a verificat acțiunea altei persoane.

„Doors to arrival” este de obicei anunțat de însoțitorul de bord principal pe măsură ce avionul se apropie de poartă. Procedura este folosită pentru a confirma că glisierele de evacuare de urgență au fost dezactivate înainte ca ușile să se deschidă; în caz contrar, acestea s-ar declanșa automat la deschidere.

Mile nautice 

Mulți termeni de aviație provin de fapt din termeni maritimi, iar utilizarea milelor marine este doar unul dintre exemple. O milă nautică este folosită matematic pentru longitudine și latitudine, ceea ce o face o unitate de măsură potrivită pentru distanțe lungi parcurse în aer. Mila nautică este de 1.15 ori mai mare decât mila legală (unitate de măsură folosită în SUA și UK) folosită când conduci o mașină, de exemplu.

Ferry flight

Un „ferry flight” este un termen care se referă la un zbor care nu transportă niciun pasager plătitor. De obicei, zborurile cu feribotul sunt avioane care călătoresc către o bază pentru întreținere, reparații sau în scopuri operaționale. Acesta din urmă ne conduce frumos la…

Zbor de poziționare

Un zbor de poziționare, uneori numit zbor de repoziționare, este un tip anume de zbor cu feribotul. După cum sugerează și numele, un zbor de poziționare are loc atunci când o aeronavă trebuie să fie pregătită să decoleze de pe un alt aeroport ca un zbor de serviciu normal.

Final approach

Flight coming into land above runway at dawn — Getty ImagesDacă auzit „final approach”, e timpul să-ți pui centura — Getty Images

Pentru piloți,  final approach se referă la ultimul segment al coborârii, chiar înainte de aterizare, când aeronava este aliniată perfect cu pista. Este adesea scurtat ca „final”. 

Pentru echipajul de cabină, semnificația final approach se poate extinde la majoritatea sau la tot procesul de aterizare al aeronavei.

Zbor direct

În zilele noastre, majoritatea dintre noi consideră că un zbor direct este unul care nu necesită o oprire și/sau schimbarea avionului. În jargonul aviatic, un zbor direct este pur și simplu un zbor care păstrează același număr de zbor pe tot parcursul călătoriei sale (lucru care se aplică pentru majoritatea acestora). Cu toate astea, un zbor direct se poate opri în continuare undeva pe drum pentru a preda/prelua pasagerii sau pentru a alimenta, deși asta nu se mai întâmplă atât de des în zilele noastre.

Oprire la sol

O oprire la sol este o măsură temporară de control al traficului aerian luată de obicei când apar probleme legate de securitate sau de vreme, pentru a împiedica un avion să aterizeze pe un anumit aeroport. În general afectează zborurile destinate acelui aeroport care nu au decolat încă din punctul de origine, dar sunt și cazuri în care zborurile din aer sunt redirecționate. Pe scurt, nu este ceva ce vrei să auzi.

„Last-minute paperwork – Hârtii de ultimă oră”

Close-up of 'last-minute paperwork' pertaining to aircraft — ShutterstockHârtiile trebuie făcute înainte de fiecare zbor, dar dacă este pe ultima sută de metri înseamnă că cineva a rămas în urmă cu ele — Shutterstock

Căpitanul ar putea renunța la termenul ăsta înainte unui zbor pentru că, după cum se dovedește, mai durează încă jumătate de oră ca aceste „hârtii de ultimă oră” să fie terminate. De obicei implică verificarea înregistrărilor de weight-and-balance ale avionului, revizuirea planului de zbor sau pur și simplu așteptarea ca personalul de întreținere să termine de actualizat jurnalul de bord. Dacă acest lucru nu este făcut în timp util, zborul poate fi întârziat.

Codeshare

Un exemplu de termen din aviație care are de-a face mai mult cu sectorul comercial, este acest codeshare, o alianță care permite uneia sau mai multor companii aeriene să vândă locuri pe o cursă operată de o altă companie de zbor. Asta înseamnă că transportatorii „împart” acel zbor, iar zborul va avea două sau mai multe numere de zbor, câte unul pentru fiecare companie aeriană.

Gol de aer sau Air Pocket

„Golul de aer” este, de fapt, turbulența. Sau, mai degrabă, este lucrul care provoacă turbulențe, dar „golul de aer” parcă sună mai puțin înfricoșător.

Vrei mai multe fun facts despre călătorii? Mergi pe Kiwi.com. 

 

Articole asociate

Hana Leakey

Hana este editorul conținutului Kiwi.com, pasionată de geografie și de Eurovision.