Flags of countries of the world on poles — Getty Images

Lucruri faine și interesante de știut despre steaguri

Informații interesante


|

Iată câteva lucruri interesante pe care s-ar putea să nu le știi despre steaguri. Care steaguri nu sunt rectangulare? Cum se numește disciplina care studiază steagurile? Ce înseamnă stelele pe unele steaguri naționale și care steag este cel mai vechi? Află mai jos!

Te consideri expert în vexilologie? Vei deveni până când vei termina de citit acest articol. De la modele interesante, forme neobișnuite și motive istorice până la terminologia steagurilor și simboluri regionale, am arborat (ha ha) lucrurile noastre preferate despre steagurile din întreaga lume.

Cum se numesc elementele unui steag?

Să lămurim mai întâi terminologia. Am menționat deja vexilologia – acesta este studiul steagurilor, și pentru tine și pentru mine. Dar există și nume speciale pentru modelele comune pe care le vedeți pe steaguri.

Colorful beach huts with Australian flag painted, Brighton Beach Melbourne — ShutterstockSteagul Australiei pictat pe exteriorul unui bungalow de pe plajă — Shutterstock

Corpul unui steag se numește câmp (sau sol). Pot avea și alte elemente, după cum vom vedea, dar ai putea spune, de exemplu, că steagul Australiei are un câmp albastru, iar steagul Turciei unul roșu.

Pe partea de sus a câmpului, s-ar putea să fie un canton – un design în colțul din stânga sus: 50 de stele pentru SUA pe un câmp de treisprezece dungi, un steag al Uniunii pentru Noua Zeelandă, un soare pentru Uruguay. S-ar putea să avem o cruce, fie că este scandinavă (Suedia, Finlanda), simetrică (Georgia, Anglia), o saltire (Scoția, Jamaica) sau greacă (Elveția, în mod confuz).

Unele steaguri nu au o culoare uniformă pe câmp; poate e împărțit în dungi orizontale sau verticale. Aceste dungi sunt cunoscute ca fascii dacă sunt orizontale (Germania, Estonia) sau pali dacă sunt verticale (Irlanda, Franța).

Flag of Trinidad and Tobago — Getty ImagesSteagul Trinidad Tobago conține o bandă — Getty Images

Îți poți împărți steagul și în alte feluri. Diviziunile diagonale se numesc benzi, de exemplu pe steagurile Trinidad Tobago sau al Republicii Democrate Congo. Poate ai chef să-i adaugi chevron, adică un triunghi care intră din partea stângă pe câmp, cum sunt steagurile Republicii Cehe sau Filipine. 

Poate ți-ai dori ca steagul tău să conțină sferturi (ca Panama), pali (ca Africa de Sud), sau o bordură (ca Granada)?

Ghanaian flag on beach cliffs — ShutterstockThe Ghanaian flag, with its star emblem — Shutterstock

În cele din urmă, s-ar putea să dorești să adaugi ceva în plus în partea de sus, un fel de accesoriu. Acesta este cunoscut sub numele de „chargie”. Poate fi un însemn, precum un stindard (Mexic), sau o emblemă, cum ar fi o stea (Ghana), o pasăre (Zambia), sau ceva mai modern, precum frunza de arțar a Canadei.

Așadar, ai drapelul tău. Haide să răspundem la câteva întrebări în plus…

Cel mai vechi drapel național din lume

Famous old Nyhavn port in the center of Copenhagen with Danish flag in foreground — ShutterstockSteagul Dannebrog este drapelul național care a suferit cele mai puține schimbări de-a lungul timpului — Shutterstock

Cel mai vechi drapel național în continuă folosință este cel al Danemarcei. Aceste lucruri sunt notoriu de dificil de formalizat, din cauza schimbărilor minore în designul și dimensiunile steagurilor de-a lungul secolelor, ce provoacă dezbateri cu privire la ceea ce reprezintă „același design” sau nu, iar lipsa înregistrărilor istorice complică și mai mult lucrurile.

Cartea Recordurilor Guinness recunoaște, totuși, Dannebrog sau drapelul danez, ca cel mai vechi. A fost în folosință confirmată încă din 1625, cu variații minore ce datează încă de la (conform unor surse) 1219.

Ce înseamnă stelele de pe drapelurile naționale?

Brazilian flag flying in the breeze in front of Two Brothers Mountain — ShutterstockStelele de pe drapelul brazilian reprezintă cele 27 de unități federative braziliene — Shutterstock

Multe drapeluri au stele, dar ce semnifică ele? Ei bine, unele dintre ele sunt pur și simplu stele reale. Drapelele Noii Zeelande are patru stele care reprezintă constelația Crucea Sudului, în timp ce drapelul australian face, de asemenea, referire la constelație, adăugându-i o a cincea stea, precum și o stea mai mare cu șapte vârfuri cunoscută sub numele de Steaua Commonwealth-ului.

Drapelul Braziliei este mult mai complex. Aranjamentul stelelor corespunde celor nouă constelații ce se văd deasupra orașului Rio de Janeiro, fiecare dintre cele 27 de stele simbolizând o unitate federativă braziliană. Este o piesă frumoasă de artă, cu cercul albastru reprezentând discul cerului nocturn, iar banda albă Ecuatorul.

The flag of Panama hoisted on mast, waving in wind, in open space covered with grass, behind Pacific Ocean and view of tall city buildings — ShutterstockÎn timp ce stelele de pe unele steaguri înfățișează chiar stelele de pe cer, altele reprezintă un sistem politic, așa cum este cazul steagului din Panama — Shutterstock

Apoi există stele ca simboluri. Steagul Chinei are cinci stele. Cea mai mare reprezintă Partidul Comunist al Chinei, în timp ce celelalte patru care o înconjoară sunt pentru cele patru clase sociale menționate de Mao Zedong: clasa muncitoare, țărănimea, mica burghezie urbană și burghezia națională.

Stelele de pe steagul Bosniei și Herțegovinei includ, în mod neobișnuit, două stele tăiate în jumătate de marginea designului; numărul stelelor ar trebui să fie infinit, ca și cum ar fi în mișcare. Steagul Panama conține două stele — una roșie și una albastră — se spune că reprezintă partidele politice rivale, în timp ce fundalurile lor albe ar trebui să reprezinte pacea și armonia în care partidele își desfășoară activitatea. Alte steaguri folosesc o singură stea pentru a reprezenta idei precum speranța, îndrumarea, independența sau solidaritatea.

Ce steaguri naționale au forme neobișnuite?

Nepalese flag hanging from building in alley — Getty ImagesSteagul Nepalului are forma unui dublu stindard — Getty Images

Majoritatea steagurilor sunt dreptunghiulare, dar există câteva excepții. Steagurile Elveției, dar și al Vaticanului sunt perfect pătrate, în timp ce steagul Nepalului are cinci laturi, într-o formă cunoscută sub numele de „double-pennon” (dublu stindard).

Alte steaguri au proporții neobișnuite între lungime și lățime, precum Qatar, al cărui steag are o lungime de peste două ori și jumătate mai mare decât lățimea sa, sau Togo, al cărui steag are raportul foarte specific de 2:3.23607, adică proporția de aur.

Embleme naționale pe steaguri

Ești în procesul de proiectare a unui steag. Stelele… ei bine, au tot fost folosite. Ai nevoie de ceva diferit. O emblemă pentru națiunea ta. Ei bine, există câteva exemple neobișnuite și în acest caz

Traditional Korean style architecture at Bukchon Hanok Village in Seoul with South Korean flag waving in foreground — ShutterstockTaegeuk-ul este punctul central al steagului Coreei de Sud— Shutterstock

Am menționat deja faimoasa frunză de arțar a Canadei, prezentă în mod proeminent pe steagul lor, și un design potrivit de îndrăzneț, dar inocent, care pe bună dreptate a devenit o emblemă națională.

Mai puțin inocent, dar la fel de îndrăzneț, este steagul Mozambicului, care prezintă o coasă agricolă încrucișată cu o pușcă de asalt AK-47, sprijinită de o carte deschisă și o stea galbenă cu cinci colțuri. Agricultura, vigilența, educația și marxismul sunt semnificațiile respective aici.

Steagul elegant al Coreei de Sud are în centru albastrul și roșul yin și yang, cunoscut sub numele de taegeuk, reprezentând echilibrul universal. Cele patru trigramme care îl înconjoară simbolizează cele patru elemente clasice — aer, foc, apă și pământ.

Flag of Bhutan — Getty ImagesDruk, Dragonul Tunetului, este simbolul național al Bhutanului — Getty Images

Câteva steaguri conțin dragoni. Bhutan îl are pe Druk, Dragonul Tunetului, care urcă pe steag de la stânga la dreapta. Țara Galilor se mândrește cu y Ddraig Goch (Dragonul Roșu) — o creatură prezentă în mai multe mituri și legende galeze și care a fost simbolul lui Cadwaladr, un rege din jurul anilor 655 până în 682 EC, și o figură a răscumpărării în cultura galeză.

Steagul Libanului prezintă un cedru. Cedrul libanez este menționat de mai multe ori în Biblia ebraică, în care Isaia îl folosește ca metaforă pentru mândria lumii, Moise poruncește să fie folosit în tratamentul leprei, iar Solomon folosește lemnul de cedru pentru a construi Templul din Ierusalim.

Cele mai interesante steaguri regionale

Desigur, există sute — mii, milioane? — de alte steaguri în întreaga lume: cele ale regiunilor, orașelor, teritoriilor, insulelor și chiar ale unor locuri încă nerecunoscute oficial. Așa că ce se întâmplă cu acelea?

Flag of Sicily — Getty ImagesSteagul Siciliei — Getty Images

Două insule — Insula Man și Sicilia — împărtășesc un element al steagului lor care este neobișnuit, numit triskelion. Sub forma a trei picioare umane îndoite care ies dintr-un punct central, acest design a fost folosit pentru prima dată pe monedele siciliene încă din 382 î.Hr., devenind ulterior asociat cu Insula Man când a devenit stema regilor din Man în începutul secolului al XIV-lea.

Steagul orașului Antwerp din Belgia este asemenea unei table de șah care îți poate cauza o migrenă, constând din 24 de pătrate dispuse în patru rânduri și șase coloane și, începând cu pătrate albe în colțurile din dreapta sus și din stânga jos, este alcătuit din rânduri diagonale de pătrate albastre, galbene, roșii și albe.

Flags of US and Guam on one pole — Getty ImagesSteagul Guam arată ca și cum ar fi fost creat special pentru un magazin de suveniruri — Getty Images

Steagurile statelor și teritoriilor SUA sunt adesea curiozități. Cel al Guam pare să semene cu un tricou ieftin: un palmier, o plajă și un iaht cu cuvântul „GUAM” scris în roșu. Celebrul steag al Californiei prezintă un urs. Steagul statului Colorado pare emblema unei echipe de fotbal de nivel mediu din America Centrală. Steagul statului Oregon are o imagine diferită pe fiecare parte. Și statul Maryland? Doar… uau. Ce s-a întâmplat acolo? Caută pe Google. Revino aici după aceea.

Steagul orașului Drniș din Croația înfățișează un cap (Sf. Roch, sau cel puțin asta spune aici) arătându-și piciorul rănit unui câine, un câine cu gura plină de pâine. Steagul regiunii Bothnia de Vest din Suedia arată ca un pulover kitsch de Crăciun. Găsește o listă cu steagurile regionale rusești pentru a vedea o sirenă-leu, o scară, o vacă amețită purtând o coroană, un fel de cărămidă Lego, dar și un urs cu un atom.

În ansamblu, poți presupune că orice idee avută vreodată de cineva, undeva, aproape cu siguranță a ajuns pe un steag.

Mai multe articole pentru călătoriile tale? Mergi pe Kiwi.com

 

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether