Lucruri neobișnuite pe care să le faci în vacanța ta în România

Destinații


|

Am adunat pentru tine câteva lucruri mai puțin obișnuite pe care să le faci în România. Citește mai departe ca să descoperi ce lucruri faine poți face dacă ieși din circuitul turistic

Probabil că România îți este cunoscută pentru toate legendele cu Dracula și castele ale vampirilor, sau pentru peisajele pitorești și satele care par că există în afara timpului. Am căutat câteva lucruri ceva mai interesante de vizitat și de văzut, care îți vor oferi experiențe numai bune de povestit prietenilor la întoarcerea din vacanță. Vei vedea că România e plină de surprize, fie că locuiești deja aici sau nu.

Du-te înapoi în timp 

Lucruri neobișnuite pe care să le faci în vacanța ta în RomâniaÎn orașele mai mari poți vizita apartamente tipic comuniste, ca pe vremuri — Shutterstock

Nu cu mașina timpului, însă cu ceva destul de similar – un apartament al timpului. România a fost un stat comunist vreme de mai bine de 40 de ani, așa că este plină de blocuri care par trase la indigo și tot felul de rămășițe prin spațiul public care arată super în fotografii pe film, pentru că sunt din vremea aceea. Noi îți propunem ceva un pic mai organizat decât un photo-hunt (deși încurajăm și asta).

În orașele mai mari, precum capitala București, sau în cele care s-au dezvoltat foarte mult ca urmare a industrializării, cum ar fi Brașovul, poți vizita apartamente care arată fix ca în anii 70 sau 80 ai secolului trecut, cu tot cu decorul specific (ai văzut vreodată pești din sticlă?). Sunt multe astfel de experiențe. Recomandăm să îți evaluezi puțin opțiunile înainte. De exemplu, uită-te după unele care oferă un pic mai mult: băuturi specifice din perioadă (cum e nechezolul) sau gustări (cum sunt pufuleții sau chipsurile din creveți). Majoritatea ghizilor știu poveștile din familie sau chiar din propria experiență, așa că sigur vor fi autentice.

Cumpără vechituri

Lucruri neobișnuite pe care să le faci în vacanța ta în RomâniaRâmnicu Vâlcea, Cluj sau București, oriunde călătorești vei găsi un târg de vechituri cu comori ascunse — Shutterstock

Pentru că tot am vorbit de vremuri apuse, îți recomandăm și niște variante mai interesante pentru suveniruri. În mai toate orașele mari există zone special amenajate în care se adună săptămânal persoane care vor să scape de vechiturile pe care le au prin casă, sau pe care le-au adunat de prin vecini. Există încă foarte multe consignații de cartier, mai ales în orașele mai mici, unde poți găsi obiecte vechi, speciale, sau ciudate, la prețuri foarte mici. Îți garantăm că nu vor fi sesiuni de shopping obișnuite.

Dacă ai mai mult timp să-ți planifici vacanța, însă, îți recomandăm două locuri în care vei găsi orice – și asta nu e deloc o exagerare. De la haine (uneori chiar de designer), la tablouri, la aparate foto vechi de 100 de ani sau primele modele de laptopuri făcute vreodată (deși nu garantăm că vor funcționa). Posibilitățile sunt chiar nelimitate la aceste târguri de vechituri. De exemplu, unul dintre ele are loc în comuna Costești, de lângă Râmnicu Vâlcea, de regulă în jurul datei de 8 septembrie, și se întinde pe un deal întreg. Pe un alt deal, de data aceasta în județul Cluj, are loc vestitul târg de la Negreni, la începutul verii. Iar dacă în vacanța ta ajungi doar în București, în fiecare week-end, piața de vechituri din Valea Cascadelor te așteaptă cu… orice. Dar neapărat să ai bani cash la tine.

Mergi în natură, altfel

Lucruri neobișnuite pe care să le faci în vacanța ta în RomâniaÎnchiriază o rulotă și fă Transfăgărășeanul așa — Shutterstock

Nu îți vom povesti prea multe despre natura din România, sau despre satele pitorești, pentru că îți propunem să le descoperi pe cont propriu. Țara are câteva drumuri spectaculoase pe care te poți plimba în voie (în anotimpul potrivit), cum ar fi Transalpina sau Transfăgărășanul. Ce e neobișnuit la asta? Cum o faci. Sau mai exact, cu ce.

Închiriază o rulotă. Sunt atât de multe locuri de văzut în România pentru care vei avea nevoie de mașină, cum ar fi Lacul Roșu sau Coloanele de Bazalt și Lacul de Smarald de la Racoș. Cu toate plimbările, să găsești cazări convenabile va fi și mai greu, așa că îți va fi super util ca mijlocul de transport cu care te plimbi să-ți fie și hotel. Verifică care sunt opțiunile pentru camping și parcare înainte să pleci la drum, așa îți vei putea planifica călătoria mai bine și nu vei fi luat prin surprindere pe drum. Poate că nu sună ca un lucru neobișnuit în sine, dar faptul că ai flexibilitate completă sigur te va duce în locuri mai puțin umblate.

Încearcă ceva extrem

Lucruri neobișnuite pe care să le faci în vacanța ta în RomâniaÎn zona Brașovului, și mai ales pe munții și pe dealuri din jur, poți face paragliding sau sărituri cu părașuta — Shutterstock

Ne referim la sporturi. Pentru că natura este atât de ofertantă în România, care e plină de dealuri, pajiști, râuri și are și ieșire la mare, n-ar trebui să fie o surpriză că localnicii sunt foarte pasionați de sporturi în aer liber, și mai ales de cele extreme. În zona Brașovului, și mai ales pe munții și pe dealuri din jur, poți face paragliding sau sărituri cu parașuta. Toate sporturile sunt practicate respectând cele mai stricte măsuri de siguranță, tocmai pentru că mulți dintre cei care le organizează fac asta din plăcere și au învățat pe pielea lor prin munți mai periculoși.

Dacă nu ești genul de persoană căreia îi plac munții (sau săriturile de la înălțime), și ai prefera să-ți petreci timpul la mare, avem opțiuni și pentru tine. Dacă ți-ai propus vreodată să mergi în Portugalia să înveți să faci surfing, pune și România pe harta sporturilor nautice, și învață kiting. În Constanța, cel mai mare oraș de la Marea Neagră, și unul dintre cele mai importante din țară, poți face cursuri de kiting sau windsurfing la prețuri avantajoase, iar cei care le organizează au tot ce trebuie, inclusiv costume de neopren.

Descoperă peisajul industrial al țării

Lucruri neobișnuite pe care să le faci în vacanța ta în RomâniaÎn mai toate orașele mari din România, fostele fabrici au fost transformate în hub-uri culturale, și au devenit fie makerspace-uri, galerii de artă, sau săli de dans și de teatru — Shutterstock

Încheiem lista de recomandări întorcându-ne în punctul din care am plecat: în trecut. Pentru că România are această lungă istorie a unui regim care a impus industrializarea, multe fabrici au fost între timp dezafectate sau abandonate, iar orașele mono-industriale sunt aproape abandonate și ele. Stai liniștit,nu te trimitem într-o vacanță printre ruine. Aceste spații sunt mari și ofertante pentru tot felul de activități creative. Orașul Reșița, de exemplu, a devenit, în ultimii ani, unul dintre cele mai interesante locuri pentru activări culturale, iar peisajul industrial încă stă în picioare.

În mai toate orașele mari din România, fostele fabrici au fost transformate în hub-uri culturale, și au devenit fie makerspace-uri, galerii de artă, sau săli de dans și de teatru (e.g. La Firul Ierbii, Faber, Nod Makerspace). Majoritatea sunt în grija unor oameni care sunt foarte pasionați de trecutul industrial al țării, și, dacă le dai un semn înainte de vizită, îți vor face tururi ale spațiilor și îți vor povesti istoria locurilor. Vei putea vedea, în același timp, cum s-a transformat România în ultimii 30 de ani, dar și care sunt cele mai recente proiecte creative care se desfășoară în țară, și îți vei putea planifica numeroase viitoare vacanțe cu informațiile adunate. Hale și fabrici sunt împrăștiate prin toată țara, așa că sigur vei găsi ceva cool de văzut. 

Câteva sfaturi generale pentru vacanțele în România:

  • Încearcă, pe cât posibil, să ai bani cash la tine. Dacă în orașe te poți descurca fără probleme doar cu cardul, pentru unele din experiențele de care ți-am vorbit e posibil să fie nevoie să fii ceva mai bine pregătit.
  • Documentează-te bine înainte de a alege ceva de făcut. O parte din activitățile descrise de noi sunt oferite de multe persoane sau organizații, dar la niveluri diferite ale calității.

Spor la vizitat!

Vrei mai multă inspirație pentru călători? Mergi pe Kiwi.com.