Mâncăruri tradiționale de Crăciun în jurul lumii

Mâncăruri tradiționale de Crăciun în jurul lumii

Informații interesante


|

Când ne gândim la Crăciun, ne apar în minte mirosul de portocală, vinul fiert și cu siguranță sarmalele și friptura de porc ținută la cuptor ore întregi. Însă, pe atât de multe țări care sărbătoresc Crăciunul, pe atât de multe tradiții și feluri de mâncare diferite există 

Din Polonia, până-n Etiopia, Crăciunul are forme extrem de diferite. În Polonia, de exemplu,  ajunul este cea mai importantă masă a anului la care sunt servite 12 feluri de mâncare, toate vegetariene, iar în Etiopia se servește tocănița picantă cu rice cake pentru a întrerupe postul de Advent. 

Polonia 

Mâncăruri tradiționale de Crăciun în jurul lumiiPrintre cele mai populare feluri de mâncare este barszcz, un borș de sfeclă — Getty Images

Te-ai gândi că în Polonia s-ar putea să existe câteva asemănări cu Crăciunul nostru, lucru adevărat doar parțial. Târgurile de Crăciun, colindele, brazii de Crăciun sunt din același film dar masa de sărbători e destul de diferită. 

În Polonia, masa din Ajunul Crăciunului este una dintre cele mai importante din an. Este rezervată familiei, dar este obișnuit să se pună o farfurie în plus pentru un invitat rătăcit. Sunt servite 12 feluri de mâncare, toate vegetariene. Printre cele mai populare feluri de mâncare sunt barszcz (o supă de sfeclă, un fel de borș roșu), supă de ciuperci, crap, hering, pierogi (găluște umplute cu diverse) și, bineînțeles, gołąbki – sarmalele lor care se fac în general cu carne tocată, dar nu și de Ajun. 

Islanda 

Mâncăruri tradiționale de Crăciun în jurul lumiiLa desert e comun să se servească möndlu grautur, un fel de orez cu lapte — Getty Images

Dacă în Polonia Ajunul este vegetarian, în Islanda pe masa de Crăciun se pune foarte multă carne. Este foarte probabil să vezi o pulpă de miel la cuptor, dar și pește fermentat (peștele skate fiind cel mai popular). La desert e comun să se servească o budincă de orez (möndlu grautur) – un fel de orez cu lapte. Un obicei interesant este că, uneori se pune o migdală în budincă, iar persoana care o găsește primește un extra cadou de Crăciun. 

Și în Islanda mirosul de clementine este reprezentativ de Crăciun. 

Australia 

Mâncăruri tradiționale de Crăciun în jurul lumiiÎn Australia e comun să vezi de Crăciun oameni la grătar — Getty Images

În celălalt colț al lumii, Crăciunul se întâmplă într-una din cele mai calde perioade ale anului, motiv pentru care în Australia masa festivă de sărbători arată foarte diferit. 

Unii se adună la grătar, alții aleg să gătească feluri de mâncare pe care noi le-am numi „clasice”, însă, indiferent de context, masa cu familia e o constantă. Nu e rar să vezi salate de vară puse pe masa de Crăciun (de exemplu o salată cu piersici, ricotta și busuioc), fructe de mare la grătar (un clasic la ei), dar și torturi de înghețată – cu Moș Crăciun pe ele, evident. 

Etiopia 

Mâncăruri tradiționale de Crăciun în jurul lumiiDoro wat e un fel de tocăniță cu găină, ouă fierte tari și, cel mai important, berbere — Getty Images

În Etiopia, în special cei care se identifică ca fiind ortodocși, sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie și nu pe 25 decembrie. Asta după ce țin un post special de 43 de zile numit Tsome Nebiyat. În perioada asta ei mănâncă doar o masă de zi vegană – adică de post. 

Postul este întrerupt cu o mâncare tradițională din Etiopia, rooster doro wat, o tocăniță de cocoș cu ouă fierte tari. Secretul unui wat reușit stă în berbere, un mix de condimente ce conține boia de ardei, ienibahar, coriandru, cardamom, ghimbir, scorțișoară și chili. Și pentru doro wat uită de tacâmuri, cel mai bine se mănâncă cu mâna și cu o pită. 

Puerto Rico 

Mâncăruri tradiționale de Crăciun în jurul lumiiNu există masă festivă în Puerto Rico fără arroz con gandules — Getty Images

În Puerto Rico de Crăciun se aduce la masă chintesența Caraibelor. În primul rând o să dai de arroz con gandules (orez cu pigeon peas), un fel tradițional care se servește la evenimente importante, dar și pernil, un fel de pulled pork. Nu o să lipsească nici guineítos en escabeche, banane murate. 

Mexic 

În unele locuri din Mexic, Ajunul Crăciunului are loc pe 24 decembrie, așa ca la noi, iar în sudul țării cadourile se oferă pe 6 ianuarie, zi știută ca el Dia de los Reyes. O tradiție de 6 ianuarie este ca într-un tort numit Rosca de Reyes, tortul celor trei regi, să fie ascunsă o statuetă mică a lui Iisus. Cine găsește figurina în felia lui de tort primește titulatura de nașul anului. 

De altfel, mâncăruri comune de Crăciun în Mexic sunt pavo navideño, curcan umplut la cuptor, Ensalada de Noche Buena, o salată cu fructe de sezon, și clasicele tamales

Filipine 

Mâncăruri tradiționale de Crăciun în jurul lumiiDupă Misa de Gallo în Filipine se mănâncă bibingka — Getty Images

În Filipine, Crăciunul e una dintre cele mai iubite sărbători din an, atât de mult că începi să auzi colinde de prin septembrie. Oficial, sărbătoarea oficială începe pe 16 decembrie. Tradițiile lor sunt un mix de influențe vestice (venite din perioada în care au fost colonizați de portughezi și spanioli) și obiceiuri ale filipinezilor nativi. 

De exemplu, în dimineața din Ajunul Crăciunului de după Misa de Gallo (Slujba de la miezul nopții), se mănâncă bibingka, un pandișpan de orez cu lapte de cocos, unt și ouă. În unele variante se decorează cu brânză topită, ouă de rață și cu mult cocos ras deasupra. Tradițional, se prepară peste cărbuni fierbinți într-un vas de lut.

Vrei mai multă inspirație pentru călătoriile tale? Mergi pe Kiwi.com. 

Articole asociate

Lexi Caraman

Ea e Lexi, membră mândră a echipei digitale Kiwi.com în România. Cu pașaportul într-o mână și cu o tastatură în cealaltă, vrea să te ajute să-ți transformi visele de călătorie într-o realitate pe care ți-o permiți.