Plaje retrase pe care să le vizitezi în Europa

Idei de călătorie


|

Dacă ești în căutarea unui  loc îndepărtat, liniștit și fără turiști, ai nimerit bine. Am ales cele mai bune plaje din jurul apelor Europene: retrase și uimitor de frumoase

E destul de dificil să faci o listă cu plaje mai puțin populare- imediat ce devin cunoscute, oamenii încep să le populeze. Totuși, am pus cap la cap o listă de locuri frumoase și ascunse pe care credem că le vei iubi. Golfuri ascunse, ape strălucitoare, nisip alb, palmieri și multe altele – toate sunt pe listă. Hai la plajă! 

Praia da Ursa, Portugalia

Praia da Ursa — ShutterstockPraia da Ursa este una dintre cele mai pitorești plaje din Portugalia — Shutterstock

Praia da Ursa sau mot-a-mot, Plaja Ursului, este numită așa din cauza celor două stânci masive ce se află de-o parte și de alta a plajei. Una seamănă, aparent, cu un urs care își protejează puiul. Este cea mai vestică plajă a Europei și este dificil să ajungi la ea. Trebuie să urmezi o potecă destul de îngustă și de abruptă, motiv pentru care plaja este în general neaglomerată și încă sălbatică și naturală. 

Curentul este puternic, iar apa rece, așa că s-ar putea să nu fie cea mai bună idee să te aventurezi în valuri. Însă nisipul este cald, iar faptul că nu mulți oameni ajung aici nu face decât ca priveliștile să fie și mai plăcut de admirat.

Pentru a ajunge din Lisabona acolo, trebuie să iei trenul până la Cascais. Călătoria durează 40 de minute. De acolo iei autobuzul 25 de minute până la farul din Cabo da Roca, apoi o plimbare de 15 minute până la plajă. Merită? Absolut.

Cala Sa Forcanera, Spania

View over Cala Sa Forcanera — ShutterstockPriveliște spre Cala Sa Forcanera din Grădina Botanică Marimurtra — Shutterstock

În căutarea unor plaje nedescoperite, Cala sa Forcenara este o alegere foarte bună, tocmai pentru că  este accesibilă doar cu barca. Situat între plaja Santa Anna și golful Sant Francesc, este unul dintre cele mai calme și mai liniștite locuri de pe Costa Brava; Costa Brava fiind prin excelență o capcană turistică. 

Acest arc minuscul de nisip se află la baza unor stânci în vârful cărora se află Grădina Botanică Marimurtra, una dintre cele mai importante grădini de pe coasta Mediteranei. Astfel, chiar dacă nu poți ajunge la plajă, grădinile sunt liniștite și oferă priveliști uimitoare.

Există un drum mic de acces pentru plajă, dar este închis publicului. Dacă vrei, însă, să ajungi acolo,  mai bine închiriezi o canoe sau un caiac din orașul Blanes – la aproximativ un kilometru de-a lungul coastei.

San Giovanni di Sinis, Sardinia, Italia

San Giovanni di Sinis — ShutterstockAici poți să faci scufundări, snorkeling și windsurfing, viața maritimă este diversă și ai și un turn din secolul al 16-lea lângă. Ce poți să-ți dorești mai mult?  — Shutterstock

În partea de vest a Sardiniei, o să găsești plaja San Giovanni di Sinis. Zona este plină de vietăți marine, motiv pentru care regiunea este protejată, dar asta înseamnă doar că este cu atât mai bună pentru scufundări și snorkeling.

Plaja în sine se întinde pe aproximativ doi kilometri. Atunci când nu faci plajă, întreaga zonă merită explorată, incluzând neapărat Turnul Spaniol, construit de Filip al II-lea ca un mijloc de apărare pentru a alunga pirații. Bonus, satul liniștit San Giovanni di Sinis găzduiește o biserică din secolul al V-lea.

Însă, dacă nu cauți clădiri istorice, atunci înotul, windsurfing-ul și plimbările pe dunele de nisip în căutarea piraților sunt suficiente. Iar dacă nu vezi niciun pirat, cu siguranță turnul își face treaba.

Psili Ammos, Creta, Grecia

Woman lying on the beach at Psili Ammos — ShutterstockGrecia e plină de plaje minunate. Psili Ammos s-ar putea să fie cea potrivită pentru tine — Shutterstock

Psili Ammos înseamnă „nisip fin” și împărtășește acest nume cu o serie de alte plaje de pe diverse insule grecești. Este aproape de plaja Vai, cunoscută pentru palmierii săi, mai exact la cinci minute de mers pe jos de-a lungul unei poteci. Însă, uimitor de puțini oameni fac efortul ăsta. 

Datorită pădurilor de palmieri rare, întreaga zonă este protejată. Așa că nu există hoteluri, baruri sau alte trucuri care să atragă  turiști în zonă (în afară de micuța cafenea de pe plaja Vai). Asta înseamnă că zona este retrasă, liniștită, iar apa caldă, turcoaz și calmă.  

De acolo poți continua să mergi pe jos. Există o potecă  spre sud, de-a lungul coastei, până la plaja Maridati. Așa că, dacă ești pus pe explorare, o să dai de și mai multe golfuri retrase. Până la Maridati faci aproximativ două ore și jumătate.

Calanques, Franța

Calanque d'En Vau — ShutterstockCalanque d’En Vau este doar unul dintre golfurile spectaculoase din această parte a Franței — ShutterstockCalanques nu este doar o plajă. Calanques este o porțiune de 10 kilometri de coastă între Marsilia și Cassis, cunoscută pentru aceste golfuri minuscule, cu laturi abrupte, tăiate aproape dramatic în stânca de calcar și cu o grămadă de plaje superbe.

Zona este și un parc național ce găzduiește animale sălbatice, cum ar fi mistreți și șoimi peregrini, vulturi, geckoși și jderi. În mare sunt chiar și delfini, balene și țestoase marine.

În ciuda faptului că zona este atât de aproape de Marsilia, al doilea oraș ca mărime din țară, golfurile sunt uimitor de liniștite. Nu o să-ți dai seama că te afli pe coastă unui port aglomerat. Marsilia este orientat spre vest, iar tu ești fericit pe partea cealaltă, privind spre Mediterană după ce ți-ai găsit un loc de zăcut și admirat.

Kynance Cove, UK

Kynance Cove — ShutterstockMarea Britanie pentru excursie la plajă? Nu zice nu  până nu încerci — Shutterstock

Să încheiem cu un loc mai puțin evident pentru o vacanță pe plajă: Marea Britanie, care găzduiește niște plaje minunate, de la priveliștile somptuoase și bătute de vânt ale Northumberland cu castelele în ruine care privesc cu tristețe spre mare, până la insulele scoțiene și coasta accidentată a Țării Galilor.

Cornwall este o destinație populară pentru turiștii britanici. Regiunea din jurul Kynance Cove, până pe Peninsula Lizard este o zonă de o frumusețe naturală remarcabilă.  

Nisipurile aurii, mările limpezi și stâncile din jur îți dau senzația că ai fi într-o poveste. Poți deja să-ți imaginezi contrabandiştii care își depozitează marfa în peșteri, nave care se prăbușesc de stânci în nopțile furtunoase sau marinari trecuți prin viață împărtășind povești despre mare într-o tavernă străveche din apropiere.

Îți place acest articol? Pentru mai multă inspirație de călătorie, mergi pe kiwi.com