Surf în Nicaragua! Ghidul complet și esențial pentru excursii de surfing cu un buget mic

Surf în Nicaragua! Ghidul complet și esențial pentru excursii de surfing cu un buget mic

Destinații


|

Superbele plaje din Nicaragua sunt absolut perfecte pentru surfing. Te-ai întrebat, însă, ce trebuie să știi înainte de a pleca? Cum e vremea, ce buget îți trebuie, unde stai, cum te deplasezi pe acolo, cum sunt lecțiile de surf, ce să mănânci și să bei și ce alte activități mai poți face? Am răspuns la toate aici

Când să mergi în Nicaragua

Close-up of man surfing — Getty ImagesDecide perioada în care să mergi în Nicaragua în funcție de câtă experiență ai — Getty Images

Decizia pentru o anumită perioadă trebuie luată în funcție de ce cauți și care este nivelul tău. De exemplu, surferii mai experimentați tind să meargă în sezonul umed, din aprilie până în septembrie: swell-urile sunt mai mari și, în al doilea rând, nu este sezon turistic, așa că prețurile tind să fie mai mici decât în alte perioade ale anului. 

Dacă ești, totuși, la început și ai mai puțină experiență, cel mai bun moment pentru a merge în Nicaragua este din noiembrie până în aprilie. Valurile sunt mai blânde, apa este mai caldă, iar dacă e musai să iei o pauză de la apă, ai multe alte lucruri de făcut pe acolo.

Bugetul pentru Nicaragua

Aici ai un buget defalcat, în dolari americani, pentru ce ar însemna o vacanță de surf ieftină.

Hostel: 7 USD – 30 USD pe noapte

Există o gamă largă de locuri de cazare (pe unele le vom analiza puțin mai jos), dar pentru o călătorie cu buget redus, există o mulțime de opțiuni de hosteluri.

Închiriatul unei plăci de surf: 10 USD – 20 USD pe zi

O să dai de multe locuri care închiriază plăci de surf pentru mai multe zile. Dacă nu ai experiență, ai grijă, toți cei care închiriază au politica „o rupi, o plătești”, așa că nu încerca nimic extrem prea devreme!

Masa la un restaurant local: 5 USD

Oriunde mergi poți găsi fructe de mare super gustoase din surse locale, dar și produse de bază, cum ar fi orezul, fasolea sau tot felul de dulciuri.

O bere locală: 1,30 USD

După o zi pe valuri, ia-ți o sticlă rece de Toña și relaxează-te pe plajă.

Tabără de surf: 15 USD – 270 USD pe zi

Dacă vrei să te bucuri de o experiență completă (și de oferta unui pachet), există tabere de surf care îți pun la dispoziție tot: cazare, placă de surf, mese și așa mai departe; toate pentru un preț unic, stabilit anterior. În funcție de locație și ce oferă tabăra ca extra activități (yoga, sală de sport, feluri de mâncare, excursii etc.), prețurile variază enorm. Însă, alege exact ce e potrivit pentru tine.

Cele mai bune plaje din Nicaragua

Playa Maderas

Surfboards on sand at Playa Maderas — Getty ImagesPlaya Maderas oferă provocări pentru surferii cu experiență — Getty Images

La aproximativ 20 de minute distanță de San Juan del Sur știut pentru petrecerile lui, Maderas poate fi destul de plină, nu de petrecăreți, dar de surferi cu un nivel mai mare de experiență. Ei vin aici pentru provocare, surferii la început de drum considerând locul puțin prea agresiv.

Playa Aserradores

Situată în El Viejo, la nord-est de Chinandega, Playa Aserradores este cunoscută pentru nisipul ei negru, vulcanic și pentru un val cunoscut sub numele de El Boom, unul dintre cele mai faine valuri din țară.

Playa Popoyo

View over Playa Popoyo — Getty ImagesPlaya Popoyo e potrivită pentru toți surferii — Getty Images

Una dintre cele mai populare plaje din America Centrală, Popoyo este potrivită pentru toată lumea, de la începători la surferi avansați. Având canale pe ambele părți, valurile au o formă pe care surferii o preferă. 

Dacă vrei, însă, pe bune, o provocare, mergi spre reciful exterior pentru unele dintre cele mai grele valuri, care vin la pachet cu provocări tehnice. Recomandate doar pentru profesioniști.

El Yankee

Playa Hermosa este aproape, dar dacă ai chef de niște aventură, mergi la El Yankee. Înconjurat de dealuri stâncoase, întregul loc se simte uitat și este cunoscut pentru un tip de val cumva în partea stângă. Nu uita să-ți aduceți mâncare și apă cu tine, pentru că nu există nimic acolo.

Puerto Sandino

Group of people sat on beach at Puerto Sandino at sunset — Getty ImagesPuerto Sandino este locul în care vei găsi cele mai lungi valuri din țară — Getty Images

Puerto Sandino este casa celor mai lungi valuri din Nicaragua – până la 500 de metri. Poți sta în Miramar, la aproximativ 15 minute de orașul Puerto Sandino și la sud de orașul León, al doilea ca mărime din țară.

Lecții de surf pentru începători în Nicaragua

Woman with surfboard on beach — Getty ImagesDacă ai nevoie de lecții de surf, experiența unei tabere e locul potrivit — Getty Images

Dacă ești începător și cauți un loc în care să înveți, o tabără de surf e potrivită pentru tine. Nu numai că o să faci lecții, dar o să dai de oameni care fac același lucru ca și tine, prieteni noi cu care poți exersa împreună. Este întotdeauna mai ușor când înveți cu cineva cu aceeași experiență ca tine. 

Lecțiile care durează în jur de două ore costă în jur de 30 – 40 USD. În general ele includ și placa pentru restul zilei, ca să poți exersa ce ai învățat.

Unde să stai în Nicaragua

Tabere de surf

Din gama locurilor ieftine, vezi SOLID Surf Camp Nicaragua. Un pat costă undeva la 15 USD pe noapte, dar poți să adaugi și alte servicii precum masa, închirierea plăcii de surf, băuturi. Un lucru bun este că, atunci când rezervi, știi exact ce primești, pentru cât de mult. Poți și ajuta comunitatea locală participând la unul dintre programele de voluntariat ale taberei.

Rapture, lângă Playa Maderas, costă puțin mai mult. Patul într-un spațiu comun este aproximativ 40 USD pe noapte, iar camerele private pentru două persoane costă undeva la 120 USD pe noapte. Prețul include transferuri la alte plaje din apropiere și petreceri de seară. 

Popoyo Surf Lodge este opțiunea mai scumpă, doar cu camere private. Prețurile sunt undeva în jurul a 270 USD pe noapte pentru o persoană, până la 170 USD de persoană pe noapte pentru un grup de patru Prețul include tot ce îți poți dori: transferuri la aeroport, trei mese pe zi, sesiuni nelimitate de surf, vizite la izvoarele termale locale, excursii cu barca, petreceri, și excursii în mediul rural din jur.

Hosteluri 

Dacă vrei să stai într-un hostel obișnuit, ai opțiuni multe. Locul surferilor, San Juan del Sur, are zeci de hosteluri disponibile, cu paturi de la aproximativ 10 USD pe noapte și camere private în jurul a 30 USD.

Dacă vrei să dormi într-un oraș și să vii pe coastă ziua, poți găsi hosteluri în León începând cu 7 USD pentru un pat și 30 USD pentru o cameră.

Transport în Nicaragua

Bus in rural Nicaragua — Getty Images Transportul în Nicaragua este ieftin — Getty Images

Dacă stai într-o tabără de surf, este posibil ca transferurile de la aeroport să fie incluse deja în preț. Dacă nu – și presupunând că ajungi în Managua, capitala – există autocare către coasta de nord a Pacificului care durează aproximativ două ore și jumătate și care costă aproximativ 15 USD. Ai grijă că ele pleacă doar de trei ori pe săptămână, deci trebuie să-ți coordonezi bine sosirea. Asta, sau te distrezi în Managua o zi, două. 

Dacă mergi spre sud, există autobuze locale către San Juan del Sur cu care faci trei ore și care costă 2 USD. 

Coasta Atlanticului este mai puțin populară printre surferi, dar există valuri și pe Insulele Corn. Sunt opt ore și ceva cu autobuzul, apoi o călătorie de 10 ore cu feribotul, toate costând undeva la 20 USD.

Alte activități în Nicaragua

Woman on beach with snorkel — Getty ImagesSunt o grămadă de activități lângă, pe apă pe care le poți face în Nicaragua — Getty Images

Cum menționam, dacă stai într-o tabără de surf, cel mai probabil o să ai multe alte lucruri de făcut pe lângă.

O opțiune la îndemână sunt excursiile cu barca, fie de jumătate de zi, fie o zi întreagă. Dacă nu o ai deja inclusă la cazare, costă undeva la 25 USD – pentru jumătate de zi – și 40 USD o zi întreagă. 

Probabil seara o să stai pe barurile de pe plajă, unde poți cunoaște alți oameni care au venit să viziteze țara. Nu este un loc pentru cele mai sălbatice petreceri, dar e perfect pentru a te relaxa, a discuta cu alți oameni, a asculta muzică și a privi apusul printre valuri.

Rainforst dirt path in Nicaragua — Getty ImagesPădurile tropicale din Nicaragua abia încep să fie explorate — Getty Images

Dacă vrei să mergi mai spre centrul țării, există companii care organizează excursii în pădurile tropicale. De la excursii de o zi la aventuri de o săptămână, poți vedea zone umede, mlaștini și munți, dar și peruși, vulturi, maimuțe, crocodili și poate chiar pume, jaguari și oceloți.

Acesta este ghidul esențial pentru surfing în Nicaragua! Oricum ai alege să o experimentezi, va fi ceva ce nu vei uita niciodată.

Mai multe articole de călători? Mergi pe Kiwi.com. 

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether