Top 10 destinații pentru extra-sezonul de toamnă

Top 10 destinații pentru extra-sezonul de toamnă

Idei de călătorie


|

Prețurile din afara vârfului de sezon fac ca toamna să poată fi cel mai bun moment să mergi în vacanță. Aruncă un ochi pe lista noastră cu cele mai bune destinații de toamnă în extra-sezon din Europa, SUA și din toată lumea

Sfârșitul verii lui 2022 se apropie încet, așa că am creat o listă cu cele mai bune destinații pentru vacanța ta din extra-sezonul de toamnă. De la city break-uri la escapade pe coastă și retreat-uri rurale, cele 10 opțiuni sunt locuri grozave de vizitat în lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Lasă-te inspirat astăzi, și verifică ofertele pentru extra-sezon de pe Kiwi.com.

Muntenegru

View of Bay of Kotor in Montenegro — ShutterstockFaleza Kotor — Shutterstock

Muntenegru încă nu se bucură de la fel de mulți turiști din vestul Europei, în comparație cu alte destinații preferate din Balcani, precum Croația sau Grecia. În această mică bijuterie de țară, le poți avea pe toate: orașe fermecătoare cu povești lungi de spus, plaje atractive și munți care domină peisajul aproape oriunde ai fi, de unde și numele țării. Localnicilor le place să zică în glumă că, dacă Muntenegru ar fi turtită, ar fi cea mai întinsă țară din lume.

Toamna este probabil cel mai bun moment să vizitezi Muntenegru, odată ce încep să scadă prețurile cazărilor, dar este încă destul de cald și însorit de-a lungul coastei. Apropo de prețuri, chiar este ieftin în general – o destinație ideală dacă ai un buget strâns. Iar dacă îți permiți să lărgești puțin cureaua, îți poți asigura o vacanță de lux la o fracțiune din cât te-ar costa una în, să zicem, Italia sau Slovenia – vecinii mai populari de pe Adriatică ai Muntenegrului.

Aici sunt o puzderie de orașe vechi, și sperăm că vei sta suficient cât să vezi cât mai multe dintre ele, dar dacă ar fi să alegem unul sigur pe care să ți-l recomandăm, acela ar fi Kotor. Străzile înguste de piatră și curțile simpatice caracterizează acest oraș medieval, care a rămas înconjurat de fortificații venețiene din secolul al 15-lea, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. O altă caracteristică unică a orașului Kotor este populația sa consistentă de pisici, iar orașul a făcut o treabă bună în a-și asuma asta. Există magazine cu tematică pisicească, un muzeu al pisicilor, iar una din atracțiile principale, Trg od mačaka, înseamnă chiar „Piața Pisicilor.”

Cape Town, Africa de Sud 

Wild fynbos on Table Mountain near Cape Town — ShutterstockNatura în cele mai frumoase forme ale ei te așteaptă la o aruncătură de băț de centrul Cape Town  — Shutterstock

Africa de Sud este singura țară din lume cu trei capitale, iar Cape Town este cea mai mare dintre ele. În anul 2014 a fost numit cel mai bun loc de vizitat din lume, atât de The New York Times, cât și de The Telegraph, fiind un oraș extins, dinamic din toate punctele de vedere, și cu un climat mediteranean. Primăvara, însă, zona care înconjoară orașul, Regiunea Cape Floristic, prinde viață cu adevărat.

Cape Town este destul de neobișnuit, fiindcă este o zonă urbană vastă, încoronată la vest de munți, rezervații naturale, și alte indicii că ai fi într-o zonă rurală. Regiunea Cape Floristic se întinde mult în afara granițelor orașului, dar Cape Town este un punct de plecare grozav din care să cuprinzi frumusețea imensă a acestui hotspot al biodiversității. Chiar și dacă îți planifici o plimbare scurtă prin Parcul Național Table Mountain, vei întâlni mii de specii de plante, iar între lunile septembrie și octombrie, multe dintre ele sunt înflorite.

Deși este departe pentru cei mai mulți dintre noi, această perioadă este una cu prețuri foarte mici la zboruri, așă că dacă aveai Africa de Sud pe listă, acum este șansa ta.

Cádiz, Spain

View over Cádiz from the cathedral tower — ShutterstockDe ce nu merge nimeni în Cádiz? — Shutterstock

Soarele, marea și nisipul din Spania tentează oameni din toată Europa, și nu numai, pe toată durata anului. Însă, toamna asta, în loc de Barcelona, Madrid, Málaga sau Baleare, de ce să nu încerci un oraș mai puțin vizitat? De exemplu, Cádiz, un oraș port încântător pe colțul sud-vestic al Andaluziei, în care ajung comparabil mai puțin persoane, fără vreun motiv anume.

Fiind una din cele mai vechi așezări din vestul Europei, în Cádiz există situri arheologice ce datează încă din secolul 12 î.e.n. Cu siguranță este un oraș plin de istorie, și chiar și în ziua de azi, stilul de viață de aici încă pare foarte tradițional, modest și relaxat. Ia micul dejun într-o cafenea inedită de pe o străduță lăturalnică pavată cu pietre, plimbă-te prin piața locală, găsește toate piațetele (adoră piațetele – au peste 20), stai la soare lângă ocean, și ia cina la localurile de tapas, locuri în care e posibil ca meniul să fie același ca acum 40 de ani.

Un alt lucru bun la Cádiz sunt punctele de belvedere, iar cele mai bune sunt din vârful Turnului Tavira, din secolul al 18-lea, și din vârful Catedralei. Probabil niște atracții mai turistice, însă toamna e posibil să descoperi că vei fi singurul.

Sfânta Lucia

Pentru o escapadă în Caraibe în extra-sezon, ce zici de Sfânta Lucia? Această națiune insulară tropicală se bucură de destul de mulți turiști, însă majoritatea vizitează între decembrie și iunie, iar asta înseamnă că zborurile (mai ales dinspre SUA) și cazările sunt mai ieftine în afara acestei ferestre. Totuși, există și un motiv bun pentru asta: lunile septembrie și octombrie sunt cele mai ploioase. Chiar și așa, sunt mai degrabă ploi izolate care nu durează toată ziua, așa că dacă ești genul de persoană pe care nu o deranjează ploaia și parcă ai lua o pauză de la plajă ca să-ți petreci timpul într-un muzeu sau o galerie de artă, Sfânta Lucia s-ar putea să fie locul perfect pentru tine toamna asta. Merită menționat că, în ciuda climatului umed, Sfânta Lucia face parte din țările din Caraibe cu risc scăzut de uragane, iar temperaturile sunt de 20-30 de grade cam tot anul. Vară prelungită cu succes.

În Sfânta Lucia îți poți alege dintre plajele arătoase, ocazii epice pentru scufundări, orășele pescărești somnoroase, jungla deasă, munții magnifici, sau apele geotermale. De fapt, cea mai importantă atracție a țării sunt izvoarele sulfuroase (Sulphur Springs), „singurul vulcan cu drive-in din lume,” unde unele bazine fierb constant (da, la propriu). O parte din băile cu nămol, însă, sunt aproape suficient de reci încât să poți face baie în ele – o activitate care se pare că ar avea și beneficii pentru sănătate. Ei bine, să faci asta pe ploaie chiar ar fi o experiență senzorială de neuitat.

Cu atât mai mult, luna octombrie este Luna Culturii Creole pe insulă, așa că s-ar putea să vezi tot felul de fațete ale exprimării artistice – muzică locală, dans, costume, teatru, gastronomie și altele – toate celebrând moștenirea etnică și culturală diversă a insulei Sfânta Lucia.

Tasmania, Australia

Southern Lights, the Aurora Australis — ShutterstockÎncearcă să prinzi Aurora australă în Tasmania — Shutterstock

Tasmania este acea parte din Australia despre care pare să nu vorbească nimeni, însă cu siguranță ar trebui să o pui pe listă, mai ales dacă aveai oricum de gând să ajungi Down Under. Majoritatea anului este un refugiu confortabil în calea căldurii sufocante de pe continent, însă, îndeosebi la mijlocul primăverii, este mult mai mult de atât: peste 60.000 de kilometri pătrați de natură.

Ferma de lalele Table Cape este deschisă publicului în lunile septembrie și octombrie în fiecare an (datele exacte variază în funcție de vreme și flori), iar Festivalul Bloomin’ Tulip, care are loc în luna octombrie, este foarte popular. Oamenii vin din toate colțurile lumii pentru a vedea peisajul multicolor de lalele proaspete de primăvară în acest mic colț din nord-vestul insulei.

Și că tot veni vorba de lucruri colorate, un lucru pe care trebuie să-l faci dacă ajungi în Tasmania este să vezi Luminile Sudului – Aurora Australis. Aceasta poate fi văzută aproape tot anul, dar cele mai mari șanse sunt între lunile martie și septembrie. De asemenea, ar trebui să ajungi cât mai în sud cu putință ca să-ți crești șansele (sau măcar să găsești un loc cu o vedere bună spre sud). Există un loc foarte retras, numit Cockle Creek – cel mai sudic punct accesibil cu mașina – unde condițiile sunt adesea ideale, fiind, de asemenea, un loc superb pentru camping off-grid.

Cape Cod, Massachusetts, SUA

Această fâșie de pământ care pătrunde în Atlantic e o destinație de vară populară pe Coasta de Est, însă odată ce vine toamna, mulțimile se dizolvă, prețurile cazărilor scad, însă ritmul orașelor rămâne calm și aerul de mare e răcoritor. Cape Cod este locul perfect pentru recreere – o pauză relaxantă minunată în extra-sezon.

Această destinație are multe de oferit mai ales în aer liber, și cu siguranță poți profita de asta cât timp temperaturile sunt încă plăcute. Deși s-ar putea ca apa să fie cam agitată pentru înot, Cape Cod este faimos pentru balene, pe care le poți vedea de pe țărm, așa că dacă faci o plimbare de-a lungul plajei, s-ar putea să zărești una dintre cele mai maiestuoase creaturi de pe planetă. Sau, mai în interiorul regiunii, poți merge cu caiacul sau cu paddleboard-ul pe unul din numeroasele pâraie sau lacuri din zonă. Poți merge și cu bicicleta, care e și una dintre cele mai satisfăcătoare metode de a te plimba prin orășelele din Cape.

Orașele, mândre de creativitatea lor, găzduiesc studiouri de artiști, galerii, buticuri ale meșteșugarilor, dar și librării sau magazine de antichități, dar și câte un festival de muzică – este foarte multă cultură de absorbit, indiferent de perioada anului. Și nu putem să nu evidențiem abundența dar și calitatea fructelor de mare din meniurile restaurantelor: creveți, scoici, rapane, crab, homar, toate cele. Și tocmai pentru că nu e vârf de sezon, e posibil să descoperi că-ți vei permite să le devorezi pe toate.

Samarkand, Uzbekistan

Side view of the Registan public square — iStockPiața Registan — iStock

Samarkand este cu totul special. A fost fondat în secolul 8 î.e.n., ceea ce-l face unul dintre cele mai vechi orașe din lume. A fost o așezare importantă pe Drumul Mătăsii. Iar minaretele și mausoleele sale unice și bogat decorate s-ar putea să te facă să decizi să-ți acoperi toată casa în mozaic de un albastru electric. Locul acesta pur și simplu are ceva doar al lui.

Numărul turiștilor care vin în Samarkand a crescut constant în ultimii ani, și nu e de mirare, cu arhitectura sa (restaurată) caracteristică numai Uzbekistanului, cu bazaruri indedite, spații verzi bogate, și un vibe relaxat. Dacă tânjești la un city-break accesibil cu ceva special, o experiență într-un loc pe care ți-l vei aminti mereu, indiferent de perioada pe care o vei petrece acolo, nu putem să-ți recomandăm un loc mai bun.

Toamna este cel mai bun moment în care să vizitezi acest oraș fabulos în mare parte datorită vremii. Poate deveni foarte cald și umed vara – prea mult pentru plimbări, însă din septembrie până în noiembrie, temperaturile sunt mult mai suportabile. Chiar dacă nu este un loc în care se ajunge ușor pentru cei mai mulți dintre noi, prețurile zborurilor sunt considerabil mai mici în octombrie.

Batumi, Georgia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Batumi (@visitbatumi)

De la un oraș care nu e capitală la un altul, Batumi este uneori supranumit Las Vegas-ul Georgiei, fiind un resort cunoscut pentru viața de noapte, doar că este la malul mării, și nu în mijlocul deșertului. Din acest punct de vedere, s-ar putea să fie mai potrivit să-l numim Blackpool-ul Georgiei, însă asta i-ar aduce un deserviciu. 

Arhitectura din Batumi este, cu siguranță, cel mai captivant lucru din oraș. Orașul vechi este un mix eclectic de stiluri clasic, gotic, dar și clădiri în stil Art Nouveau sau Art Deco, adesea cu un twist modern sau neașteptat. Fă o plimbare pe Bulevardul Batumi și vei vedea niște lucruri cel puțin ciudate. Iar apoi mai sunt și zgârie-nori excentrici, precum Technological University Tower. Finalizat în 2012, este cea mai înaltă clădire din țară, și are un carusel auriu în interior. Până la urmă, de ce nu?

Destinația de la Marea Neagră rămâne călduroasă și însorită și în septembrie și octombrie. Iar, în general, este genul de loc în care poți fi relaxat, să eliberezi hedonistul din tine, și să delectezi cu lucruri superficiale – la o fracțiune din costul cu care ai face asta în Las Vegas.

Chicago, Illinois, SUA

River cruise boat in Chicago with skyscrapers in the background — ShutterstockChicago este plin de lucruri de făcut — Shutterstock

Pentru un city-break energic în Statele Unite, Chicago trebuie să fie cea mai bună alegere. Din punct de vedere al vremii, toamna este cu siguranță momentul optim să vizitezi această metropolă majoră. Vara aduce căldură sufocantă și umiditate ridicată, iarna este plină de ninsoare și zăpezi, iar primăvara ploile tind adesea să dureze cam mult.

Sunt multe lucruri de făcut în Chicago, și mereu se întâmplă câte ceva. Profită de mulțimile mai mici de turiști din acest sezon și fă un traseu pe la cele mai importante repere din oraș și nenumăratele sale muzee: The Art Institute, Cloud Gate și Millenium Park, Fântâna Buckingham, Muzeul de Istorie, Cultural Centre, și multe altele. Octombrie este, de asemenea, luna Festivalului Internațional de Film din Chicago, cel mai longeviv festival de tip competiție din America de Nord; iar festivalul gastronomic Chicago Gourmet are loc în septembrie, și promite o varietate de gustări savuroase.

Dacă vrei să combini zilele mai dinamice cu niște plimbări mai lente, fă o croazieră pe râu și încearcă să reperezi stilurile arhitecturale din unul din locurile cu cea mai mare concentrație de zgârie-nori din lume. Sau, du-te în suburbii unde te poți plimba prin livezi idilice și grădini cu dovleci, unde fructele sunt gata să fie culese. Există vreo activitate mai tomnatică decât asta?

Northumberland, Regatul Unit

 

Ultimul, dar cu siguranță nu cel din urmă, Northumberland, situat în nord-estul Angliei, e o destinație de toamnă grozavă în extra-sezon. Northumberland este regiunea cu cea mai mică densitate a populației din Anglia, lăsând loc naturii minunate și peisajelor pitorești. Vei avea nevoie de mașină ca să poți ajunge în zonele cu adevărat rurale, însă orașele Morpeth, Alnwick și Berwick sunt situate de-a lungul căii ferate ce leagă Edinburgh de Londra, iar transportul în comun local circulă și între orășele și sate.

Parcul Național Northumberland se întinde de-a lungul graniței scoțiene – o zonă minunată cu păduri, dealuri și râuri, unde cu ușurință poți scăpa de stresul și agitația vieții cotidiene. Orașele-târg liniștite, precum Hexham sau Rothbury, cu siguranță merită explorate, mai ales pentru micile lor magazine și cafenele independente. Urmează una din rutele de ciclism din moșia Wallington National Trust, înainte de a-ți face drum către coastă pentru plimbări pe plajă, un castel normand, și fish & chips crocante.

Desigur, vorbim de nordul Angliei toamna, așa că nu te aștepta la condiții tropicale, la plajă sau prin alte părți (zona este „baltică,” cum ar spune localnicii); însă, în general, pe coasta estică, clima e ceva mai uscată. Și, cumva, mici plăceri ca respirarea aerului curat de la țară, să vezi cum coronamentul copacilor devine de un arămiu strălucitor, și statul la taclale cu localnicii prietenoși cu siguranță compensează pentru temperaturile mai scăzute.

Vrei să citești mai multe despre călătorii? Mergi pe Kiwi.com.

Articole asociate