Busy platform scene on New York Subway — Getty Images

Top 10 lucruri captivante despre metrouri

Informații interesante

și

și |

Care este cea mai aglomerată rețea de metrouri din lume? Unde se află cel mai vechi sistem subteran? Ce este un muzeu la metrou? Care este singurul metrou care a intrat pe lista patrimoniului Unesco?

Există aproximativ 180 de rețele de metrouri în 178 de orașe și 56 de țări din întreaga lume, iar în fiecare an sunt planificate altele noi. De la marile rețele vechi din Londra și Paris până la cele moderne și elegante din China, India și Japonia, metroul este unul dintre cele mai populare mijloace de transport urban în masă. Iată câteva lucruri pe care s-ar putea să nu le știi.

1: Metroul din New York City are cele mai multe stații

Subway gates in New York City — ShutterstockMetroul din New York are 424 de stații — Shutterstock

Poate nu prin vechime sau prin numărul de pasageri, dar metroul din New York face încă parte din galeria de onoare a metroului – bine, dacă ar exista așa ceva. Rețeaua lor are 424 de stații, depășind cu mult numărul de stații din alte locuri.

2: Unde sunt cele mai nordice și cele mai sudice sisteme de metrou din lume?

Portrait shot of Helsinki metro platform — Getty ImagesMetroul din Helsinki este cel mai nordic  — Getty Images

Găsești cel mai nordic metrou din lume în Helsinki, Finlanda. Stația de metrou Melunmäki este cea mai nordică stație și a fost deschisă în 1989.

Pe de altă parte, Buenos Aires, capitala Argentinei, găzduiește cea mai sudică stație de metrou, Plaza de los Virreyes – Eva Perón, care a fost deschisă în 1986.

3: Metroul din Moscova circulă cu un tren muzeu

Metroul din Moscova are reputația de a fi printre cele mai frumoase din lume și s-ar putea să nu te surprindă că circulă cu un tren special pe post de muzeu.

Trenul Aquarelle operează o rută regulată de pe linia Arbatsko-Pokrovskaya, dar este ușor de recunoscut printre celelalte trenuri subterane. Exteriorul lui a fost pictat în modele florale, iar interiorul a fost transformat într-un muzeu, ducând, astfel, întreaga experiență de mobilitate urbană la un alt nivel.

4: Londra are cea mai veche linie de metrou din lume

@kiwi.com you’ve come to the right fyp👀 #lowcostflight #cheapflights #kiwicomtravelhacks #kiwicomflight ♬ Los Choukarios – Bellecour

Primul metrou din lume a fost deschis în 1863 la Londra. Inițial avea doar șapte stații, care legau Paddington și Farringdon Street din centrul Londrei. Acum, în peste 150 de ani de existență, a crescut într-o rețea de 11 linii, 272 de stații și 407 kilometri de șine.

Primele șine au fost construite folosind metoda de excavare și acoperire, săpând o groapă imediat sub suprafață și îmbrăcând-o cu un acoperiș suficient de rezistent pentru a susține orașul de deasupra. Numele larg răspândit „the Tube” vine de la o metodă utilizată ulterior în construcția lui, crearea tunelurilor circulare mai adânci în pământ.

5: Cea mai adâncă stație de metrou din lume se află la Kiev

Escalators at Arsenalna metro station — ShutterstockDacă mergi vreodată pe la Arsenalna station, asigură-te că-ți iei timp și pentru urcatul/coborâtul scărilor — Shutterstock

La 105.5 metri sub orașul Kiev se află cea mai adâncă stație din lume – Arsenalna. Poate dura până la cinci minute să cobori scările rulante pentru a ajunge pe peronul stației.

6: In Prague, colors are important

Malostranská station wall embellishment — Getty ImagesCulorile de pe pereții liniei A semnifică ceva diferit pentru fiecare stație — Getty Images

Design-urile izbitoare ale stațiilor de pe linia A a metroului din Praga sunt acolo cu un motiv, iar Pereții Dalek sunt codați cu culori. 

De exemplu, la Hradčanská, cea mai apropiată stație de Castelul Praga, culoarea aurie simbolizează istoria și gloria. Verdele de la Malostranská este pentru grădinile regale care o înconjoară, iar maroul din Muzeum reprezintă fortificațiile care au fost acolo anterior.

Roșul de la Staroměstská amintește de execuțiile care au avut loc pe Piața Veche din oraș în timpul Răscoalei Boeme, iar movul de la Flora simbolizează strugurii din podgoriile istorice. La Náměstí Míru (Piața Păcii) vei vedea albastru, culoarea păcii.

7: Shanghai are cel mai aglomerat sistem de metrou din lume

Cu aproape 2.8 miliarde de călătorii efectuate anual, Metroul din Shanghai se află în fruntea statisticilor din lume privind cele mai aglomerate metrouri. De fapt, toate cele mai aglomerate cinci rețele de metrou se află în Asia: trei în China, Tokyo și Seoul.

8: Poți depăși cel mai rapid timp necesar pentru a trece prin toate stațiile de metrou din Londra?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

În 2015, Andy James și Steve Wilson au stabilit un record mondial pentru cel mai scurt timp pentru a călători în toate stațiile de metrou din Londra. Le-a luat 15 ore, 45 de minute și 38 de secunde pentru a le ocoli pe toate. Mult succes dacă vrei să faci asta!

9: Metroul din Budapesta este singurul metrou din Patrimoniul Unesco

Train at platform on Budapest Metro — Getty ImagesMetroul din Budapesta este al doilea cel mai vechi metrou din lume — Getty Images

Metroul din Budapesta este printre cele mai atractive, linia 1 a sa fiind un sit al Patrimoniului Mondial Unesco. A fost construit în 1896, ca parte a aniversării milenare a orașului, făcând rețeaua lor de metrou cea mai veche din Europa continentală și a doua cea mai vechi din lume, precedat doar de metroul londonez.

10: Châtelet-Les Halles din Paris este cea mai complexă stație

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Châtelet-Les Halles din Paris se numără printre cele mai mari și mai complexe stații de metrou din lume. Conectează trei linii de tren și cinci linii de metrou și platforme separate de până la 800 de metri. Pentru a-și reduce complexitatea (sau poate pentru a o crește?), este împărțit în trei sectoare – Forum, Rivoli și Seine – transportând peste 750.000 de oameni în fiecare zi a săptămânii.

Mergi pe Kiwi.com pentru mai multe articole despre călătorii.

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether