Top lucruri pe care le poți face gratuit în Paris

Top lucruri pe care le poți face gratuit în Paris

Destinații


|

Care sunt lucrurile faine, dar gratituite, pe care le poți face în Paris? Sunt mai multe decât crezi! Muzee, galerii de artă, concerte, super priveliști și locuri ascunse pe care le poți descoperi

Parisul, ca orice oraș mare, e scump. Noi, însă, am făcut o listă cu locuri de vizitat și lucruri de făcut care să fie gratuite sau ieftine. Ai aici ghidul nostru pentru călătorii cu buget redus în Paris. 

Turul orașului pe jos

Tourists on walking tour in Montmartre in Paris — Getty ImagesChiar dacă sună evident, un tur pe jos gratuit al orașului te învață multe — Getty Images

Pentru a face cunoștință cu Parisul, mergi într-unul dintre numeroasele tururi gratuite disponibile. Evident, e un oraș mare, așa că trebuie să alegi o zonă, un anumit loc sau o parte din istoria orașului care te atrage, dar, în general, există ceva pentru toată lumea.

Ai putea alege un cartier al orașului – Montmartre, Cartierul Latin sau Le Marais, de exemplu. Sau poate ceva legat de istoria lui, cum ar fi Parisul în război, mituri și legende celebre sau istoria literară a orașului.

Poți să alegi și ceva mai puțin obscur, cum ar fi locații de film și TV sau Parisul din picturi. Pentru o taxă suplimentară, poți alege și un tur al ciocolatei pariziene, un tur al produselor de patiserie sau un pub crawl. Ce alegi să cheltuiești (și pe ce) depinde în totalitate de tine!

Muzee ieftine și gratuite

Louvre is the world’s largest and most prestigious museum — manjik / Shutterstock Paris travel guideÎn prima duminică a fiecărei luni, The Louvre este gratis pentru toată lumea — Shutterstock

Similar cu tururile pe jos enumerate mai sus, Parisul are muzee dedicate aproape pentru orice. 

Trebuie să știi că toate muzeele sunt gratuite pentru cetățenii UE sub 26 de ani (și pentru toți tinerii sub 18). Dacă niciunul dintre aceste criterii nu se aplică în cazul tău, așteaptă prima duminică a fiecărei luni, când marile muzee au intrare gratuită (Luvru, Pompidou, Musée d’Orsay etc.). Deși, datorită popularității lor, fii pregătit să stai la coadă.. 

Cu toate astea, aici o listă cu muzeele gratuite din oraș: 

Și asta e doar o selecție a locurilor în care poți merge gratuit.

Muzică gratis

Close-up of violins in orchestra — Getty ImagesPoți să dai de concerte de muzică clasică gratuite peste tot în oraș — Getty Images

Parisul este orașul iubirii, iar muzica este soundtrack-ul iubirii. Răsfață-te cu Conservatoire National Supérieur de Musique, o școală de muzică care îi învață pe cei mai buni și mai străluciți muzicieni ai orașului încă din anii 1700, sau vezi selecția de concerte gratuite organizate de École normale de musique de Paris la Salle Cortot. Spectacolele sunt niște contexte pentru studenți de a cânta în locuri mari în fața publicului – o victorie pentru toți cei implicați.

Mai sunt și multe biserici și catedralele din Paris care au muzică gratuită, de la recitaluri de orgă până la coruri de dimineață, dar și orchestre, cvartete sau duouri ocazionale.

Dacă nu-ți place muzica clasică, atunci mergi la primăria arondismentului 8 în fiecare joi, la ora 13:00, pentru Midi-Concerts – spectacole gratuite, de la jazz la pop, muzică electronică sau rock și nu numai.

Cimitire

Père Lachaise cemetery in Paris — Getty ImagesPère Lachaise este locul de odihnă a multor artiști — Getty Images

O alegere neobișnuită? Poate. Dar Parisul are niște cimitire minunate, uriașe, cu copaci vechi și un sentiment etern de pace care atârnă peste ele. Sunt o evadare bună din zgomotul și agitația orașului.

În oraș sunt 14, dar cele mai cunoscute sunt probabil Père Lachaise, Montmartre și Montparnasse. Père Lachaise găzduiește mormintele multor artiști și scriitori celebri, inclusiv Edith Piaf, Oscar Wilde, Frédéric Chopin, Camille Pissarro și Jim Morrison.

Montparnasse din arondismentul 14 (un spațiu minunat într-una dintre cele mai pline de viață părți ale Parisului) este locul unde poți vizita ultimele locuri de odihnă ale lui Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir și Charles Baudelaire. În plus, Montmartre, pe lângă faptul că se află într-o zonă frumoasă, este și ultima casă pentru Émile Zola, Hector Berlioz și cântăreața italo-franceză Dalida, al cărei loc de odihnă este aproape permanent acoperit de flori. Nu este o alegere atât de neobișnuită până la urmă.

Cea mai bună vedere

View over Paris from rooftop of Galleries Lafayette — Getty ImagesMergi la Galeriile Lafayette de pe bulevardul Haussmann pentru cea mai faină vederea asupra Parisului — Getty Images

După cum probabil ți-ai dat seama, vârful Turnului Eiffel  A: nu este gratuit și B: este singurul loc din oraș unde nu poți vedea Turnul Eiffel. Deci, cum obții o vedere minunată a orașului – în mod gratuit – care include toate reperele majore?

Răspunsul îl găsești la Galeriile Lafayette Haussmann. Galeria de cumpărături art nouveau de la numărul 40, de pe Bulevardul Haussmann, conține buticuri de designer, dar și o terasă pe acoperiș la care accesul este gratuit. Nu numai că ai o panoramă spectaculoasă a orașului, inclusiv Turnul Eiffel, Opéra Garnier, Sacré Cœur și Notre Dame, dar vara există și un bar, plus o selecție de restaurante pop-up. Răsărit, apus sau în timpul zilei, acolo găsești Parisul într-un singur loc.

Pasajele Parisului

Shop signs in a passage couvert in Paris — Getty ImagesPasajele acoperite ale Parisului au o atmosferă aparte și merită vizitate, chiar dacă nu cumperi neapărat ceva — Getty Images

Există 21 de pasaje acoperite în Paris: alei din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, cu acoperișuri de sticlă, cu afaceri independente, cum ar fi brutării, magazine second hand, cafenele și florării.

Parisul este, desigur, un oraș perfect pentru cumpărături, dar dacă vrei ceva departe de Champs-Élysées și de tot felul de mall-uri, pasajele sunt perfecte pentru asta. Nici măcar nu trebuie să cumperi ceva – este suficient să mergi acolo și să experimentezi atmosfera lor unică. (Deși o cafea nu strică!)

Sena și Canalul Saint-Martin noaptea

Two women walking across bridge in Paris at night — Getty ImagesNicio excursie în Paris nu ar fi completă fără o plimbare de-a lungul râului, iar noaptea e cu atât mai frumos — Getty Images

Nu știi unde să cauți atmosfera autentică a Parisului noaptea? Există o mulțime de locuri superb luminate — Turnul Eiffel, desigur; Arcul de Triumf și catedrala din Montmartre – dar vă recomandăm să rămâneți aproape de apă.

Pornind de pe malul Senei în jurul Île de la Cité, urmează râul spre sud-est, trecând de Île Saint-Louis, până ajungi la Canalul Saint-Martin. Partea navigabilă continuă patru kilometri și jumătate dincolo de Place de la Bastille. Aici, în timpul zilei, o să dai de oameni care pescuiesc și se plimbă la soare, în timp ce noaptea, podurile iluminate și barurile și restaurantele de lângă canal atrag mulțimi de oameni care vin la petreceri. 

Traseul ăsta o să-ți arate ambele părți ale Parisului: frumusețea Île de la Cité cu Bateaux Mouches și Parisul pe care localnicii îl iubesc atât de mult.

Vrei să citești mai multe articole pentru călătoriile tale viitoare? Mergi pe Kiwi.com

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether