Tradiții unice de Crăciun din jurul lumii

Tradiții unice de Crăciun din jurul lumii

Informații interesante

și

și |

Sezonul sărbătorilor de iarnă e din ce în ce mai aproape, iar fiecare țară are moduri diferite de a-l celebra, cu obiceiuri mai mult sau mai puțin interesante. Aici ai o listă cu tradiții unice de Crăciun din întreaga lume

Simți spiritul Crăciunului? Sperăm că aceste fun facts despre cum este sărbătorit Crăciunul în colțuri diferite ale lumii te vor face să intri mai repede în spiritul festiv și poate chiar te vor inspira în următoarea călătorie cu Kiwi.com!  

Decorațiuni de Crăciun în formă de… murături, SUA

Pickle Christmas tree ornament — Getty ImagesPersoana care găsește „murătura” din brad primește un cadou în plus — Getty Images

Există multe povești care descriu originea murăturilor de Crăciun. Unii ar spune că datează din Germania secolului XVI-lea, iar alții că tradiția își are originea în Spania, unde doi băieți au fost salvați dintr-o închisoare de către Sf. Nicolae, cu ajutorul unui butoi de murături. 

Oricum ar fi, această tradiție a ajuns în SUA, iar acum multe familii decorează bradul cu globuri în formă de castraveți murați. Este mai populară în rândul familiilor cu mulți copii; copilul care găsește primul murătura agățată primește un cadou.

KFC de Crăciun, Japonia

KFC's Christmas advertising in Japan — ShutterstockÎn Japonia, puiul prăjit este una dintre cele mai comune asocieri cu Crăciunul— Shutterstock

Pui prăjit pentru cina de Crăciun? E ceva obișnuit în Japonia. Tradiția își are originile încă din 1974, cu o campanie de marketing a KFC, „Kentucky for Christmas”. Chiar dacă Crăciunul nu este o sărbătoare națională în Japonia, mulți au început să-l sărbătorească cu KFC de atunci. Se estimează acum că 3,6 milioane de japonezi merg la lanțul american de fast-food în fiecare Crăciun.

Lichior de ouă, UK

People toasting with glasses of eggnog — Getty ImagesChiar dacă acum lichiorul de ouă este popular în America de Nord, rădăcinile lui sunt de peste ocean — Getty Images

Lichiorul de ouă este o băutură tradițională, de obicei făcută din gălbenușuri de ou, lapte, rom sau whisky și condimente.

Istoria lichiorului datează din epoca medievală a Marii Britanii. Se spune că ar fi, de fapt, o variantă a unei băuturi numite posset, un amestec de lapte covăsit fierbinte, bere sau vin și condimente. Mai târziu, după ce a ajuns și pe cealaltă parte a Atlanticului, printre coloniile americane în secolul al XVIII-lea, lichiorul de ouă a început să fie asociat cu Crăciunul. 

Bușteanul cu…cadouri, Catalonia

Tió de Nadal, traditional Catalonian Christmas log — Getty ImagesAcest buștean personificat ar putea fi întruchiparea suprarealismului Catalan — Getty Images

Tío de Nadal, sau „bușteanul de Crăciun”, este o tradiție unică în regiunea Catalană a Spaniei. Bușteanul, însă, spre deosebire de Moș Crăciun, aduce doar cadouri mici. E gol la interior, iar oamenii îi pictează un chip. Are, însă, și un mic schepsis.

Pe 8 decembrie – Day of the Immaculate Conception – familiile acoperă bușteanul cu o pătură pentru a-l menține cald și încep să-l „hrănească”, adică să-l umple cu cadouri. În Ajunul Crăciunului, pe rând, membrii familiei îl bat cu un băț; așa încep să iasă cadourile ascunse până atunci în buștean. Evenimentul arată, ei bine, ca și cum bușteanul își face…nevoile, de unde și numele alternativ de Caga tió.

Chichilaki — sau bradul alternativ de Crăciun, Georgia

Chichilaki in a Georgian kitchen with painted nuts underneath it — ShutterstockChichilaki  este o decorațiune unică de Crăciun — Shutterstock

În timp ce bradul este de obicei piesa centrală de Crăciun în multe gospodării, georgienii au o abordare ușor alternativă a acestui simbol.

Aceștia decorează chichilaki – o sculptură asemănătoare pomului de Crăciun, realizată din lemnul unui alun sau al unui nuc. Lemnul e răzuit astfel încât produsul finit arată ca un…mop impresionant, cu ramuri improvizate. Chichilaki este decorat cu fructe de pădure roșii, fructe uscate sau churchkhela, o bomboană tradițională georgiană.

Crăciunul pe role, Venezuela

A person's foot in a rollerblade — ShutterstockSă mergi pe role la slujbă este o tradiție din Caracas — Shutterstock

Localnicii din capitala venezueleană Caracas au un mod unic de a merge la slujba de Crăciun. În fiecare an, ei își pun rolele și merg așa până la lăcașurile de cult. Obiceiul a devenit atât de popular încât traficul din oraș este închis până în dimineața următoare. 

După slujbă, conform tradiției, familiile se reunesc pe străzi, dar și prin casele celor apropiați pentru a sărbători împărțind mâncare, cântând și dansând.

12 pub-uri de Crăciun, Irlanda

Temple Bar in Dublin at night at Christmas time — ShutterstockCartierul Temple Bar este epicenterul vieții de noapte din Dublin — Shutterstock

Acest obicei relativ nou este din ce în ce mai popular. Chiar dacă este, până la urmă, doar mersul din pub în pub, de 12 ori, în săptămâna de Crăciun, există, totuși câteva reguli.

Irlandezii care fac asta se îmbracă în „cele mai bune” haine de Crăciun – cu cât sunt mai bizare, cu atât mai bine. O alegere standard este clasicul pulover de Crăciun, împodobit cu clopoței sau lumini. În plus, în fiecare dintre pub-uri trebuie consumată cel puțin o băutură, de obicei o halbă de bere.

În plus, fiecare pub are propriile reguli când vine vorba de cum, ce sau cum se bea.  Mai sunt și regulile pe care grupurile le inventează, cum ar fi să nu înjure, să vorbești doar cu un accent străin sau să bei doar cu mâna stângă. Câteva beri mai târziu, devine o provocare să-ți aduci aminte toate regulile.

Pace de Crăciun, Finlanda

Turku in the snow at dusk — ShutterstockTurku preferă un Crăciun liniștit — Shutterstock

Și acum, de la mulțimile zgomotoase din Dublin, la liniștea din Turku. În fiecare an, în fosta capitală a Finlandei, în Ajunul Crăciunului la prânz,, este citită „Declarația de pace de Crăciun” pentru a marca începutul sărbătorilor de Crăciun care durează 20 de zile și pentru a ura pace cetățenilor. Această tradiție datează încă din secolul al XIII-lea.

Din 1886 declarația este citită de pe balconul conacului Brinkkala, iar acum este difuzată și la TV și pe posturile naționale de radio. Scriptul actual a fost rescris în 1903 și urează tuturor un Crăciun Fericit, fără gălăgie și tumulte.

Crap de cadă, Cehia

Young boy reaches out to a fish swimming in a bathtub — ShutterstockPet sau cină? — Shutterstock

Crapul, peștele de apă dulce care este piesa de rezistență a oricărei mese de Crăciun din Cehia, este aproape întotdeauna vândut încă viu. Prin centrele orașelor, pe parcursul lunii decembrie, vânzătorii aduc căzi uriașe cu crapi, tocmai pentru ca oamenii să poată alege. 

Călătoria acestor creaturi alunecoase de Crăciun nu se termină aici – sunt duse acasă, puse rapid în cada familiei și lăsate acolo până în Ajunul Crăciunului. Convingerea comună este că, cu cât crapul este ținut în viață mai mult timp înainte de a fi mâncat, cu atât va fi mai gustos.

Vrei mai multă inspirație pentru călătoriile tale? Mergi pe Kiwi.com. 

Articole asociate

Hana Leakey

Hana este editorul conținutului Kiwi.com, pasionată de geografie și de Eurovision.