Trăiește pe picior mare, cu un buget mic în Sofia

Trăiește pe picior mare, cu un buget mic în Sofia

Destinații


|

Cu mâncarea sa de sezon, vremea furtunoasă și 2.000 de ani de istorie, Andrew Fraser povestește despre experiența lui din Sofia, una dintre cele mai ieftine capitale din Europa

Ciudat și minunat, urban și rural, vechi și nou: poți călători kilometri, chiar și secole în Sofia, fără să părăsești, de fapt, orașul. Cu un buget mic. Ce faci prins în capcanele turistice ale capitalelor europene populare, când ai putea fi aici? Sofia este regina city break-urilor low-cost. Lasă-mă să-ți spun totul despre locurile în care să mergi, despre mâncarea fantastică și despre caracterul său dur, dar foarte drăguț în același timp.

Primele impresii: la ce să fii atent

Female mannequins in a shop window — ShutterstockManechinele din Sofia par să te urmărească oriunde mergi — Shutterstock

Plimbându-te pe străzile Sofiei, un fost oraș comunist, nu poți scăpa de sentimentul tulburător că cineva te urmărește. Însă, în această eră a libertății, nu Securitatea Statului te va ține sub observație. Manechinele par să fi poposit în vitrinele tuturor magazinelor din oraș. Aceste bizare figuri, bărbați, femei, unele fashioniste, chiar și o doamnă într-o rochie lungă, fluidă care poartă o mască de gaz, copii înfiorători, te urmăresc în timp ce mișuni pe străzile acestui oraș extraordinar. Prietenul meu Greg, căruia îi este frică de manechine cum îmi este mie de clovni, ar avea o criză imediat ce-ar ajunge în centrul orașului.

Lightning strikes over Alexander Nevsky Cathedral — ShutterstockFurtunile din Sofia pot părea apocaliptice  — Shutterstock

Următorul lucru pe care îl observi în această veche citadelă balcanică este lumina. Nu mă înțelege greșit – când furtunile lovesc Sofia, se simt ca pumnii lui Mike Tyson. Fulgere apocaliptice, ploi torențiale, cer negru și tunete atât de puternice încât par să fi fost chemate de zeii aflați în alte părți ale universului. Sunetele sunt atât de puternice că parcă ascund troncănitul puternic al tramvaielor ce pare că lovesc peisajul urban. 

Dar, wow, când în sfârșit iese soarele, orașul ăsta – ciudat de fascinant – este scăldat într-o claritate însorită pe care nu am mai văzut-o niciodată. Nici măcar pe coasta strălucitoare a Norvegiei sau în Madrid, unde lumina de primăvară și toamnă este la fel de pură ca un suspin.

Colorful flowerbed and fountains in Sofia — ShutterstockCând ploia se oprește, se pot observa culorile intense ale orașului  — Shutterstock

Sunt răsaduri peste tot: cele mai stacojii mere, cei mai roșii ardei, cei mai galbeni dovleci și ierburi verzi.Apoi sunt nenumăratele magazine de țesături colorate și tarabe care vând țesături bulgărești, în multe texturi, țesute manual, bineînțeles. Ele pictează orașul în niște culori care pur și simplu nu pot fi surprinse cu camera.

City break cu buget

South Park in Sofia — iStockParcul din Sud — iStock

Sofia are reputația de a fi una dintre cele mai ieftine capitale ale Europei. Cu mai multe companii aeriene low-cost care operează pe aeroportul orașului, un bilet dus poate costa chiar și 20 de euro. Eu am venit să locuiesc aici pentru o vreme, când terminam de scris prima mea carte, Tripping the Flight Fantastic – aventurile mele în 10 orașe europene, unde rezervând cu Kiwi.com, am zburat cu doar 170 EUR între toate. Să scrii o carte a fost o experiență incredibil de plină de satisfacții, dar dacă nu ești JK Rowling, nu te va îmbogăți niciodată. Am venit în Sofia, deci, să economisesc bani în timp ce lucram la ultimele modificări. Nu am greșit.

Unde m-am înșelat, de fapt, a fost efortul pe care am crezut că trebuie să îl depun pentru a termina o carte. A fost mult mai mare. Mă imaginam scriind în Parcul din Sud al Sofiei, însă, prima lună am petrecut-o ca un prizonier în apartamentul meu încântător de pe Airbnb – apartament aflat într-o suburbie plină de flori, care a costat doar câțiva euro pe noapte. Însă, dacă ai un buget foarte limitat, cazează-te la Hostel Mostel – un chilipir boem, minunat, cu un personal foarte drăguț și amabil, care o să te facă să te simți ca și cum ești de-al lor.

Sofia de-a lungul istoriei

Slice of burek — iStockIstoria Sofiei are multe foi de istorie, exact așa cum are și burek  — iStock

Când în sfârșit am ieșit din închisoarea mea literară, am găsit un oraș în care fulgii istoriei sunt stratificați unul peste altul. La fel ca foile faimoasei lor delicatese, burek: o grămadă de telemea bulgărească aromată cu lămâie și ierburi, sau cu carne de miel tocată și condimente locale alambicate, totul învelit în foietaj. 

Sofia nu este curată lună, cum sunt, de exemplu, centrele vechi din Praga sau Budapesta. Nu a fost nici reconstruită de la zero ca Gdańsk sau Wrocław. Ceea ce vezi în acest orașe este o replică a trecutului reînviat migălos, reconstruit cu grijă și cu dragoste de guverne fără resurse suficiente, dar care erau hotărâte să se asigure că toate urmele trecutului sunt restaurate și reparate. Frumusețea trebuie să învingă, au decis ei în mod colectiv.

The Largo in Sofia — ShutterstockLargo, din centrul orașului este una dintre cele mai bune exemple de arhitectură socialistă din Sud-Estul Europei  — Shutterstock

Chiar dacă Sofia a fost prinsă în mijlocul a două războaie mondiale, orașul a supraviețuit cumva, relativ nevătămat. Mare parte a orașului a fost revopsit și lustruit. Însă, din perspectiva mea, cele mai frumoase colțuri ale Sofiei sunt destul de năruite. Este aceeași decădere uluitoare pe care o vezi în Havana.

Fațadele multicolore dar decolorate ale Sofiei, dezvăluie trecerea timpului – două milenii și jumătate. Cucerit de romani, apoi de bizantini, urmați de otomani, apoi eliberați de Rusia în 1878, există amintiri ale acestor invadatori și eliberatori din trecut în tot orașul. Se vede și vechiul Imperiu Bulgar, dar și urma lui Stalin după cel de-al Doilea Război Mondial. Este un amestec arhitectural seducător.

Mâncarea, băutura și dansul

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Made In Home (@madeinhome.bg)

Mâncarea bulgărească este o încântare, mai ales dacă ești vegetarian. Eu nu sunt, dar, datorită incredibilelor produse locale, practic, în timpul șederii mele, am devenit. Mâncarea eco este singura mâncare din Bulgaria. Nu a fost niciodată nevoie de producție de alimente artificiale pe acest pământ roditor. Există o multitudine de feluri principale gustoase, dar Sofia este recunoscută pentru salatele ei de vară și supele hrănitoare de iarnă.

Posibil cel mai bun restaurant din oraș este Made in Home. Un loc frumos chiar în spatele Bulevardului Patriarh Evtimiy, cu un meniu sofisticat, dar simplu, imprimat pe ceea ce arată a cărți pentru copii decolorate.

Totul este sezonier, iar  meniul nu este niciodată același. Preferatele mele au fost salata de roșii și tarator – o supă răcoritoare de iaurt, nuci, castraveți, ierburi și suc de lămâie. Supa de pește cu chorizo ​​oferă un iz iberic, iar cheesecake-ul cu zmeură și afine este divin.

Lanțul de restaurante Happy din oraș oferă un meniu vast, cu mâncare proaspătă, ridicol de bună, și cocktail-uri. Recomand shopska, o salată plină de dressing, salată iceberg, castraveți și telemea. Sau încearcă salata Caesar cu calamari crocanți și veți fi în rai. 

Apoi, dacă ai chef, mergi la unul dintre cluburile de noapte din Sofia. Acolo o să ai inevitabil priveliștea petrecăreților care dansează pe muzica locală Chalga. E un fel de amestec de hip hop cu influențe balcanice, din Orientul Mijlociu, într-o manieră care ar face-o pe Rihanna să roșească. Este într-adevăr o experiență specială pe care o vei avea doar în Bulgaria urbană.

Vitosha

View of Vitosha from Sofia city center — ShutterstockPoți urca pe el, poți schia pe el, sau îl poți pur și simplu vedea din oraș: Vitosha  — Shutterstock

Ca toate orașele europene, Sofia oferă experiența obișnuită și plictisitoare de mall. Cu siguranță, există oferte bune. Însă, ce nu au majoritatea orașelor europene dar găsești în Sofia, este propriul său munte, Vitosha. La doar o aruncătură de băț de centrul orașului, aveți o priveliște superbă a acestuia, pe Bulevardul Vitosha.

Un taxi până la Vitosha te va costa sub 15 euro. Iarna poți merge la schi, iar primăvara și vara te poți plimba pur și simplu sau poți privi metropola de sus. Admiră partea liniștită și senină a capitalei Bulgariei. O să te bucuri că ai venit.

Vrei să citești mai multe despre călătorii? Citește pe Kiwi.com.

Articole asociate