Trei luni de călătorie prin America de Sud cu buget redus

Trei luni de călătorie prin America de Sud cu buget redus

Destinații


|

America de Sud este unul dintre cele mai uimitoare continente din lume. Însă, pentru a o vizita în toată splendoare ei, e nevoie să iei în calcul câteva aspecte: buget, documente necesare, perioada, ce să împachetezi, vaccinuri necesare, ce țări să vezi. Dar nu-ți face griji, ai mai jos răspunsurile la toate

Ghidul Kiwi.com pentru călătoriile în America de Sud este împărțit în două. Mai întâi vom aborda câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre cum se poate vizita America de Sud cu ghiozdanul în spate, iar apoi vorbim cu cineva care a și făcut asta. Hai să explorăm! 

De câți bani ai nevoie să vezi America de Sud cu ghiozdanul în spate?

Un buget obișnuit se învârte în jurul a 1.000 de euro pe lună. Desigur, el va varia în funcție de locul în care stai, țara în care ești și ce faci acolo. Pleacă de la o estimare de 1.000 EUR și ajustează bugetul în funcție de nevoile tale.

Ce țări să vizitezi în America de Sud?

Răspunsul la întrebarea asta este foarte subiectiv. Hai să luăm cele mai populare cinci țări și noi îți spunem de ce merg oamenii acolo. Decizi tu după. 

Argentina

Perito Moreno Glacier — ShutterstockGhețarul Perito Moreno Glacier în sudul Patagoniei — Shutterstock

Buenos Aires, capitala, este unul dintre cele mai colorate orașe din America de Sud. O să fii înconjurat de ritmuri de tango și oameni extraordinari. Peisajul este și el spectaculos, oferindu-ți câte puțin din toate: pădurile tropicale din nordul subtropical, câmpiile mari care găzduiesc gauchos (cowboys argentinieni), podgorii, dar și munții și întinderile de gheață din Patagonia.

Brazilia

Woman in carnival dress waving Brazilian flag — ShutterstockBrazilia este o țară care știe cum să petreacă — Shutterstock

Pe locul doi se află țara populară pentru petreceri. Nu e de mirare, totuși, când știi că pe lista cu orașe de vizitat ai Rio de Janeiro și São Paulo. Stai ziua pe plajă și noaptea explorează viața de noapte, iar când obosești, mergi spre junglă. Amazonul este una dintre marile minuni naturale ale lumii. Ecoturismul este o modalitate bună de a o și explora.

Chile

Moon Valley in the Atacama Desert — Shutterstock Marte? Nu, doar Deșertul Atacama — Shutterstock

Chile este o fâșie îngustă de-a lungul marginii continentului. Pornește din minunatul oraș Santiago și explorează mai departe de acolo. Schiază în Anzi, explorează peisajul aproape marțian al deșertului Atacama sau mergi spre sfârșitul lumii, în sudul Patagoniei.

Peru

Streets of Cusco in the evening — ShutterstockNu lăsa Cusco, odată capitala Imperiului Inca, în afara listei cu locuri de vizitat — Shutterstock

Mulți oameni vizitează Peru pentru Machu Picchu, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din America de Sud. Însă, motivul pentru care rămân sunt orașele colorate și alte locuri care au aparținut civilizației incașe, cum este și orașul Cusco.

Columbia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Columbia a fost ani de zile un loc destul de evitat, însă în ultimul timp a devenit extrem de populară. Orașe precum Bogotá – capitala, și Medellín atrag vizitatori pentru scenele lor artistice incredibile și pentru viața de noapte. Există și locuri pline de istorie  precum Cartagena, dar și plaje care rivalizează cu cele de pe insulele din Caraibe.

Când este cel mai bun moment pentru a călători?

Asta depinde de ce înseamnă pentru tine un moment bun. Ce trebuie să ții minte este că dacă vii din emisfera nordică, anotimpurile sunt pe dos. Însă, nu uita, este un continent mare. Dacă vrei să vezi nordul său (Columbia, Venezuela și așa mai departe), încearcă să ajungi acolo din mai, până în septembrie. La sud (Chile, Argentina), cel mai bine mergi între octombrie și aprilie.

Lucruri de rezervat înainte de a călători în America de Sud

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Dacă ești genul de călător care planifică totul, s-ar putea ca America de Sud cu ghiozdanul în spate să nu fie pe placul tău. Însă, e destul de ușor să călătorești pe continent  și, deși există locuri unde ai nevoie de rezervare (Inca Trail sau o călătorie prin Amazon), cel mai bine e să decizi unde și cu ce mergi odată ce ești acolo. În plus, în majoritatea orașelor există o varietate mare de locuri de cazare. Dacă rezervi în avans o cameră și se dovedește a fi ceva nepotrivit, ori îți va diminua entuziasmul, ori te va costa mai mult să găsești altceva. 

Ai nevoie de viză pentru a călători în America de Sud?

Cerințele legate de viză depind de țara ta, însă, dacă ești cetățean UE, este puțin probabil să ai nevoie de vreuna. Majoritatea țărilor acordă turiștilor o viză de călătorie de 90 de zile la intrare; lucru valabil și pentru călătorii din SUA, Australia, Noua Zeelandă și Canada, plus multe alte țări. Vei avea nevoie de un pașaport valabil cel puțin șase luni de la intrarea în țară, însă pentru a fi 100% sigur, verifică regulile de călătorie înainte de a pleca.

Ai nevoie de vaccinuri pentru o călătorie în America de Sud?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kiwi.com (@kiwicom247)

Pandemia de coronavirus a popularizat foarte mult discuțiile despre vaccinare, iar oamenii și-au dat seama cât de repede se pot schimba lucrurile. Asta se poate întâmpla și în cazul de față. Verifică restricțiile fiecărei țări înainte de a călători. De exemplu, în Brazilia ai nevoie de un certificat de vaccinare împotriva febrei galbene pentru a primi viza de turist la graniță. 

Dacă vrei să călătorești în pădurile tropicale, ia în considerare să iei cu tine pastile împotriva malariei, iar dacă te îndrepți spre munți, există și pastile pe care le poți lua pentru răul de înălțime. Totul depinde de locurile în care vrei să mergi.

Acum că am răspuns la întrebările de bază, hai să vorbim cu Bára Vrzáková, care a petrecut șase săptămâni plimbându-se cu rucsacul în spate prin Chile. Ea ne-a povestit despre experiența ei.

View over Santiago — ShutterstockSantiago, capitala Chilei — Shutterstock

„Nu e chiar același lucru, dar ceea ce am experimentat în Chile mi-a oferit o idee destul de clară despre ce înseamnă să călătorești în America de Sud.” Așa este, nu vrem să cădem în capcana de a crede că întregul continent este la fel, însă discuția cu Bára oferă niște puncte comune la care să te uiți când pleci cu ghiozdanul în spate prin America de Sud. 

„În general, prețurile au fost comparabile cu, de exemplu, un oraș mic din Spania. Puțin mai mult decât Cehia [unde locuiește momentan Bára], dar nu cu mult. Ceea ce m-a surprins a fost faptul că puteai plăti cu cardul aproape peste tot – câțiva oameni pe care i-am întâlnit într-o zonă rurală m-au dus la un bar, practic o colibă de lemn, dar chiar și acolo puteai plăti cu cardul. Ah, iar în Chile berea este grozavă!”

Rural scene in Chile with cows grazing — ShutterstockBára a lucrat la o fermă pentru a-și finanța călătoria — Shutterstock

Bára este designer grafic, dar una dintre modalitățile prin care și-a finanțat călătoria a fost să lucreze la o fermă. „A fost ca o fermă cu restaurant. Sau un restaurant cu fermă, nu știu care!” Ea a găsit oportunitatea asta pe workaway.info

„Eu am fost în nord-vestul Patagoniei. Găsește un proiect care îți place, trimite-le un mesaj și vezi ce se întâmplă. Pentru proiectul acesta se căutau oameni care să poată aduce ceva în plus, așa că eu pe lângă lucrurile de bază, cum ar fi culesul și spălarea morcovilor, ajutam și cu design grafic. Oamenii de acolo au avut nevoie de ilustrații cu animale și cu împrejurimile fermei. Așa că atunci când oamenii se plimbau prin fermă, vedeau ilustrațiile mele și citeau un mic text explicativ. Așa oaspeții știau la ce plantă se uită și, deci, ce mănâncă. La schimb, am primit cazare și mâncare gratuite.”

Hitchhikers in Patagonia — ShutterstockEste comun să faci autostop în zonele rurale din Chile — Shutterstock

Explorarea împrejurimilor a fost ușor de făcut. „Autobuzele sunt super confortabile și probabil cea mai comună modalitate de a ajunge oriunde, în special cele de noapte, pe distanțe mai lungi. Când călătorești noaptea, primești o pătură și o gustare. Totul se rezervă online! Mi-aș dori ca și în anumite părți ale Europei să se ajungă la confortul și ușurința cu care poți călători în America de Sud!”

„Autostopul este de asemenea obișnuit și pare, în general, sigur, mai ales în zonele rurale sau dacă călătorești între orașe sau sate mici. Thumbs up și prima sau a doua mașină va opri.

„Oamenii sunt în general foarte drăguți. Chiar și atunci când m-am rătăcit puțin prin Santiago, prima persoană de la care am cerut indicații a fost bucuroasă să mă ajute. A doua persoană mi-a dat chiar harta sa!”

„Trebuie să vorbești măcar puțin în spaniolă, spaniolă de bază, să spunem. Unde este…?, Mă poți duce la…? și așa mai departe, dar comunicarea este facilă iar când oamenii își dau seama că ești turist, le place să încerce să discute cu tine.”

@kiwi.com Do you agree?👽 #whytravel #alwaystravel #travellife #traveltiktok #travelblog #cheapflights #freetravel #budgettravel #cheaptravel #wehacktravel #wehackthesystem #kiwicomtravel ♬ original sound – Kiwi.com

Se pare că unul dintre avantajele călătoriilor cu ghiozdanul în spate este că întâlnești o mulțime de oameni cu care ai multe lucruri în comun. „Țin în continuare legătura cu câțiva dintre oamenii pe care i-am întâlnit”, spune Bára. Toate hostelurile sunt pline de turiști (în general europeni), toți încercând să-și creeze propria aventură. Totuși, nu uita de couchsurfing, una dintre cele mai bune modalități de a întâlni localnicii și de a descoperi lucruri pe care nu le-ai descoperi altfel.

O aventură sud-americană doar pentru tine

@kiwi.com You’re on the right track, if you’ve been looking for cheap flights!😇 #cheapflights #freetravel #budgettravel #cheaptravel #wehacktravel #wehackthesystem #kiwicomtravel #HavaianasLivreDeCliches ♬ BORN FOR THIS – Foxxi

Indiferent cum alegi să vezi lumea, Kiwi.com este locul potrivit pentru a găsi călătorii low-cost cu avioane, trenuri și autobuze. Încearcă să-ți planifici călătoria cu Nomad dacă vrei să ajungi în mai multe orașe, configurează o alertă de preț pentru a ști când zborul tău are cel mai mic preț sau lasă Kiwi.com să creeze itinerarii cu transferul pe cont propriu

Hack-urile de călătorie Kiwi.com te vor ajuta să ai cea mai faină aventură sud-americană!

Ți-a plăcut articolul? Pentru mai multă inspirație în călătoriile tale, mergi pe Kiwi.com

 

Articole asociate

David Szmidt

David este un autor principal pentru Kiwi.com, precum și un jucător de fotbal, ascultător de muzică și o persoană care apreciază berea. @UtterBlether