Bagasjetyper

Du har vanligvis lov til å ta med deg tre typer bagasje: innsjekket bagasje, håndbagasje og en personlig eiendel.

Innsjekket bagasje fraktes i lasterommet, mens du kan ha med deg håndbagasjen og den personlige eiendelen i kabinen.

Bagasjegrensen avhenger av hvert enkelt transportselskap. Visse reiseruter inkluderer gratis innsjekket bagasje og håndbagasje, mens andre kanskje bare tilbyr en enkelt personlig eiendel per passasjer.
Logg inn på reisen din eller sjekk e-billetten for å se bagasjegrensen din. Når du bestiller en ny reise, vil du se bagasjegrensen under hver passasjer.
Du kan også legge til gjenstander som ikke får plass i vanlig innsjekket bagasje, for eksempel musikkinstrumenter, sportsutstyr eller ekstra babyutstyr. Du finner mer informasjon her.

Innsjekket bagasje

Innsjekket bagasje kalles også lasteromsbagasje. Det er vanligvis en koffert med samlet lengde på 158 cm for høyde + bredde + lengde, og vekt fra 15 til 30 kg.

Dette er bagasjen som fraktes i flyets lasterom. Du må sjekke den inn før avreise og hente den etter landing.

Sjekke inn bagasjen
Du må ta med deg bagasjen til flyselskapets innsjekkingsskranke. Flyselskapets personale veier den og sender den til flyet.
På noen flyplasser finnes det et eget område for bagasjeinnlevering. Hvis du allerede har sjekket inn, slipper du å stå i kø ved innsjekkingen. I stedet leverer du bagasjen direkte i bagasjeleveringen.
Hente bagasjen
Du kan hente bagasjen i bagasjeutleveringsområdet når du har landet. Se etter transportbeltet med flightnummeret ditt.

Hvis du har en videre flyvning med selvbetjent flybytte, må du hente og sjekke bagasjen inn på nytt mellom disse flyvningene.

Hvis du har flere påfølgende flyvninger med det samme flyselskapet, kan du be dem sjekke inn bagasjen hele veien til den endelige destinasjonen.

Håndbagasje

Håndbagasje kalles også carry-on eller kabinbagasje. Det kan være en ryggsekk eller en liten koffert. 

Håndbagasje er vanligvis inkludert gratis, men dette er ikke en regel. Enkelte transportselskaper tilbyr det ikke i det hele tatt, eller tar betalt for å legge det til.

Du kan ta den med gjennom sikkerhetskontrollen og ha den med deg inn i flyet. Håndbagasjen skal plasseres i bagasjehyllen eller under setet foran deg.

Vanligvis er det best å ha verdisaker med deg i håndbagasjen. Det er imidlertid grenser for hvor mye væske du kan ta med deg, og det er også enkelte forbudte gjenstander som du ikke har lov til å ta med inn i kabinen.

Personlig eiendel

Du kan ha med deg en personlig eiendel på de fleste reiserutene. Dette dreier seg vanligvis om et mindre kolli håndbagasje, som du kan ta med deg gratis.

Også denne tar du med gjennom sikkerhetskontrollen for å ha den med deg inn i flyet på hele reisen.

Det kan for eksempel være en av følgende:
  • Liten ryggsekk eller håndveske
  • Kameraveske
  • PC-veske
Ytterjakker, skjerf eller lommebøker regnes ikke som personlige eiendeler. Disse kan du ta med deg selv om det ikke er tillatt med personlige eiendeler på reiseruten.


Innsjekket bagasje

Innsjekket bagasje er bagasjen som transporteres i flyets lasterom. Den må sjekkes inn på flyplassen og hentes ut når du lander.
Ulike flyselskaper har forskjellige begrensninger for bagasjestørrelsen, så vi viser deg hvilken størrelse som er tillatt i reiseruten din.
Noen flyselskaper og reiseruter har gratis innsjekket bagasje, men i de fleste tilfeller må du betale ekstra for å legge til dette.

Sjekke inn bagasjen

Før du går på flyet, må du ta med bagasjen du vil sjekke inn, til flyselskapets innsjekkingsskranke. Flyselskapets personale veier den og sender den til flyet.
Noen flyplasser har også et eget område for bagasjeinnlevering. Hvis du allerede har sjekket inn, kan du gå forbi køen i innsjekkingsskranken og levere bagasjen på innleveringsområdet.

Hente ut bagasjen

Når du har landet, henter du ut bagasjen i bagasjeutleveringen. Se etter bagasjebåndet med riktig flightnummer.

Forbindelser

Hvis du har selvbetjent flybytte mellom flyvningene, må du hente ut bagasjen og sjekke den inn på nytt mellom disse flyvningene. Hvis de videre flyvningene er med det samme flyselskapet, vil de automatisk overføre bagasjen din til de neste flyvningene.

Håndbagasje

Håndbagasje kan for eksempel være en ryggsekk eller en liten koffert. Håndbagasje er vanligvis gratis, men dette er ikke en regel. Noen transportselskaper tilbyr ikke håndbagasje i det hele tatt, og noen tar betalt for det.

Det er best å oppbevare verdisaker i håndbagasjen. Det er begrensninger for hvor mye væske du kan ta med, og det er en del forbudte gjenstander som du ikke kan ta med i kabinen. Du tar med deg håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen og har den med deg på flyet, enten under setet foran deg eller i bagasjehyllen.

Noen flyselskaper og reiseruter har gratis håndbagasje, men det kan hende du må betale ekstra for å legge til dette i reiseruten.

Personlige eiendeler

I de fleste reiserutene er det tillatt med en personlig eiendel. En personlig eiendel er en liten håndbagasje som får plass på fanget ditt eller under setet foran deg.

Du tar med deg den personlige eiendelen gjennom sikkerhetskontrollen og har den med deg på flyet.

Personlige eiendeler kan for eksempel være
  • en liten ryggsekk eller håndveske
  • en kameraveske
  • en PC-veske

Hjalp denne artikkelen deg?